POTPREDSJEDNIK HDZ-A I MINISTAR MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

OZBILJNO SE RAZMIŠLJA O IZGRADNJI ŽELJEZNIČKOG TUNELA KROZ UČKU: Oleg Butković ističe da se iz Istre puno uplaćuje u državni proračun i da je zaslužila velike infrastrukturne projekte

| Autor: Robert FRANK
Tunel Učka (Milivoj MIJOŠEK)

Tunel Učka (Milivoj MIJOŠEK)


Željeznica uvijek nosi brojne benefite. Ako će se Istra dodatno gospodarski razvijati, a morat će, onda joj je željeznica itekako potrebna. Željeznica ima svoju logiku i oko turizma. Tamo gdje postoji moderna pruga konkurentnost po svakom pitanju je još veća. K tome, željeznica može omogućiti revitalizaciju centralne Istre kroz koju će prolaziti. Ulaganje u nju je ulaganje u istarsku budućnost

S ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem razgovarali smo u Novom Vinodolskom, njegovoj političkoj i životnoj bazi, gradu koji je neprekidno, kao gradonačelnik HDZ-a, vodio od 2005. do 2016. godine.

Iako je na kratkom odmoru, Butković funkcionira radno. Telefoni mu zvone svake minute, stalno nešto koordinira i rješava. Kao ministar pokriva najveći i najširi sektor tako da se ni na godišnjem odmoru ne može u potpunosti isključiti iz dnevno-operativnih poslova. U razgovoru s njime prošli smo sve najaktualnije teme među kojima se, unatoč odmaku od već desetak dana, i dalje spominje pomirljiv i civilizacijski vrijedan potez premijera Andreja Plenkovića na proslavi "Oluje", odnosno njegov pozitivan nastup prema srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj.

- U 2020. smo godini. Od "Oluje" i pobjedničkog Domovinskog rata prošlo je 25 godina. Ponosni smo na način na koji je Hrvatska stvorena. To razdoblje je u korijenu naše državnosti i to se nikada ne smije zaboraviti. Danas, međutim, živimo u drugačijim vremenima. Izazovi su sasvim drugačiji. Ovu politiku koju provodi predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković svi mi ministri, kao i cijela stranka, ali i većina hrvatskog naroda koji je povjerenje

na izborima dao upravo nama, otvoreno podržavamo. Za ovakvu politiku nema alternative.

- Nije li ta - nova - politika bitno drugačija, u nekim aspektima, od donedavne politike HDZ-a?

- Tolerancija, snošljivost, zajednički suživot, rješavanje problema, okrenutost prema budućnosti - sve to nema alternative.

- Zato su i poruke s proslave "Oluje" bile drugačije.

- I to je istina. Još smo jednom dostojanstveno obilježili "Oluju" i pobjedu. S druge strane, dolazak Borisa Miloševića u Knin je dobar iskorak k normalizaciji odnosa u Hrvatskoj, ali i šire.

- Politika je na ovim parlamentarnim izborima pokazala svu svoju nepredvidivost. Da je Domovinski pokret osvojio onaj broj mandata koji se procjenjivao i koji su im navodno davale ankete, HDZ bi vjerojatno morao s njim formirati Vladu. Tada sigurno ne bi bilo ovakve suradnje s nacionalnim manjinama, a u odnosima sa Srbima ne bi bilo moguće krenuti ovim putem koji je zacrtao premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- Izborni rezultat je takav da je HDZ u komotnijoj situaciji nego prije četiri godine. Ali i tada smo, isto kao i u razdoblju od 2003. do 2011., bili u koaliciji s manjinama. Ovo, dakle, nije prvi puta da se s njima surađuje. Dobro je da su manjine uz vlast, da se čuje i njihov glas. Uostalom, to daje pozitivnu dimenziju ovakvoj, modernoj Hrvatskoj. S druge strane, Domovinski pokret je očekivao, što je iz njihove pozicije i legitimno, bolje rezultate. No s obzirom na retoriku i poruke iz predizborne kampanje te isključivost koju su pokazali, poput toga da neće prihvatiti da Andrej Plenković bude premijer, bolje rezultate nisu mogli ni očekivati.

- Nije isključeno da su ljudi ovog puta, i to baš u ovoj izbornoj jedinici, više glasali uzimajući u obzir konkretne projekte nego neka ideološka pitanja. Možda je to malo pretenciozno za reći, ali kao da su partizani, ustaše i ratovi kod glasanja bili manje važne teme od bolje perspektive, razvoja i investicija.

- Činjenica je da su i Rijeka i Istra dobili jake, velike, infrastrukturne projekte. U Istri, svi već znamo, završava se gradnja punog profila ipsilona, gradi se druga cijev tunela Učka, pri kraju je gradnja OB Pula. Ti projekti za ovu regiju znače jako puno. Mi smo ih, kao Vlada, jako gurali. Drago mi je da su građani to prepoznali.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter