ŠTO SE ČEKA?

SLUČAJ BAT: Plenkoviću je stalo, ali Marić kao da kupuje vrijeme. ZAŠTO MINISTRE?

| Autor: Robert FRANK

Hrvatska se konačno mora odlučiti: hoće li zaštititi uspješnu domaću proizvodnju koja je pritom orijentirana izvozno ili će se pod njenim suptilnim protektoratom naći uvoznici koji proizvode nastale na raznim lokacijama u svijetu u Hrvatskoj samo distribuiraju. Ta je dilema suštinski nepotrebna jer bi svakom pametnom i odgovornom trebalo biti jasno što je državni prioritet.

No, ona trenutno postoji i vezana je uz položaj BAT-a u Hrvatskoj, koji je s tvornicom duhana u Kanfanaru jedan od najvećih hrvatskih izvoznika. I to isključivo domaćeg proizvoda u koji je ugrađena hrvatska sirovina. Tvornica duhana u Kanfanaru ujedno je i jedan od najvećih platiša u državni proračun koji će ove godine zbog posljedica koronakrize pretrpjeti velike štete.

Tim više bi interes Vlade, legitimiran kroz ministarstvo financija i nadležnog ministra Zdravka Marića, trebao biti fokusiran na što brže postizanje sporazuma s BAT-om koji je nezadovoljan trošarinsko-poreznom politikom spreman napustiti proizvodnju u Hrvatskoj. Takav eventualni rasplet nanio bi domaćem gospodarstvu i Vladi nepopravljivu štetu, a kod potencijalnih bi investitora izazvao dodatno nepovjerenje u ionako nedovoljnu poduzetničku klimu.

Vrijeme za dogovor Vlade i BAT-a curi i sve ga je manje, a situacija oko odlaska ili ostanka tvornice duhana u Kanfanaru nikako da se razriješi ili bar značajno pomakne s točke na kojoj se čini da je zapela. Jučer se o tome raspravljalo i u Saboru, gdje je pitanje o trenutnom stanju pregovora premijeru Andreju Plenkoviću postavio saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić. Premijer je, valja to naglasiti, opet ponovio isto: "Vlada je angažirana, razgovori traju i siguran sam da će se doći do kvalitetnog okvira koji će dovesti do toga da BAT i dalje bude prisutan na našem tržištu. I to ne samo s proizvodima nego i kao proizvođač. Pokazali smo da su nam važni i Istra i istarsko gospodarstvo. Jednako tako nam je važna aktivnost tvornice duhana u Kanfanaru. Nama je bitno da zadržimo radna mjesta i strane ulagače".

Plenković doista ostavlja dojam da mu je do ostanka BAT-a, za koji je svjestan da oko sebe zapošljava preko dvije tisuće osoba u Istri i Podravini, stalo iz potpuno ispravnih i razumljivih razloga. Netko za njime, međutim, opasno kaska. Čini se, naime, da je ritam pripreme prijedloga iz radionice ministra Zdravka Marića, s kojim bi se trebao postići dogovor Vlade i BAT-a, previše usporen. Kao da se ciljano kupuje vrijeme čime se povećava rizik negativnog ishoda pregovora.

Nije jasno zašto ministar Marić, kojem je strateški pušteno dovoljno manevarskog prostora, toliko odugovlači s nečim što se toliko podrazumijeva, a svodi se na postizanje dogovor s BAT-om u što kraćem roku. Tako se, na kraju krajeva, štite državni interesi. Ili je, možda, zapelo kod ministra Marića. Kako? Zašto? Zbog koga? Gdje je zapelo, ministre?  

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater