GOLA ISTINA Argumenti za odgađanja stečajnih ročišta su potrošeni

VIŠE NEMA ALTERNATIVNIH OPCIJA Stečaj s preustrojem jedina je šansa za reanimaciju Uljanika

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Dejan ŠTIFANIĆ

Dejan ŠTIFANIĆ


Takvo je restrukturiranje iznimno kompleksan proces, ali ekonomski gledano, ima daleko učinkovitiji ishod od likvidacije u stečaju. U toj varijanti trgovačko društvo opstaje, nastavlja se s djelatnošću bez tereta insolventnosti i prezaduženosti, zadržavaju se radna mjesta, čuva se vrijednost imovine, poslovanjem se stvara prihod za radnike i njihove obitelji, a plaćanjem poreza i drugih davanja omogućuje se funkcioniranje lokalne zajednice i države u cjelini

Nakon što je, prema svemu sudeći, opcija klasičnog restrukturiranja uz sudjelovanje države i strateškog partnera nakon bezbroj pokušaja definitivno otpala, brodogradilišta u Rijeci i Puli, kao i ostala Uljanikova društva na korak su od proglašenja stečaja. Odluka za prvo od njih, vodnjansku Proizvodnju opreme, na Trgovačkom sudu u Pazinu već je donesena krajem prošlog tjedna. S obzirom na poruke koje su zadnjih desetak dana stizale iz državnog vrha, i ostali suci pred kojima će se u narednim danima naći ista problematika teško će više pronaći dovoljno snažnu argumentaciju za nova odgađanja stečajnih ročišta.

Spominjanje stečaja Uljanika dugo se izbjegavalo, no realnosti će se, usprkos emocijama, na kraju očito morati pogledati u oči. Umjesto samosažalijevanja i daljnjeg trošenja energije na priče o propuštenim šansama, krajnje je vrijeme da se počne raditi na tome da stečaj koji se sad već čini kao neminovnost ne bude i kraj Uljanika, već da postane njegova nova šansa. Stečajni postupak u nas se, zbog mnoštva negativnih iskustava, i dalje gotovo isključivo doživljava kao smrt neke tvrtke, kao njegova definitivna likvidacija. Međutim, to je jedan od mogućih ishoda stečajnog postupka, dok je drugi, za koji treba puno više dobre volje, rada i truda, preustroj i restrukturiranje koje je pojedinim tvrtkama koje su bile na izdisaju omogućilo da se kroz stečaj "dignu iz pepela".

Premda su rijetki, u Hrvatskoj je zadnjih godina zabilježeno nekoliko primjera vrlo uspješno provedenih stečajnih postupaka nakon koji su tvrtke u kojima su provedeni nastavile s poslovanjem u istom ili nešto suženom opsegu. Vjerojatno najpoznatiji primjer takvog stečajnog postupaka je tvrtka Pevec koja je danas možda i uspješnija nego što je bila u svojim najslavnijim danima.

Isti put "reanimacije" svog poslovanja prošli su i Tisak, Diona, "Viktor Lenac" te još neke tvrtke u kojima su vjerovnici donijeli odluku i prihvatili stečajni plan za koji su vjerovali da će im omogućiti bolju naplatu tražbina od one koju bi ostvarili u likvidacijskom postupku. Povjerenje su dali u ruke stečajnom upravitelju i nisu pogriješili, jer preustrojem tih tvrtki kroz stečaj ne samo da su od njih uspjeli vratiti više svojega novca, već su i spasili i na tržište vratili tvrtke u kojima su dobili stabilne, dugoročne poslovne partnere.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter