KAOS NA ULICAMA

MEDULIN: Vrhunac problema s komunalnim neredom, a nitko neće u komunalne redare

Trenutno je dvoje redara u fazi odlaska, jedan je na dugotrajnom bolovanju, a s jednim, koji je također dugo bio na bolovanju, raskinut je ugovor o radu

| Autor: Marcello ROSANDA
Problem s komunalnim neredom

Problem s komunalnim neredom


Komunalni i prometni red u Općini Medulin već je neko vrijeme u totalnom kaosu, a mještani nam se svakim danom javljaju s novim slučajevima koji, nažalost, umjesto u komunalnom redarstvu završavaju na novinskim stranicama. Nedavno smo pisali o prljavoj, prenatrpanoj i automobilima zagušenoj Pješčanoj Uvali, dok nam ovih dana dolaze sasvim nove informacije i sramotne fotografije i iz ostalih mjesta.

fbd

Problemi s prometom sve su veći

Osim što je promet u središtu Medulina općenito vrlo neučinkovit, na obali su nedavno postavljeni "ležeći policajci" koji dodatno usporavaju protok vozila pa je, kažu nam mještani, potrebno čak pola sata od plaže do, recimo, nekog od apartmana u centru. Također, vele nam i da nema nikoga, nikada i nigdje da usmjeri i regulira turističku najezdu vozila.

cvx

Vinkuran

Nije novost da medulinska uprava već nekoliko mjeseci muči muku s manjkom, neradom ili neučinkovitošću komunalnih redara. O tome smo pisali još koncem svibnja kada je, osim dobre vijesti da su cijelom komunalnom redarstvu preuređeni novi prostori, bilo jasno da stanovnike te Općine čeka prometni i komunalni kaos tijekom ionako zahtjevne postpandemijske sezone.

Tada nije bilo posve jasno koliko redara ustvari ima budući da su u tijeku bili natječaji i oglasi koji, koliko je poznato, uglavnom nisu dobro prolazili. Primjerice, nakon što je 14. ožujka raspisan oglas za prijem četiri komunalna izvidnika, isti je ponovljen 6. svibnja jer prvi put nije stigla niti jedna potpuna prijava. Zbog toga Općina trenutačno ima samo dva izvidnika.

fbd

Pažnja redara usmjerena je na Medulin, pa su okolna mjesta zapuštena, jedna je od primjedbi

Nadalje, bili su tu i natječaji za radno mjesto komunalnog i poljoprivredno-komunalnog redara na kojima je pismeni dio testiranja prošao po jedan kandidat. Ipak, jesu li na kraju primljeni nije bilo poznato, budući da iz Općine tada nisu odgovorili na naš upit. No, sada su, nakon dva i pol mjeseca, ipak potvrdili da je donijeto rješenje o prijemu jednog poljoprivredno-komunalnog redara.

"Nakon pravomoćnosti rješenja o prijemu donijet će se rješenje o rasporedu. Natječaj za komunalnog redara je poništen i u ovoj se godini ne planira dodatno zapošljavanje u komunalnom redarstvu. Nitko od postojećih službenika nije zatražio prestanak službe", odgovaraju iz Općine na naš upit.

No, neslužbene informacije koje nam dolaze s terena kažu da ipak nije tako. Naime, trenutno je dvoje redara u fazi odlaska, od kojih je jedan komunalni, a drugi prometno-komunalni. Točnije, oni su nedavno najavili svoj odlazak. Uz to, krajem svibnja su nam iz Općine potvrdili da je jedan komunalni redar još uvijek na dugotrajnom bolovanju, dok je s jednim, koji je također bio dugo na bolovanju, raskinut ugovor o radu.

Neslužbeno saznajemo da je otkaz dobio upravo redar za kojeg smo pisali da je sin jedne oporbene vijećnice, pa smo pretpostavljali da je riječ o političko-kadrovskom obračunu. Situacija s vjerojatno fiktivnim bolovanjima je takva, kažu nam izvori, od posljednjih lokalnih izbora te je rad komunalnog redarstva zbog toga uvelike otežan.

cvx

Vinkuran 

"U Općini Medulin u komunalnom redarstvu predviđeno je nekoliko različitih radnih mjesta, te su na današnji dan u službi dva prometno-komunalna redara, tri komunalna redara od kojih je jedan na dužem bolovanju, te dva komunalna izvidnika zaposlena na određeno vrijeme za potrebe povećanog obima posla zbog turističke sezone", kažu iz Općine. Kako bilo, nakon što ih napuste spomenuti redari koji su to usmeno i najavili, te prođe turistička sezona, ostat će im jedan prometno-komunalni i jedan komunalni redar, uz još jednog na dugotrajnom bolovanju.

"Komunalno redarstvo Općine Medulin obavlja redovite poslove u dvije smjene, sedam dana u tjednu. Tijekom sezone najviše su zastupljeni poslovi održavanja reda i nadzor javnih površina, pomorskog dobra, nadzor parkiranih automobila, regulacija prometa. Naravno, tu su i dalje poslovi nadzora bespravne gradnje te kontrola poštivanja odluke o zabrani građevinskih radova tijekom turističke sezone", kažu iz Općine.

fbd

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Ipak, na upit o okvirnim brojkama i najčešćim lokacijama ovosezonskih intervencija nisu odgovorili, pa je za pretpostaviti da se nemaju čime pohvaliti. Neslužbeni izvori, a sve je više njih, govore nam da postoji nepisano pravilo, ali i usmeni naputak nadležnih, da se zbog manjka djelatnih redara oni koncentriraju isključivo na Medulin umjesto na sva ostala mjesta te općine podjednako. I doista, čitajući ovotjedni članak kolege Enesa Seferagića o stanju u Pješčanoj Uvali, uvidjevši stanje nereda u Vinkuranu i nakon letimične vožnje automobilom po Banjolama, ima se što vidjeti i situacija je sve samo ne uredna. Pogotovo ona prometna. Uz to, mještani nam često govore da pokušavaju stupiti u kontakt s nadležnima u Općini, ali da telefoni uglavnom zvone u prazno.

cvx

"Nažalost, ove se godine zbog neodazivanja kandidata nije osnovala prometna jedinica mladeži, pa su komunalno-prometni redari, u suradnji s policijom, zaduženi i za kontrolu, usmjeravanje i regulaciju prometa", zaključuju iz Općine Medulin odgovarajući na novinarski upit. Dakle, komunalno-prometni redari ove godine imaju dupli posao zbog, kako saznajemo, šlampavosti nadležnih u Općini.

Naime, natječaj su objavili u mjesecu lipnju, i to dva puta, ali ne pod rubrikom "natječaji i javna nabava, natječaji za zapošljavanja", gdje je trebao biti objavljen natječaj za jedinicu prometne mladeži. Umjesto toga, oni su ga objavili pod "novosti i najave". Zašto su ga baš tamo objavili, nikome nije jasno, jer kad netko traži natječaj za zapošljavanje, teško da će ga tražiti pod "novosti i najave", nego pod - "natječaji za zapošljavanje". Na koncu se prijavila samo jedna ženska osoba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater