EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA U PULI

FOTO / HUMANOIDNI ROBOT PEPPER priča, grli se, pleše i poziva Puljane da se zabave uz nove tehnologije



Humanoidni robot bi u petak na Forum trebao privući mlade Puljane, a i one nešto starije, gdje će se od 17 do 22 sati promovirati znanost u sklopu Europske noći istraživača u kojoj pulsko sveučilište sudjeluje kao jedan od 18 partnera * Bit će predstavljena 3D vizualizacija prve "hrvatske" riječi koja se odbila o površinu Mjeseca - Visio. Naziv je to instituta koji djeluje na Sveučilištu

"Bok, ja sam Pepper, dođite i zabavite se uz nove tehnologije. Reći ću vam zašto je važno da se mladi usmjeravaju u STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) zanimanja: digitalna ekonomija razvija se sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a istovremeno se procjenjuje da će 2020. godine u Europi nedostajati čak pola milijuna ICT stručnjaka. Zbog toga je potražnja za STEM stručnjacima sve veća. I dok zemlje zapada stalno povećavaju investicije za STEM edukaciju, doznala sam da je u Hrvatskoj informatika tek izborni predmet", kazala je danas novinarima okupljenim na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile Pepper, humanoidni robot u vlasništvu Hrvatskog telekoma.

Dovoljno da ovog petka na Forum privuče mlade Puljane, a i one nešto starije, gdje će se od 17 do 22 sati promovirati znanost u sklopu Europske noći istraživača u kojoj pulsko sveučilište sudjeluje kao jedan od 18 partnera. Ovaj europski projekt, koji će se paralelno odvijati i u Rijeci, Zagrebu i Splitu, danas su na Sveučilištu predstavili doc. dr. sc. Sven Maričić, ravnatelj Znanstveno - tehnološkog instituta Visio koji djeluje u sklopu ove visokoškolske ustanove, stručna suradnica tog instituta Mieta Bobanović, Sandra Kovačić-Vešligaj iz Hrvatskog telekoma i inženjer Bruno Podvezanec iz robotičke tvrtke Boka.

Očekuje se da će upravo Pepper, koja pripada naprednijoj generaciji humanoidnih robota, pobuditi najveći interes javnosti na Forumu, pogotovo najmlađih koji će se moći s njom upoznati. Pepper, naime, zna pričati na tečnom hrvatskom, gestikulira i pokreće ruke i tijelo, a voli se i grliti. No, konverzaciju zasad vodi samo na engleskom jeziku. Opremljena je kamerama i finim senzorima, pa ne postoji opasnost da ostanete prikliješteni u njenom zagrljaju. Pepper se već družila s 500-ak učenika škola sjeverne Hrvatske, a s obzirom da prepoznaje osjećaje, blagotvorna je i u radu s autističnom djecom te osobama s posebnim potrebama.

Maričić, koji je ujedno dobitnik državne nagrade za znanost, kazao je da Sveučilište Jurja Dobrile već nekoliko godina intenzivno kroči prema STEM području.

- Naši start-upovi već su dobili neke europske nagrade, nedavno smo se vratili iz Švedske gdje smo imali prilike na Kraljevskom institutu predstaviti naše rezultate, u okviru ljetnog kampa surađujemo s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. Velika nam je čast što smo nedavno otvorili veliki 3D print laboratorij, rekao je Maričić te, uz osnovni program, najavio iznenađenje: filmski program u kinu Valli (od 16 do 22 sata) o temi istraživača koji pokreću svijet.

- Bit će i skrivenih projekcija, a lokacija će zasad ostati tajna, tako da budemo sigurni da ćete proći sve štandove. Na svakom od njih bit će po jedna od informacija kako biste mogli pronaći misterioznu tajnu lokaciju na kojoj ćemo vrtiti vrlo zanimljiv film, povezan s nekim od projekata kojima smo imali priliku prisustvovati. Naime, za našeg boravka na švedskom Kraljevskom institutu za tehnologiju, u sklopu projekta Moon bouncing, zajedno s 81 osobom imao sam čast postati prvi znanstvenik iz Hrvatske čiji se zvučni zapis odbio o površinu Mjeseca. Trenutno smo ga isprintali, ali u Noći istraživača ćemo imati njegovu 3D vizualizaciju i prvu "hrvatsku" riječ koja se odbila o površinu Mjeseca - Visio. Ime je to našeg instituta, ali smo također svjesni da je u našem društvu itekako potrebno imati vizije i dijeliti ih sa svojim partnerima, suradnicima, ali i s onima koji će to tek postati, bili oni ljudi ili tehnološka inovativna rješenja, rekao je Maričić.

