SJAJ VJEŠALICA U TRAVI

TKO JE ŠPORKULJA? Krenuli brati masline, pa nabasali na smeće

Odbačena je najlonska ambalaža, remeni, paragon blokovi i stari telefonski računi (C. B. G.)

Odbačena je najlonska ambalaža, remeni, paragon blokovi i stari telefonski računi (C. B. G.)


Prizor zapravo izgleda kao da je netko na kraju sezone rašćišćavao skladište ili neki dućan, pokupio nepotrebne a još upotrebljive stvari, i jednostavno ih istresao u prirodu. Tako su se na jednom mjestu našle brojne plastične vješalice raznih dimenzija, najlonska ambalaža, poneka i sa klik-klak zatvaranjem, ali nekoliko novih remena, paragon blokovi i stari telefonski računi

Obitelj koja je prije nekoliko dana krenula u berbu maslina na svom zemljištu na području medulinske Cintinere, neugodno se iznenadila naišavši putem na odbačene predmete. Mogli bismo reći i da su naišli na smeće usred zelenila, no uglavnom se ne radi o tome. Prizor zapravo izgleda kao da je netko na kraju sezone raščišćavao skladište ili neki dućan, pokupio nepotrebne, a još upotrebljive stvari i jednostavno ih istresao u prirodu.

Mogli su prodati vješalice

Tako su se na jednom mjestu našle brojne plastične vješalice raznih dimenzija, najlonska ambalaža, poneka i s klik-klak zatvaranjem, ali i nekoliko novih remena, paragon blokovi i stari telefonski računi.

Na paragon bloku, korištenom 2012. kako kaže datum na njemu, tiskano je ime Trgovačkog obrta "Sanela" iz Sesveta sa izdvojenim pogonom u Medulinu na Osipovici, a kao vlasnik tog obrta naveden je Ramiz Halilović. Na isto ime glase i odbačeni računi za mobilne usluge, stoga smo nazvali Halilovića za objašnjenje kako se ovo "smeće" našlo na neprimjerenom mjestu.

"Nisam ja, gospođo, nisam majke mi", započeo je Halilović i ispričao nam slijedeću priču.

- Ne bih ja to uradio ni za milion kuna, kunem vam se. Pa već 30 godina radim u Medulinu, imam i kuću tamo. Radim preko ljeta u dućanu na Osipovici, ja i moja žena, a preko zime se vraćamo u Zagreb. Bili su nam neki momci dolazili s kombijem i pitali da li imamo štogod smeća da odnesu ili da počiste dućane, to je bilo negdje pred zatvaranje sezone, i to je to. Eto, ideš nekome napraviti uslugu i ispadneš budala na kraju. Rekao sam im da imam vješalica viška i znam da sam im to dao, a oni su možda usput uzeli i koju krivu vreću smeća. Ali krivo mi je ako je tako da su to napravili, jer su te vješalice kao nove. Mogli su ih prodati svaku barem po kunu pa zaraditi nešto, a ne ovako, tvrdi Halilović.

Misterij smeća u dvorištu

O smeću smo obavijestili i komunalne redare općine Medulin koji su obećali otići i pokupiti odbačene predmete. To je jedino što im preostaje, jer kao i u većini slučajeva odlaganja smeća u prirodi, gotovo je nemoguće utvrditi tko je "šporkulja" ukoliko nema nekakvih tragova koji bi upućivali na počinitelja ili barem svjedoka.

Medulinske je komunalce ipak zaintrigirao ovaj slučaj te su nam ispričali da se ove godine nešto zaista čudno događa kod njih. Naime, ljetos su imali jedan sličan slučaj. Dobili su poziv vlasnika jedne privatne kuće u centru Medulina koji je ujutro u svom ograđenom dvorištu ugledao hrpu odjeće. Odmah je pozvao komunalne redare, a oni su pak još više od njega ostali začuđeni, jer se radilo o novoj novcatoj odjeći s etiketama. Zato su obišli dućane na medulinskoj rivi raspitujući se da nije netko od njih možda pokraden, no svi su trgovci to negirali i kleli se da ne znaju o čemu se radi niti čija je to roba. Na koncu su redari tu odjeću pokupili i zbrinuli, a misterij nikada nije riješen.

Kakva god bila istina u ovim slučajevima, žalosna je činjenica da su svi ti odbačeni predmeti nekome zaista mogli barem donekle pomoći u teškoj životnoj situaciji, jer pravih potrebitih i nesretnih ljudi ima posvuda oko nas. Kao i onih koji se bahato razbacuju svojim viškovima. (Patricija SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater