KOLAPS NA GRANICI

NOĆNA MORA NA BREGANI: Putnici dva dana na granici za ulazak u Hrvatsku. Službenici im izgubili dokumente

| Autor: Nicole TODORIĆ
Fotografija s Bregane snimljena iz autobusa Črnjatoursa

Fotografija s Bregane snimljena iz autobusa Črnjatoursa


Svi smo šokirani, jer smo se za 30 sati pomaknuli samo za jedan bus. Koga god što pitaš, svi sliježu ramenima. Jutros su nam donijeli stara peciva i bocu vode. Vode za ruke nema, zahodi su kemijski. Drže nas tu da se zarazimo. Nema maski, nema dezinfekcije, nema ništa. Ako je bio samo jedan zaražen od 500 ljudi, mi smo svi u banani, kaže jedna od putnica

- Imamo tri autobusa na graničnom prijelazu Bregana. Dvije linije su na povratku, a jedan nije niti blizu kontroli. Jedan stoji tamo od petka u 9 sati ujutro. Jučer u dva sata ujutro su napokon došli na red odnosno predali su dokumente koji su navodno kasnije slučajno pomiješani s dokumentima drugog autobusa. Naši putnici zajedno s vozačima čekaju na granici. U autobusu ima i trudnica i djece koji su tijekom cijelog dana dobili samo jednu bocu vode. Specijalci čuvaju urede i šalju vozače od jednog do drugog policajca koji govore da ne znaju ništa, ispričala nam je zaprepaštena Augusta Ljutić, prometnica u rovinjskom Črnja Toursu. Sinoć oko 20 sati još uvijek se nisu pomakli s granice jer su službenici izgubili dokumente putnika.

Riječ je o busevima koji se vraćaju iz Frankfurta i voze prema Zagrebu.

Ogorčeni putnici i vozači

- Ja sam krenuo u četvrtak u 19 sati iz Frankfurta, a u petak u 9 sati sam bio na Bregani. Dva autobusa su bila ispred mene, a ja se još nisam pomaknuo s tog mjesta do sada. U 2 sata poslije ponoći predali smo dokumente, ispunili formulare i do sada ništa nismo dobili nazad. Ispred nas je trenutno Flix Bus kojem su pomiješali ili čak pogubili dokumente. Nitko nema točne informacije kada ćemo dalje. Automobili stranih registracija poput Slovenije, Bosne, Makedonije ulaze u Hrvatsku bez ikakve kontrole, samo građani iz Hrvatske ne mogu ući slobodno u svoju zemlju. Nitko nas ne shvaća ozbiljno, priča nam vozač Črnja Toursa Nenad Kostadinović koji je tada već 40 sati proveo u autobusu, bez spavanja i toplog obroka.

Tko je tu lud?

- Ovo ne da je strašno, ovo je prestrašno. Mi smo krenuli preksinoć u 9 sati, tu smo jučer od 9 sati ujutro, a pomakli smo se za jedan bus. Nemam riječi. Svi smo šokirani, za 30 sati pomaknuti se samo za jedan bus. Koga god što pitaš, svi sliježu ramenima, svi rade, a nitko se nikud ne miče. Jutros su nam donijeli stara peciva i bocu vode. Vode za ruke nema, zahodi su kemijski. Oni su nas tu poslali da se zarazimo i drže nas tu da se zarazimo. Nema maski, nema dezinfekcija, nema ništa. Ako je bio samo jedan zaražen od 500 ljudi, mi smo svi u banani. Ljudi, njih 50, 70 stoje svi zajedno kao bijednici, čekaju na dokumente i papire. Štos je u tome što su oni sve papire pogubili. Tko je tu lud? Što oni glume? Pričaju da je sve pod kontrolom, a nas tu maltretiraju da je to prestrašno. Otupili smo. Ne vidimo pomak da će se nešto napraviti, rekla nam je jedan od putnica dok je druga u pozadini dodala „Netko to namjerno radi da nas zarazi“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of