Sandra Kovačić-Vešligaj kazala je da HT putem svojih aktivnosti doista živi, ali i potiče STEM. Od 2004. godine su u sklopu donacijskog programa Generacija Next usmjerili gotovo deset milijuna kuna u 300 projekata baziranih na praktičnoj primjeni znanja iz STEM područja.

- Samo u posljednje dvije godine više od 160 škola opremljeno je naprednom opremom za projekte bazirane na IoT (Internet of Things) tehnologiji. U tim je projektima sudjelovalo više od 2.000 djece, educirano je više od 130 učitelja-mentora. Također je opremljen jedinstveni laboratorij za astrobiologiju u Višnjanu kroz koji godišnje prođe više od 700 djece, kazala je Kovačić-Vešligaj.

Program Noći istraživača

Ovog petka u Noći istraživača na Forumu će se od 17 do 22 sata odvijati niz radionica i igara na deset štandova, odnosno znanstvenih postaja. Osim susreta s robotom Pepper i razgledavanja 3D tiskanog mikroskopa, u arheološkoj radionici najmlađi će tražiti iskopine, moći će pogledati kroz mikroskop i saznati što se krije u zemlju koju su iskopali arheolozi. Od 17 do 18 sati održavat će se interaktivna igra Istraži rimsku Pulu koja počinje ispred Arene: sudionici će na kartu unositi imena rimskih spomenika, a točan odgovor vodi do sljedećeg spomenika koji se treba evidentirati na karti. Na Forumu će se odvijati kroatističke i latinističke interaktivne igre, učit će se glagoljica, "loviti" blago, a bit će prilike ponešto naučiti o Japanu, japanskom jeziku, kazalištu, plesovima, vještini izrade origamija, kaligrafiji.

Interaktivna radionica japanskog jezika odvijat će se od 17 do 17.30 u galeriji Cvajner, gdje je od 19,30 do 20 zakazan razgovor s filolozima i istraživačima, nakon čega, od 20 sati, slijedi pub kviz.

Zanimljivo će biti i na punktu posvećenom znanosti o moru, na kojem će se moći dodirnuti velika rakovica i doznati kojim se tradicionalnim alatima lovi, a moći će se dobiti odgovori na pitanja o životu i staništu ovog člankonošca.

Predstavljen nagrađeni 3D mikroskop

Novinarima je predstavljen prvi mikroskop isprintan u 3D tehnologiji, u obliku slova glagoljice, intelektualno vlasništvo pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, nagrađen lani u Bruxellesu (Start up awards). Slijepi student Dalen Bernaca razvio je softver koji omogućuje da se predmet vidljiv pod mikroskopom prikaže na laptopu, što je osobito zanimljivo učenicima. Mikroskop je već predstavljen u vrtićima, a bit će promoviran i u školama.

Mikroskop je predstavljen i u Kraljevskom institutu u Stockholmu, a izrađen je u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, za koju su na Sveučilištu uz pomoć 3D printera izradili robotske ruke koje će biti predstavljene koncem mjeseca.

Dobili kutiju kojoj su udahnuli dušu

Pepper je visoka 1,2 metra, teži 30 kilograma, a izradila ju je japanska tvrtka Softbank. Opremljena je s 12 senzora, četiri mikrofona, dva zvučnika, te dvije kamere koje se nalaze na čelu i u ustima. Opremljena je sonarima koji skeniraju prostor, tako da nema opasnosti da Pepper udari u zid ili neku drugu prepreku.     Pokreće je baterija koja traje deset sati.

Hrvatski telekom kupio ju je lani za "cijenu automobila srednje klase" te predstavio na prošlogodišnjem Weekend media festivalu u Rovinju. HT-u je isporučena kao kutija, programirana na engleskom, i trebalo joj je udahnuti dušu. Telekom je projekt razvijao puna dva mjeseca u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i tvrtkom Boka kako bi prilagodio Pepper koja danas govori čistim, razgovijetnim hrvatskim jezikom. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter