OD PONEDJELJKA

PAZINSKI UGOSTITELJI SPREMNI ZA PONOVNO OTVARANJE: Proširenje terasa besplatno, ali samo u svibnju

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Ilustracija (Davor ŠIŠOVIĆ)

Ilustracija (Davor ŠIŠOVIĆ)


Svi smo mnogo pozitivniji kada znamo da negdje možemo popiti kavu i tako započeti dan, a za nas na Pazinštini je to važno stoga što ugostiteljstvo ovdje nije samo grana turizma, već i važan dio društvenog života", rekla nam je Karmen Gašparini

Svih 56 ugostiteljskih objekata na Pazinštini, odnosno na području grada Pazina i sedam susjednih općina, spremno je za ponovno otvaranje svojih objekata od početka sljedećeg tjedna. Ovog je tjedna gradska uprava je na terenu određivala i odobravala ugostiteljima površinu za proširenje otvorenih terasa, pa će vizura omiljenih pazinskih mjesta za ispijanje kave biti ponešto drukčija. Isti broj stolova zauzimat će veću površinu. Korištenje proširenih terasa će za svibanj biti besplatno, prenose nam uz pazinskog udruženja obrtnika najavu gradskih vlasti.

Kako se i za sljedeći tjedan najavljuje lijepo i toplo vrijeme, prema upitima i reakcijama pazinskih ugostitelja čini se da će svi otvoriti svoje objekte sljedeći tjedan, kaže nam tajnica pazinskog Udruženja obrtnika Alison Merlić. "Mjesec i pol dana smo bili zatvoreni doma, pa sad naši ugostitelji počinju raditi s povećanim poletom i entuzijazmom, ispunjeni pozitivnom energijom", rekla nam je pak Karmen Gašparini, predsjednica pazinskog Udruženja obrtnika.

Optimizam je među pazinskim ugostiteljima prevladavao i tijekom najtežih dana korona-krize: u Udruženju ugostitelja kažu da nitko od njih nije odjavio svoj obrt, većina ih je tek prijavila privremenu obustavu rada, što je bila i zakonska obaveza. Manji broj radnika u ugostiteljstvu je u prvim danima krize dobio otkaz, ali su ugostitelji sve ponovno zaposlili kad su uvedene mjere potpore za očuvanje radnih mjesta.

U vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata s gostima u objektu, na cijeloj Pazinštini sedam je objekata nudilo dostavu ili preuzimanje gotovih jela, od čega su tri obrtnici.

Među pazinskim ugostiteljima nema nikakvih dvojbi oko sigurnosnih mjera kojih se moraju pridržavati, pogotovo nakon što su prestali nagovještaji da će obavezne biti pregrade od pleksiglasa i druge strože mjere od kojih se odustalo. Do prije desetak dana nisu svi bili sigurni da će moći udovoljiti strogim mjerama o kojima se tada govorilo, ili da će im biti isplativo otvarati objekte u dosta ograničavajućim uvjetima. Proglašavanje liberalnijih mjera, među kojima su uvažene i inicijative koje je još krajem travnja pokrenuo Ceh ugostitelja pri Obrtničkoj komori Istarske županije, naime da se odobri radno vrijeme od 6 do 23 sata, da se dozvoli i rad u unutrašnjim prostorima ugostiteljskih objekata uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, te da se izbjegnu dodatni troškovi zbog pregrada od pleksiglasa i drugih sličnih tehničkih uvjeta, ipak je ohrabrilo sve ugostitelje Pazinštine da ponovno pokrenu svoje poslovanje.

- Svi smo mnogo pozitivniji kada znamo da negdje možemo popiti kavu i tako započeti dan, a za nas na Pazinštini je to važno stoga što ugostiteljstvo ovdje nije samo grana turizma, već i važan dio društvenog života", rekla nam je Karmen Gašparini.

Stanislav Briškoski: S veseljem dočekujemo korona-free turizam

Razdoblje korona-krize istarsko je ugostiteljstvo u cjelini prošlo s manje optimizma nego ono na Pazinštini. Kako saznajemo od Stanislava Briškoskog, predsjednika Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Istarske županije, od oko 1.800 ugostiteljskih obrta na području Istre u razdoblju od 15. ožujka do 30. travnja samo 23 obrta su ugašena. Oko 10 posto objekata koji nude hranu nudilo je tijekom krize pripremu i dostavu gotovih jela, a većina je ugostitelja-obrtnika koristila državne potpore za zadržavanje radnih mjesta, uključujući i vraćanje na posao radnika koji su u prvom naletu krize dobili otkaze. Povoljne i prihvatljive mjere za ponovno otvaranje objekata ohrabrile su i istarske ugostitelje da od idućeg tjedna krenu s radom, samo što neki to neće učiniti već u ponedjeljak već dva-tri dana kasnije, jer nisu imali dovoljno vremena kvalitetno se pripremiti, kaže Briškoski.

- Naše istarsko ugostiteljstvo je grana koja uporno opstaje, jer mi nismo pogođeni samo ovom krizom, s raznim krizama i problemima borimo se već godinama. U zadnjih pet-šest godina nameti su nam dvostruko porasli i usprkos tome pokazali smo da možemo zadržati ljude, a smanjenje PDV-a dalo nam je poticaj za nova zapošljavanja i nove investicije. Usprkos COVID-u, mi smo tu da održimo turizam i da budemo stabilan kotač u obnovi gospodarstva. Sjetimo se kako smo mi u istarskom ugostiteljstvu svi bez pogovora poslušali Stožer civilne zaštite i Obrtničku komoru Istarske županije i zatvorili svoje objekte kada je to bilo naređeno, jer smo znali da ćemo iz ovog izaći kao pobjednici. Sada opet otvaramo, naši su prijedlozi prihvaćeni, a corona-free turizam nam je dobrodošao i s veseljem ga dočekujemo", rekao nam je Stanislav Briškoski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater