OBILJEŽENA 113. GODIŠNJICA ROĐENJA PEDAGOGA ČIJE IME NOSI PULSKA ŠKOLA 

OŠ Tone Peruška uvodi zavičajnu nastavu 


Svečanim programom, uz recitacije i nastup folklornih skupina, učenici osnovnih škola Tone Peruška i dr. Mate Demarina jučer su u premanturskoj "školi" na Placi obilježili 113. godišnjicu rođenja istaknutog pedagoga i utemeljitelja pulske Pedagoške akademije Tone Peruška, rodom iz Premanture. Nakon polusatnog programa u kojem su sudjelovali sami učenici, ali i polaznici Dječjeg vrtića Medulin, đaci su odslušali predavanje Gorana Stjepića o prirodnim znamenitostima Kamenjaka te dinosaurima koji su ovdje obitavali.

Potom su, u pratnji svojih nastavnika i ravnatelja, obišli rodnu kuću Tone Peruška u centru Premanture, koja je danas u vlasništvu jedne zagrebačke obitelji. Posjetili su i Centar brodogradnje "Goran Mikovilović", nakon čega su položili vijenac na Peruškov grob. Zbog iznimno hladnog vremena i jake bure koja je nemilice šibala nije odigrana nogometna utakmica koja je bila predviđena na igralištu pored groblja. Umjesto toga, učenici dvaju škola u naknadnom susretu u Medulinu odmjerit će snage u nogometu, košarci i stolnom tenisu.

Projektni pak dan održat će se danas u pulskoj školi Tone Peruška, na sam dan rođenja velikog pedagoga.

- Okupljamo se četvrtu godinu, a osobno bih volio da ovo obilježavanje preraste u svojevrsne dane Tone Peruška koji bi trajali dva dana, kazao je Kristijan Cinkopan, ravnatelj OŠ Tone Peruško i inicijator programa. O tome je, dodaje, razgovarao s nadležnima u Općini Medulin, koja je pokazala interes, stoga vjeruje da bi se projekt mogao realizirati.

- Tone Peruško je kao pedagog radio u školama i u Dalmaciji, pokretač je i prvi glavni urednik Školskih novina. Osnovao je Pedagošku akademiju u Puli, a studenti te akademije obavljali su praksu u našoj školi. Peruško je bio blizak našoj školi, hvalio je njen rad i zato je škola nakon njegove smrti dobila njegovo ime. Zanimljivo je da je Peruško šezdesetih godina bio prvi začetnik zavičajne nastave, koja se danas ponovno uvodi. Međutim, on je   davno uvidio značaj takve nastave i počeo je promovirati u školama. Mnogi u našoj obrazovnoj vertikali su tek sad shvatili njen značaj, rekao je Cinkopan. I pulska škola planira uvesti županijski projekt zavičajne nastave, i to vjerojatno iduće godine. Zasad se ona provodi jednom godišnje, putem projektnog dana kojim se svake godine literarnim i likovnim radionicama te nastupima folkloraša obilježava godišnjica rođenja premanturskog pedagoga.

Dragica Dorić, ravnateljica medulinske OŠ dr. Mate Demarina, također je istaknula važnost zavičajne nastave koja se u ovoj školi provodi već treću godinu.

- Već se nekoliko godina družimo s učenicima i učiteljima pulske škole. Tone Peruško, naš znameniti pedagog i književnik, od velike je važnosti jer je promicatelj nastave u zavičaju. Institucionalizacijom zavičajne nastave i naša se škola uključila u taj županijski projekt. Veliku pažnju pridajemo sadržajima tradicionalne kulture i povijesti, kao i istraživanju našeg kraja. Slijedimo put Tone Peruška i vjerujemo da ga nećemo razočarati, rekla je Dorić.

Tone Peruško rođen je 27. veljače 1905. u Premanturi.

Pedagošku akademiju utemeljio je 1962. godine, a pulska škola koja danas nosi njegovo ime postala je metodski centar u kojem su studenti obavljali praksu. Peruško je punih pet godina, sve do svoje smrti 1967. godine, vodio Akademiju i svake srijede dovodio svoje studente u školu na praksu. Završio je učiteljsku školu, a u zagrebu Višu pedagošku školu i Filozofski fakultet. Bio je svestran i vrlo aktivan: napisao je mnoge knjige i znanstvene članke, bio je jedan od osnivača Istarske naklade, udruge za izdavanje knjiga i publikacija. Kao antifašist sudjelovao je u radu NOO-a za Istru. Nakon rata u Rijeci je radio kao zamjenik glavnog urednika Glasa Istre, surađivao u redakciji Novog lista te predavao u riječkim srednjim školama. U Zagrebu je obnašao brojne prosvjetne dužnosti, a 1950. godine pokrenuo je časopis Školske novine. (Napisala i snimila M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater