KONAČNO DOGOVOR

POSLJEDICE ŠTRAJKA: Pitali smo istarske profesore i sindikaliste jesu li zadovoljni dogovorom i KAKO ĆE SE NADOKNAĐIVATI IZGUBLJENO

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Hanka Adrović, županijska povjerenica Sidnikata hrvatskih učitelja za Istru, kaže kako su zadovoljni postignutim dogovorom s Vladom.

"Sporazumom smo zadovoljni jer smo dobili skoro sve što smo zahtjevali. Jedino je dinamika promijenjena, iako su neki tražili povećanje kofeicijenata odjednom, znamo da je to nemoguće što je objasnio i sam premijer. To je nemoguće u proračunu za ovu godinu, ali je moguće s plaćom za prosinac koja se isplaćuje u siječnju 2020. godine iz novog proračuna", objašnjava Hanka Adrović.

"Štrajk će biti plaćen, koeficijenti nisu upitni ni za nastavno osoblje, niti za tajnike i računovođe, jedino što domari, spremačice i kuharice ne mogu računati na povećanje koeficijenata zbog stručne spreme. Ali, važno je da se štrajk zaustavlja do četvrtka kada će se potpisati sporazum, a tada će se i službeno prekinuti", naglašava sindikalna povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja za Istru i dodaje:

"Mi se nikako nismo opustili i cijelo vrijeme smo bili u napetosti zbog pregovora. Možda su se opustili učenici, ali vratit ćemo se i nastojat ćemo sve nadoknaditi na što bolji način."

"Treba sve nadoknaditi, ali ipak nećemo ostati bez svih praznika. Nešto ćemo reducirati i završiti normalno školsku godinu", kaže Hanka Adrović, učiteljica iz Osnovne škole "Mate Demarina" u Medulinu.

Sindikalna povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Tanja Carić smatra kako je postignut dobar sporazum s Vladom, ali se slaže i sa činjenicom kako je on dobio i dosta kritika na društvenim mrežama.

"Društvene mreže digle su emocije, pričalo se generalnom štrajku i mnogi su radili nerealne planove. No, sindikat je od početka imao svoj cilj, to je bila naša akcija kojoj su se mnogi priljučili, ali zadovoljni smo postignutim. Sporazum jest kompromis - a svatko tko je štrajkao zna kako se iz štrajka teško izlazi", tvrdi sindikalistica Carić, profesorica u pulskoj gimnaziji.

"Štrajk je po svim procjenama trajao predugo i bližio se kraju. Ponuda je dobra iako se radi o kompromisu. Kada se emocije stišaju, ljudi će biti zadovoljniji. Čujem različite reakcije iz naše prosvjetne sredine, ali strasti će smiriti. Kada čuju objašnjenja svojih sindikalnh povjerenika, profesori će shvatiti da su dobili najbolju moguću ponudu u datim okolnostima. Nismo radili velike ustupke, nije teški kompromis", kaže Carić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of