Investicija od 150 milijuna kuna

LJEPOTA, LUKSUZ, INOVATIVNOST I SIGURNOST: U Rovinju otvorena najmodernija ACI-jeva marina na Jadranu, moći će primiti brodove duge čak 100 metara

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ


* Nova rovinjska marina je simbol izvrsnosti hrvatskog nautičkog turizma, kazao je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja

* Novih 200 vezova omogućuje novu razinu nautičkog turizma, kao i novi impuls za Istru, naglasio je premijer Andrej Plenković

 

Delegacija hrvatske Vlade prevođena premijerom Andrejom Plenkovićem prisustvovala je danas svečanom otvorenju nove ACI-jeve marine u Rovinju, jedine u zemlji s kategorizacijom Pet sidara. O novom biseru nautičkog turizma, kao i o susjednom Grand Park hotelu u vlasništvu Maistre koji s marinom čini zaokruženu cjelinu, odnosno novu, modernu turističku zonu Monte Mulini, govorilo se biranim riječima.

Uvodni govor pred velikim brojem uzvanika među kojima su uz ministre, bili i župani Istarske i Šibensko -kninske županije, gradonačelnici Rovinja, Pule, Rijeke i Dubrovnika, predstavnici policije i vatrogasaca, župnik rovinjske župne, te najveći i najvažniji gospodarstvenici i predstavnici turističkih kuća Hrvatske, rekao je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja koji je novu marinu opisao s četiri riječi - ljepota, luksuz, inovativnost i sigurnost.

Najvrjedniji projekt

- Projekt vrijedan 150 milijuna kuna naša je najveća investicija u povijesti i već danas simbol izvrsnosti nautičkog turizma Hrvatske. Ujedno, ona je rezultat sinergije grada Rovinja, Grand Park hotela i ACI-ja, odnosno poduzetnika, lokalne zajednice i prostornog planiranja na razini države, rekao je Pavić. Naglasio je da rekonstruirana marina raspolaže sa 196 vezova na kojima će se privezivati brodovi i jahte prosječene dužine 17 metara, a primat će i one impozantnijih gabarita, odnosno duge i do 100 metara. Spomenuo je i da marinu čine dva lučka bazena - jedan za plovila u tranzitu, a drugi za plovila na godišnjem vezu, ali i da raspolaže sa svim komforom koji zahtijeva moderni nautičar.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kojemu je pripala čast da službeno otvori marinu ustvrdio je da je riječ o najmodernijoj marini koju ACI ima na Jadranu.

- Već sam pogled na prekrasan Rovinj govori da ovih gotovo 200 vezova omogućuje novu razinu nautičkog turizma, kao i novi impuls za Istru, koja je jedna od nositeljica hrvatskog turizma i koja, između ostalog, uvijek ostvaruje jako dobre rezultate, rekao je predsjednik Andrej Plenković.

Pri čovjek Vlade okupljene je podsjetio i na rujansku sjednicu Vlade održane u Puli koja je, naglasio je to i ovom prilikom, iznjedrila nekoliko važnih razvojnih poruka za Istru.

- Činjenica da ukupna vrijednost projekata koji su potpisani na toj sjednici iznosi milijardu i pol kuna dovoljno govori o tome koliko nam je Istra važna. Investicija od 60 milijuna eura potpisana na temelju višegodišnjeg partnerstva Bina-Istre i Hrvatske osigurat će bolju cestovnu povezanost, sigurnost u prometu i brže putovanje, rekao je predsjednik Plenković, kazavši i da je Istarska županija u odnosu na ostale županije dobila najviše državne imovine, kao i da Ministarstvo kulture upravo u Puli financira najveći pojedinačni projekt - obnovu Arheološkog muzeja Istre.

Ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo da su ACI marina s pet sidara i tisuću kreveta s četiri, odnosno pet zvjezdica velika vrijednost hrvatskog turizma, pa ne treba čuditi što je Rovinj domaća perjanica. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je pak istaknuo da je ACI marina Rovinj kruna ulaganja u nautički turizam te da je "sasvim jasno da teze koje se danas plasiraju u medijima kako se Vlada maćehinski odnosi prema Istri ne drže vodu".

Gospodarska važnost

U ime grada domaćina okupljene je pozdravio gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

- Istra je regija u kojoj se ostvaruje trećina ukupnog turističkog prometa. Neupitna je njezina turistička snaga i gospodarska važnost te je s punim pravom zaslužila imati ovakav visokorangirani nautički objekt, rekao je Paliaga. - Nije potrebno potrebno posebno isticati što dvije strateške investicije - Maistrin Grand Park notel i ACI marina znače za Istru i grad Rovinj, višestrukog šampiona turizma, zaključio je rovinjski gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter