PULSKO SVEUČILIŠTE

Pulski studenti lakše do stipendije za studijski BORAVAK U JAPANU


Sveučilište Jurja Dobrile u Puli potpisalo je sporazum o suradnji sa sveučilištem japanskog grada Tsukube te je tom prilikom održan i međunarodni simpozij "Tsukuba Day in Pula" (Dan Tsukube u Puli). U organizaciji Odsjeka za azijske studije, na Filozofskom fakultetu svoja su istraživanja predstavili profesori pulskog te sveučilišta u Tsukubi, uz gostovanje kolega sa Sveučilišta u Ljubljani te s tokijskog sveučilišta za strane jezike. Teme na simpoziju bile su raznovrsne: japanska književnost, problemi prevođenja, specifičnosti Istre, turizam u Istri, politika imigranata u Japanu, japansko-hrvatski online rječnik za turizam.

- Ovim posjetom predstavnika Fakulteta za društvene i humanističke znanosti Sveučilišta u Tsukubi učvrstili smo suradnju, a formalnim potpisivanjem ugovora o suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Puli otvorene su nove mogućnosti za obostranu razmjenu studenata putem koje će studenti našeg Odsjeka moći dobiti japansku stipendiju za polugodišnji ili jednogodišnji studijski boravak u Japanu, kaže predstojnica Odsjeka za azijske studije izv. prof. dr. sc. Irena Srdanović.

Prof. Srdanović već dugi niz godina surađuje sa Sveučilištem u Tsukubi gdje je držala predavanja i sudjelovala u projektima. Suradnja je rezultirala i otvaranjem sveučilišnog studija japanskoga jezika i kulture na pulskom Sveučilištu, gdje svake godine ugoste studentice didaktike japanskog jezika sa Tsukube. Kao lektorice praktikantice i izvorni japanski govornici one pomažu u izvođenju nastave i podučavanju studenata.

- Sveučilište u Tsukubi je jedno od najstarijih nacionalnih japanskih sveučilišta, ima oko 20.000 studenata od kojih je približno oko deset posto stranaca. Poznato je po jakoj međunarodnoj suradnji i trenutno ima jake veze sa znanstvenim institucijama u Berlinu, Bonu, Veneciji, Bordauxu, Parizu i Ljubljani. Suradnja je uspostavljena na području društvenih i humanističkih znanosti, no kako Sveučilište u Tsukubi ima jako razvijene prirodne znanosti i tehnologiju, nadamo se proširiti ovu suradnju i na ta područja. Treba napomenuti i da su tri znanstvenika s ovom sveučilišta osvojila Nobelovu nagradu, dva s područja fizike i jedan s područja kemije, ističe prof. Srdanović. (D. PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter