LABIN

PČELAR SAŠA DERMIT PROIZVEO ŠAMPIONSKI MEDUN: Pčelarenje zahtijeva stalna ulaganja, učenje i nadogradnju znanja

Nagrada je tim značajnija kada se zna da je na tom natjecanju ocjenjivano 125 uzoraka fizikalno-kemijskom analizom i senzorskom procjenom. Time se pokazalo da je medun s Labinštine najkvalitetniji u regiji

| Autor: Branko BIOČIĆ
Dermit u svom pčelinjaku

Dermit u svom pčelinjaku


Labinski pčelar Saša Dermit do sada je osvojio tri zlatne medalje za svoj medun i to u Pazinu, Osijeku i Zagrebu. Na natjecanju u Osijeku 2020. godine prve tri nagrade za medun dobila su tri Labinjana i to Saša Dermit, Milan Tenčić i Janko Rumin, ali je za Sašu najvažnija i najvrjednija nagrada bila ona na međunarodnom natjecanju ZAGGI-MED Zagreb 2020. gdje su prve dvije nagrade za medun ponovno otišle u Labin. Osvojili su ih Janko Rumin i Saša koji je osvojio i šampionsku nagradu za medun i sveukupnu šampionsku medalju.

Nagrada je tim značajnija kada se zna da je na tom natjecanju ocjenjivano 125 uzoraka fizikalno-kemijskom analizom i senzorskom procjenom. Time se pokazalo da je medun s Labinštine najkvalitetniji u regiji.

- S pčelarenjem sam započeo prije pet godina uz tasta mentora Janka Rumina koji je dugogodišnji, više puta nagrađivan pčelar. Nakon tri godine sam formirao vlastiti pčelinjak te trenutno posjedujem 35 selećih produktivnih košnica. S obzirom na nepovoljne klimatske promjene zadnjih godina koje utječu na pašne uvjete, odnosno na dostupnost hrane, a onda i na kvalitetu meda, u stalnom sam "lovu" na kvalitetne pčelinje paše. Bazni pčelinjak se nalazi na parceli u Brgodu u Općini Raša, govori nam Saša koji se za poljoprivredu zainteresirao kao član OPG-a čiji je nositelj bio njegov otac Damir kao proizvođač pomidora.

Nagrađen pčelar Saša Dermit

U međuvremenu se zaljubio u pčelarstvo pomažući svom mentoru te je OPG promijenio djelatnost kojeg je otac i prenio na njega.

- Pčelarenje nije lagan posao, ali je izuzetno zanimljiv, lijep je hobi i uz to i produktivan. Zahtijeva značajna i stalna ulaganja u opremu, repromaterijal te stalnu edukaciju. Stalno učenje i nadogradnja postojećeg znanja je neophodno za svakog tko je ozbiljan u pčelarstvu.

Imam puno planova za razvoj koji su u realizaciji. U 2020. sam uložio u prikolicu i dvije platforme za seljenje pčela. Nakon posla u vlastitom tiskarskom poduzeću "S.D. vision" (trgovina Wild things), najveći dio slobodnog vremena provodim u pčelinjaku, a aktivno su uključeni i ostali članovi obitelji, zaključio je labinski pčelar Saša Dermit koji osim meduna proizvodi bagremov i miješani med, a svoje proizvode prodaje na kućnom pragu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter