IDA I HŽPP

ISTRA ĆE DOBITI VLAK ZA PRIJEVOZ BICIKALA: Inovativna ponuda za turističko istraživanje Istre na drukčiji način

Zahvaljujući suradnji omogućit će se preuređenje vagona vlaka, koji prometuje istarskom željeznicom, za smještaj bicikala te isto tako kupnja opreme poput info panela te punionica električnih bicikala na područjima općina i gradova uzduž željezničke trase, što će doprinijeti i jačanju lokalnog gospodarstva s naglaskom na gradove Pazin, Poreč i Rovinj, općine Kanfanar i Lupoglav

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza mr.sc. Željko Ukić i direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti početkom prosinca 2020. godine potpisali su Sporazum o suradnji s ciljem jačanja prometne povezanosti unutar Istarske županije uz korištenje više oblika prijevoza s fokusom na biciklistički i željeznički promet, što će posljedično doprinijeti razvoju poduzetničkih i turističkih aktivnosti na području Istarske županije.

Uspostava zajedničke suradnje utemeljena je na sudjelovanju IDA-e i HŽPP-a u funkciji partnera na projektima ICARUS i MIMOSA, u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, čiji su ciljevi usmjereni na uvođenje informacijsko – komunikacijskih tehnologija, promjenu navika putnika u smislu poticanja korištenja ekološki prihvatljivijih oblika prijevoza te na multimodalnost, odnosno korištenje više oblika prijevoza u povezivanju obale i unutrašnjosti određenog područja.

Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti tom je prigodom naglasio kako je potpisivanju Sporazuma prethodila analiza nedostataka i potreba za razvojem infrastrukture za lakšu mobilnost putnika na području Istarske županije, a obzirom na vrlo aktualno pitanje nedostatno razvijene željeznice u Istri, pokrenuta je inicijativa jačanja suradnje s HŽPP-om, kako bi se uz pomoć EU sredstava lakše omogućile investicije u infrastrukturu.

Osnovni je cilj te suradnje razvoj budućih pilot aktivnosti koje predviđaju iskorištenje potencijala razvoja željeznice, što će doprinijeti kako povezivanju i multimodalnosti, tako i dodatnoj promociji i turističkoj valorizaciji te razvoju novih proizvoda na teritoriju cjelokupne Istarske županije, uključujući i cikloturizam – dodao je nadalje Sabatti.

Konkretnije govoreći, zahvaljujući sporazumnoj suradnji između IDA-e i HŽPP-a omogućit će se u sklopu projekta ICARUS do početka turističke sezone 2021. godine preuređenje vagona vlaka koji prometuje istarskom željeznicom za smještaj bicikla te isto tako kupnja opreme poput info panela te punionica električnih bicikala na područjima općina i gradova uzduž željezničke trase što će doprinijeti svakako i jačanju lokalnog gospodarstva s naglaskom na gradove Pazin, Poreč i Rovinj, općine Kanfanar i Lupoglav.

Sve prethodno navedene aktivnosti objedinit će se u promotivni video koji će potaknuti stanovnike, turiste i sve zainteresirane na istraživanje ljepota Istre, na čemu će IDA raditi u suradnji sa svim navedenim općinama i gradovima te isto tako s Turističkom zajednicom Središnje Istre te Istarskom razvojnom turističkom agencijom.

U sklopu projekta ICARUS IDA je u prethodnoj fazi prepoznala i novi projekt Grada Rovinja i Općine Kanfanar, kojim će se prenamijeniti nekadašnja trasa željezničke pruge u biciklističku stazu te je sudjelovala u financiranju pripremne dokumentacije. Navedena je ruta uključena u pilot područje projekta, s ciljem povezivanja te nove biciklističke staze sa željezničkim prijevozom.

Održivost rezultata postignutih u sklopu projekta ICARUS osigurana je nadalje provedbom aktivnosti koje je IDA osmislila u strateškom projektu MIMOSA u tijeku. U istom će se tijekom iduće dvije godine razvijati usluge za promociju područja i razvoj mobilnosti, što uključuje razvoj smart card sustava i platforme Via Istra.

IDA je aktivnosti u sklopu ovih projekata osmislila u nadi da one budu svojevrsni prvi razvojni korak ka revitalizaciji i modernizaciji istarske željeznice, za koju se očekuje da će na nacionalnoj razini biti prepoznata kao strateški važan razvojni prioritet pri programiranju Operativnih programa u budućem financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine, naglasio je na kraju direktor IDA-e, dr.sc Boris Sabatti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter