ROVINJ

"NAUKA O JEDRENJU": Projekt popularizacije znanstvene kulture spajanjem matematike i navigacije

| Autor: Aleta BRATTONI
Teoretski problemi u navigaciji u konkretnim situacijama

Teoretski problemi u navigaciji u konkretnim situacijama


Učitelji bi tako izložili određene problematične karakteristike jedrenja u teoriji, poput vjetra, struje i problematičnih ruta, nakon čega su učenici, organizirani u grupe, eksperimentirali u prikupljanju podataka uz pomoć određene opreme

Učenici trećih i četvrtih razreda Talijanske srednje škole Rovinj imali su nedavno priliku aktivno sudjelovati u novom, interdisciplinarnom projektu naslovljenom "Nauka o jedrenju". Naveden je projekt organiziralo Sveučilište u Udinama, a sastoji se od četiri lekcije i jednog izlaska na more s jedrilicama, a s ciljem popularizacije znanstvene kulture.

Karakteristike jedrenja u teoriji

Profesori inicijatori sa Sveučilišta u Udinama, Lorenzo Freddi, Francesco Trevisan i Massimo Vischi, uz voditelje projekta, profesore Giorgia Brajnika i Ivana Scagnetta, kao i koordinatora, profesora Franscesca Zucconija, učenike su proveli kroz raznolike, međusobno povezane aktivnosti s područja biologije, informatike, navigacije, fizike i matematike. Naime, lekcije su se ticale matematičkih problema vezanih uz teoriju navigacije.

Učitelji bi tako izložili određene problematične karakteristike jedrenja u teoriji, poput vjetra, struje i problematičnih ruta, nakon čega su učenici, organizirani u grupe, eksperimentirali u prikupljanju podataka uz pomoć određene opreme. Tom su prilikom došli u doticaj sa stvarnim nautičkim kartama te kao navigacijski sustav koristiti satelitski GPS. Vrativši se u svoje učionice, pregledavali bi podatke, učeći tako procedure njihova preuzimanja.

Jedna je lekcija pak u potpunosti bila posvećena morskom ekosustavu, kao i mogućnostima koje nam znanost i današnji alati pružaju da bismo se aktivno i odgovorno ponašali prema okolišu.

Zabavna strana matematike

Projekt će biti zaključen narednog proljeća kada će sve naučeno u teoriji učenici imati priliku provesti i u praksi, dakle plovidbom projektnom brodicom - Unilud sailing lab. U rovinjsku srednju talijansku školu ovaj je projekt dovela profesorica Virna Dalino Polo, koja je matematiku magistrirala upravo na Sveučilištu u Udinama.

- Matematika predstavlja apstraktan jezik, zbog čega je on težak, a teško je tako i njegovo učenje. Kako bi se učenje toga dovelo do izvrsnosti, potrebno je koristiti metodologiju koja omogućava upravo približavanje tog apstraktnog jezika matematike konkretnom i svakodnevnom životu učenika. Oni trebaju otkriti zabavnu stranu matematike te ih se treba ohrabriti da postavljaju pitanja. Moraju shvatiti kako cilj matematike nije samo nešto izračunati, već vidjeti i razumjeti. Željela sam pokazati djeci manje formalnu, a izuzetno bitnu stranu matematike, zaključuje ova profesorica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater