JU KAMENJAK

Program uz 115. godišnjicu rođenja Tone Peruška: MEDULINCI U ČAST SVOG ZNAMENITOG PEDAGOGA

| Autor: Portal Glas Istre

U sjedištu Javne ustanove Kamenjak u Premanturi žitelji općine Medulin svečano su obilježili 115. godišnjicu rođenja znamenitog Premanturca, pedagoga Tone Peruška.

Bogat program pripremili su odgojitelji i djeca premanturske podružnice Dječjeg vrtića Medulin te učitelji i učenici medulinske OŠ "Dr. Mate Demarin" i OŠ "Tone Peruško" iz Pule. Predškolci su recitirali stihove na premanturskom govoru "Ažilo", osnovci iz Pule predstavili su se folklorom i pjesmom "Jobrni me" te s nekoliko recitacija s LiDraNa, dok je zbor učenika medulinske škole otpjevao pjesme "Veli turanj" i "Škola škola" te zasvirali na roženice.

Okupljenima su se obratili ravnatelji škola Emanuela Pinzan Chiavalon i Kristijan Cinkopan te pomoćnica pročelnika Odjela za društvene djelatnosti grada Pule Irena Peruško i v.d. pročelnik Odjela za opće poslove i društvene djelatnosti općine Medulin Marko Cukon.

Jutarnji dio programa završen je stručnim vodstvom edukatora iz JU Kamenjak, koji su djecu proveli kroz stalni postav Kuće prirode i pokazali im bogatstvo bioraznolikosti zaštićenog krajobraza Kamenjaka. Djeca su u pratnji nastavnika i općinara posjetila i Centar brodogradnje "Goran Mikovilović" te rodnu kuću Tone Peruška, nakon čega su položili vijenac na Peruškov grob i odali počast velikanu. Sedmaši dviju škola odigrali su i nogometnu utakmicu.

Popodne su održana zanimljiva predavanja: povjesničar Andrej Bader govorio je o djetinjstvu i novinarskim počecima Tone Peruška, povjesničar David Orlović o zapisima o Etiopskom ratu 1935.-'36. u listu Istra, dok je novinar i pisac Albino Crnobori, Premanturac koji je surađivao s Tone Peruškom, svoje predavanje naslovio "Tone Peruško - karika u jednom slijedu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini