ROVINJ

Prazan i napola srušen objekt narušava izgled rovinjskog starog grada


Projekt rušenja starog i gradnje novog turističkog objekta na mjestu postojećeg hotela Rovinj u starogradskoj jezgri, star je petnaestak godina i ono što je još važnije, čini se da će proći još dosta vremena da se obnova započne. Rupa koju je starogradska jezgra dobila, u trenutku kada novi vlasnik - Josip Brajković, Australijanac našeg porijekla, bez prateće dokumentacije, ruši dio objekta, danas je postala crna rupa. Naime, ondašnji nemušti početak gradnje, Grad Rovinj zaustavlja, a otegotnu okolnost vlasniku čine i susjedi, koji su uslijed rušenja hotela, na svojim fasadama i zidovima kuća osjetili i vidjeli posljedice miniranja, a to su brojna napuknuća.

Peticiju potpisale tisuće Rovinjaca

Slijedi i natječaj za novo idejno rješenje gradnje novog objekta na mjestu hotela Rovinj iz 2006. godine, na kojem je kao najbolji izabran futuristički rad riječkog arhitektonskog biroa Randić& Turato, a koji je već samom startu izazivaju polemike građana, a naposljetku i peticiju koju potpisuje nekoliko tisuća Rovinjaca. Peticija za zaštitu povijesne jezgre tako, zaustavlja gradnju novog hotela modernog i kaskadnog izgleda, između ostalog, i zbog mišljenja dijela javnosti koja je smatrala da se objekt neće uklopiti u starogradsku jezgru i njenu vizuru. Uz to, dio problema odnosio se i na činjenicu što se objekt dobrim dijelom nalazi u podnožju crkve svete Eufemije, zaštitnice grada, odnosno na području ispod starih crkvenih grobnica, koje je valjalo osigurati i arheološki zaštititi. Inicijatori peticije, također su smatrali da predloženo rješenje novog hotela, koji je trebao biti od betona i stakla ne slijedi matricu povijesne jezgre, tipologiju zgrada i komunikacije, boje i materijale od kojih je vjekovima nastajao Rovinj.

Protekom vremena i postavljenjem panoa koji je skrivao pogled od građevinske rupe, hotel Rovinj gubi onako intenzivan interes javnosti. Ondašnji vlasnik je preminuo i danas se ima situacija u kojoj je više nasljednika pokojnog Brajkovića. S druge strane zagrebačka tvrtka Proficio d.d., s predsjednikom Uprave, Gavinom Susmanom, postaje njenim većinskim vlasnikom. Potvrdu te informacije, i onog što Proficio planira u Rovinju, pronalazimo na stranicama tvrtke, na kojim ispod 2006. godine piše, da je "stečeno vlasništvo nad hotelom Rovinj te susjednim nekretninama u povijesnoj jezgri grada Rovinja. Ove akvizicije predstavljale su značajnu prekretnicu prema uspješnoj provedbi dugoročnog strateškog fokusa Proficija na ovaj najnagrađivaniji hrvatski obalni grad i turističko odredište". (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater