TERMA KOJA MNOGE ZANIMA

POČETAK RADA KAFIĆA I RESTORANA 4. SVIBNJA? Predsjednik Ceha ugostitelja Istre opisuje kako bi to izgledalo. Objašnjava i zašto nemaju ništa protiv da se datum i pomakne

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Za razliku od ostatka Hrvatske, gdje je Državni inspektorat zatvorio više od 20 restorana koji su dostavljali hranu (odnosno isporučivali je "za van") ne pridržavajući se (navodno) naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Istarskoj županiji nije zatvoren nijedan ugostiteljski objekt. Potvrdio nam je to Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Istarske županije (OKIŽ), koji kaže da do sada nisu imali nijednu pritužbu na zatvaranje, niti na bilo koju inspekciju. Podsjetimo na slučaj poznatog zagrebačkog restorana Tekka koji su inspektori zatvorili samo zbog visokog stola ispred restorana na kojem se preuzimala hrana.

- Restorani koji dostavljaju hranu nisu zatvoreni, izuzev izvanredne situacije u Tinjanu gdje je ugostitelj otvorio objekt. Restorani se drže uputa Stožera i nas iz OKIŽ-a tako da je sad sve pod kontrolom. Restorani koji dostavljaju hranu se, nadam se, pridržavaju uputa Stožera, jer jedino tako i mogu raditi: a to je da ugostitelji nose masku i rukavice, te da prilikom dostave hrane ne ulaze u domove, nego da budu dva metra udaljeni od ulaznih vrata. Zasad to funkcionira, nemamo nikakvih problema, niti smo imali ikakvu primjedbu, objašnjava Briškoski.

Na pitanje hoće li se lokali pomalo otvarati početkom idućeg mjeseca, točnije 4. ili 5. svibnja, kao što se najavljuje iz Nacionalnog stožera, naš sugovornik kaže da se informacija mijenja iz sata u sat, iz minute u minutu, iako službene još nema.

- Prema najnovijim informacijama, mogli bismo otvoriti, što pozdravljamo. Na nivou našeg ceha održali smo sastanak na kojem smo predložili, ako nas se uopće bude pitalo, na koji bismo način radili. Bio bi to rad uz distanciranje, ne bismo prilazili kao što smo nekad srdačno prilazili gostu. Taj naš srdačan stav će morati biti na dva metra, uz što manje kontakata. Nošenje rukavica u restoranima nije ništa novo. U superluksuznim restoranima rukavice su normalne. Navodno postoji nova informacija vezana uz nošenje plastičnih maski. Napravit ćemo sve što treba da smanjimo ili u potpunosti uništimo virus, te da zaštitimo personal i goste, kaže Briškoski.

No, smatra da treba biti smiren, da se što bolje spriječi širenje pandemije pa kad se lokali otvore, da to bude u normalnim uvjetima.

- Volio bih da se o načinu rada još malo porazgovara, da nam se ne bi dogodilo nekakvo žarište i da onda poslije svi napravimo veliki minus, da nakon toga bude još gore pa da moramo opet pozatvarati objekte, kaže naš sugovornik.

Na pitanje jesu li ugostitelji iskoristili državne mjere i je li itko propao u ovih mjesec dana, odgovora da su svi imali pravo na mjere.

- Tko god se javio, smatram da je i dobio ako je zadovoljio sve propisane uvjete. O propasti ne bih, smatram da smo žilavi i sigurno ćemo opstati. Teško nam je, ali opet, trenutna situacija je takva da s njome moramo živjeti. Očekujem da ćemo se što prije vratiti u normalu, vjeruje Briškoski. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater