POREČ

NOVO RUHO ZGRADI STAROJ 118 GODINA: Obnovljen krov i fasada zgrade Zajednice Talijana

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Obnova zgrade Zajednice Talijana Poreč, izgrađene na Trgu slobode davne 1902. godine po projektu tršćanskog arhitekta Arduina Berlama, dovršena je proteklog tjedna. Prvi dio obnove obuhvatio je sanaciju krova, za što su sredstva osigurale krovne institucije Talijanske Unije iz Rijeke i njihovih partnera, a radove je izvela kaštelirska tvrtka Usora gradnja. Druga faza obuhvatila je sanaciju trošne fasade koja je proteklih godina u nekoliko navrata nastradala tijekom nevremena. Obnovu fasade financirao je Grad Poreč u dogovoru sa Zajednicom Talijana Poreč, a radove je izveo porečki Univers-servis.

Obnova ovog reprezentativnog zdanja samo je dio ulaganja u obnovu starogradske jezgre. Naime, Grad Poreč subvencijama iz tzv. Spomeničke rente, potiče vlasnike nekretnina na području kulturno-povijesne i urbanističke cjeline grada Poreča na obnovu i uređenje njihovih građevina. Pritom Grad sufinancira sanacije i uređenja konstruktivnih dijelova zgrade, krovišta, pročelja i obnovu vanjske stolarije. Ukupna sredstva za subvencioniranje na godišnjoj razini iznose 400.000 kuna, osigurana u gradskom proračunu za 2019. godine, a te se godine financijskim sredstvima u Program uključila i Turistička zajednica Grada Poreča.

S obzirom na to da Grad i TZ u ovome programu sudjeluju davanjem nepovratnih subvencija, na taj se način želi potaknuti vlasnike nekretnina da pokrenu obnovu svojih objekata.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater