LABIN

Pčelarstvo u Istri itekako ima perspektivu: SVE ČEŠĆE POSTAJE GLAVNA PROFESIJA MLADIH LJUDI

Među zaključcima naglašena je potreba žurnog donošenja Pravilnika o kakvoći peludi, propolisa, matične mliječi i ostalih pčelinjih proizvoda koji se koriste za potrebe apiterapije s ciljem zaštite pčelara kao primarnih proizvođača, ali i potrošača. Nužno je osigurati i promociju apiinhalacija, kušaona meda i ostalih pružatelja usluga

| Autor: Branko BIOČIĆ


U Sportskom centru "Franko Mileta" održana je 1. Nacionalna konferencija pčelarstva, apiterapije i apiturizma s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Pčelarske udruge Labin, a u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom i Gradom Labinom te uz potporu Istarske županije i općina Sv. Nedelja, Kršan, Pićan i Raša.

- Cilj konferencije je praćenje najnovijih trendova iz područja pčelarstva, apiterapije i apiturizma te razmjena iskustava i znanja s primjerima dobre prakse iz Hrvatske i susjednih država pa su na konferenciji izlagali stručnjaci iz Italije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, rekla je Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.

U pozdravnom obraćanju, Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika Grada Labina, istaknula je entuzijazam labinskih pčelara koji su inicirali organizaciju manifestacije Dani meda te izgradnju Gradskog edukativnog pčelinjaka u suradnji s LAG-om Istočna Istra.

- Volim istaknuti da radimo na tome da postanemo pravi grad za mlade, a edukativni pčelinjak je nešto što naše najmlađe educira i oplemenjuje od malih nogu. Dakako da može educirati i sve generacije naših sugrađana. Hvala svakom pčelaru s našeg područja koji već sada brine o našem zdravlju, a to će činiti i dalje putem apiterapije, a i razvojem apiturizma, uz želju da ovo bude tek prva od mnogih nacionalnih konferencija pčelarstva u našem gradu, naglasila je zamjenica gradonačelnika Mohorović Čekada.

Rad Prve nacionalne konferencije pčelarstva, apiterapije i apiturizma bio je organiziran kroz tri panela, a dio sudionika sudjelovao je online.

S Prve nacionalne konferencije pčelara

Na konferenciji su izlagali pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije dr. sc. Ezio Pinzan, predsjednik Pčelarske udruge Labin Darko Martinović, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva dr. sc. Gordana Hegić, gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić, prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta Zagreb, dr. med. Zrinka Franić, dr. vet. med. Livio Dorigo (Italia), Vlado Pušnik (Slovenija), dr. sc. Melisa Oraščanin (BIH), Karl Vogrinčić (Slovenija), Josipa Kujundžić, Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam IŽ, Tanja Arih Korošec (Slovenija) i Vida Iličić, direktorica Razvojne agencije NORA iz Novske.

O perspektivi pčelarstva u Istri govorio je predsjednik Labinske udruge pčelara Darko Martinović.

- Razvoj pčelarstva kao i apiterapije na području Labinštine iz godine u godinu napreduje te se sada ukazala potreba za ovakvim vidom konferencije s ciljem promocije pčelarstva, apiterapije i apiturizma u Hrvatskoj i zemljama regije. Pčelarstvo sve više postaje glavna profesija mladih ljudi koji u njemu, uz razvoj apiterapije i apiturizma, vide mogućnost ostanka na svojim ognjištima te mogućnost samozapošljavanja.

Gordana Hegić, Federika Mohorović Čekada i Darko Martinović

Pčelarska udruga 'Labin', u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom, želi kontinuiranom edukacijom kao i neupitnom podrškom nakon završetka edukacije osigurati kompletan servis polaznicima koji žele da im pčelarstvo postane primarna profesija, a ne dopunska djelatnost. Mladim obiteljima na taj način želimo otvoriti mogućnost samozapošljavanja i egzistencije, dok ostale pčelare želimo educirati da spriječimo gubitke pčela i pčelinjih zajednica uslijed globalnih klimatskih promjena, pojave novih bolesti itd. Nakon uspješne izobrazbe pčelara u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Labina te Hrvatskim apiterapijskim društvom planiramo nastaviti suradnju i edukaciju o pčelarstvu članova Zajednice Talijana 'Giuseppina Martinuzzi' iz Labina uz financijsku potporu Talijanske unije. Strategijom razvoja pčelarstva prvi smo u Hrvatskoj osmislili održiv program pčelarstva kao profesije, a ne dopunskog ili hobby zanimanja jer na taj način direktno djelujemo i na očuvanje bioraznolikosti ovoga područja, rekao je Martinović.

Dr. sc. Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu, istaknuo je da u Istri djeluje oko 400 aktivnih pčelara u šest udruga koji imaju oko 13.500 košnica i pčelinjih društava te da pčelarstvo u Istri ima veliki gospodarski značaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter