ZAGREB

Sindikalci traže hitnu odluku Plenkovića o sudbini Uljanik Grupe

| Autor: Hina
Hina

Hina


Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) ponovno su u srijedu pozvali premijera Andreja Plenkovića da hitno donese odluku o sudbini Uljanik grupe, a očekuju restrukturiranje brodogradilišta kako bi se riješila sudbina radnika koji već osam mjeseci nisu dobili plaću.

Iako je premijer krajem ožujka poručio da neće podržati predloženi plan restrukturiranja pulskog i riječkog brodogradilišta, sindikalci ističu da konačna odluka o sudbini brodogradilišta još nije donesena, pa traže da se ona donese idućeg tjedna, a ne poslije europskih izbora.

Očekuju odluku Vlade prije europskih izbora

"Brod je još uvijek najsloženiji proizvod koji Hrvatska može isporučiti. Treba razmisliti može li se brodogradnju postaviti na noge", poručio je Siniša Kosić iz SMH-a na konferenciji za novinare.

Upozorio je da radnici osam mjeseci nisu dobili plaću, a četiri mjeseca ni lipe, iako tri tisuće obitelji ovisi o tim plaćama.   

"Očekujemo od Vlade da donese odluku što prije, a ne poslije europskih izbora", rekao je Kosić koji sumnja da je odluka o sudbini 3. maja i Uljanika već donesena, a sada se čeka da prođu izbori kako bi se objavila.

Predsjedniku SSSH-a Mladenu Novoselu neshvatljiv je različit pristup Vlade prema Agrokoru i Uljaniku. "Kako je moguće da se gotovo u jednom danu donio zakon o spašavanju Agrokora i njegovih radnika, a već gotovo dvije godine ista ta Vlada ne želi riješiti problem grupe Uljanik", kaže Novosel.

Novosel se pita radi li se tu o "sposobnosti bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić i očito velikoj nesposobnosti sadašnjeg ministra Darka Horvata". 

I sadašnju i sve prijašnje vlade prozvao je za odgovornost zbog "upumpavanja novca u brodogradilišta", koji nisu kontrolirale niti sankcionirale one koji su ga nenamjenski koristili, da bi se sada "napravila predstava sa zatvaranjem pojedinih direktora", a odluka o sudbini brodogradilišta prebacila na trgovačke sudove, koji neće donijeti odluku bez signala iz Vlade.

Ako se u ovom trenutku ne riješi problem brodogradilišta u Rijeci i Puli, Plenković će, poručuje Novosel, biti taj koji je "zakucao zadnji čavao u lijes hrvatske industrije" tako da mu "neće pomoći svi Kinezi koji ovih dana dolaze u zemlju".

Dopis europskih sindikalaca Plenkoviću

Sindikalci su predstavili i dopis o položaju radnika u brodogradilištima Uljanik grupe, koji su Plenkoviću uputili Europska konfederacija sindikata i europski sindikat IndustriAll.

U njemu se upozorava na "neprihvatljiv izostanak ustavnih i ljudskih prava radnika brodogradilišta u državi članici Europske unije u 21. stoljeću", te se poziva premijera da hitno pronađete rješenje za radnike i osigura provedbu restrukturiranja.

"Nestanak brodogradnje u Hrvatskoj imao bi katastrofalne ekonomske i socijalne posljedice, uključujući i domino efekt na čitavu regiju", ističu europski sindikalci u pismu hrvatskom premijeru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom