SLATKA PRIČA

Obitelj Krivičić iz Jadreški bavi se pčelarstvom i proizvodi med. Ali i 14 vrsta rakija i likera! Gazdarica Sonja: TO JE PRIRODA U BOCI!

Na početku smo imali medicu, višnju, bisku i grappu, kroz godine se povećava broj i sada u ponudi imamo 14 likera i rakija. Što se tiče meda, ovisi što u danom periodu cvjeta - bagrem početkom svibnja, cvjetni miješani u proljeće, srpanj je povoljan za medljikovac, a u listopadu bršljan, pojašnjava nam Sonja Krivičić

| Autor: Maja ČERLJENKO
Uz med imaju i pelud u granulama i propolis koji je prirodni antibiotik - Sonja Krivičić

Uz med imaju i pelud u granulama i propolis koji je prirodni antibiotik - Sonja Krivičić


"Napokon smo dočekali prvo ovogodišnje vrcanje", dočekala nas je nasmijana Sonja Krivičić koja zajedno sa suprugom Klaudijom vodi OPG Krivičić u Jadreškima. U prilog tome zadovoljno pokazuje fotografiju na kojoj je slap zlatnog meda. Prvo pitanje nameće se, stoga, samo po sebi - kako je uopće započela ova pčelarska priča?

- Muž Klaudio bio je pokretač. Nakon sasvim drugačijeg posla koji zbog zdravstvenih problema više nije mogao obavljati, u njegovu i moju interesnu sferu ulazi pčelarstvo. Sastanci pčelara, proučavanje stručne literature, knjiga i periodike, dovodi do odluke o kupnji košnice. Nevjerica i odgovaranje od strane prijatelja gurnula nas je zapravo još jače. Uz ljubav prema prirodi i svemu prirodnom 2010. izvrcali smo svoj prvi med. Čišćenje korištenog alata pri vrcanju u rakiji donosi i prvu medicu. Krećemo i s razmnožavanjem pčela uz savjete drugih pčelara, pomoć svemoćnog interneta... Mislim da bih ja bila odustala, ali muž je bio uporan, veli nam nasmijana Sonja.

Nakon odobravanja prijatelja koji su probali med i rakije i koji su im, kako kaže, dali "palac gore" započinju s prodajom i otvaraju destileriju.

- Na početku imamo medicu, višnju, bisku i grappu, kroz godine se povećava broj i sada u ponudi imamo 14 likera i rakija. Što se tiče meda, ovisi što u danom periodu cvjeta - bagrem početkom svibnja, cvjetni miješani u proljeće, srpanj je povoljan za medljikovac, a u listopadu bršljan. Radi se, naravno, o prirodnom medu koji je izvrcan iz košnica bez filtriranja, pojašnjava nam Sonja Krivičić.

Uz med imaju i pelud u granulama i propolis koji je prirodni antibiotik. Njega izlučuju pčele te njime zatvaraju sve pukotine u košnici i ako im uleti u košnicu neki nametnik njime ga "balzamiraju" i uklone prijetnju na taj način.

Primjećujemo vrlo jednostavne etikete i pakiranja, dok svijet kao da žudi za visokim dizajnom i naglašenom estetikom.

- Kod nas je sve jednostavno, ali učinkovito. Nema malih slova s mnogo sastojaka, aroma, umjetnih dodataka. Priroda je to, u boci ili staklenci. Vjerni kupci dolaze jer uvijek znaju što će dobiti, s ponosom u glasu nastavlja naša sugovornica.

Na pitanje ima li kakve korisne savjete za konzumaciju njenih proizvoda, Sonja Krivičić kaže da se med ne smije pregrijavati i ne smije ga se stavljati u vrući čaj jer mu značajno opada kvaliteta.

- Propolis je odličan za upale kao npr. upale desni. Pelud u granulama dodajte u jutarnji miks - jogurt, sezonsko voće i zobene pahuljice. Zdravo, fino i osvježavajuće. Ako netko ne voli med, pokušajte mu ponuditi bagremov, vrlo vjerojatno će promijeniti svoje mišljenje, zaključuje na kraju Krivičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater