ObnovA zgrade Osnovne škole Mate Balota

BUJE RADE BOLJE UVJETE ZA UČENIKE I NASTAVNIKE Prva temeljita rekonstrukcija ravnog krova i obnova fasade

| Autor: Luka JELAVIĆ
Luka JELAVIĆ

Luka JELAVIĆ


Na tom objektu izgrađenom 1975. godine već prije dvije godine obavljena je zamjena dotrajale drvene stolarije, što je znatno popravilo uvjete za rad i uštedu energije. Sa sadašnjim oblaganjem fasade znatno je poboljšana energetska učinkovitost cijele zgrade, dovršena je izmjena svih dijelova stare stolarije novijom, ali dosta posla ima na krovu

Radovi sanacije krova i energetske obnove zgrade Osnovne škole Mate Balota počeli su još nešto prije nego što su učenici otišli na ljetni odmor, a po povratku u školu, u novoj školskoj godini, dočekali su ih radnici koji i dalje rade na krovu i drugim dijelovima zgrade. Dosta je posla napravljeno, posla ima još, a učenici i nastavnici s nestrpljenjem očekuju završetak poslova i uklanjanje zaštitne ograde i drugih znakova da se na zgradi i dalje radi. Prema najavama to bi moglo biti koncem listopada ove godine.

Na tom objektu izgrađenom 1975. godine već prije dvije godine obavljena je zamjena dotrajale drvene stolarije, što je znatno popravilo uvjete za rad i uštedu energije. Sa sadašnjim oblaganjem fasade znatno je poboljšana energetska učinkovitost cijele zgrade, dovršena je izmjena svih dijelova stare stolarije novijom, ali dosta posla ima na krovu.

Zgrada površine 1.830 kvadratnih metara ima nekoliko odvojenih ravnih krovova na tri etaže, tako da je ulazno predvorje na najvišoj razini, a zatim se učionice, s njima i krovovi spuštaju prateći konfiguraciju terena na kojemu je zgrada podignuta.

Ovogodišnji radovi ugovoreni su s tvrtkom Vladimir Gortan iz Pazina u vrijednosti od 4,6 milijuna kuna za sanaciju krova i fasade, te dovršenje ugradnje stolarije. Predviđena je i ugradnja lifta koji će spajati sve tri etaže, a koristili bi ga eventualni učenici u invalidskim kolicima ili za slične potrebe. Radove financira osnivač, odnosno Istarska županija, dok Grad Buje u radovima sudjeluje sa 150.000 kuna.

Radovi energetske obnove zgrade predviđaju toplinsku zaštitu svih pročelja fasadnim sustavom Etics (mineralna vuna debljine 10 cm). Krovovi ostaju ravni, ali se prvi puta od izgradnje objekta ide u temeljitiju rekonstrukciju. Sa starih krovova koji su na mnogim mjestima propuštali vodu, bit će uklonjeni svi postojeći slojevi te će biti postavljena parna brana, mineralna vuna debljine 15 do 20 cm, PE folija, beton "u padu", geotekstil te hidroizolacija na bazi PVC-a kao završni sloj. To bi bilo trajnije rješenje, a predviđena su i rješenja za odvodnju oborinske vode.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater