parlaonica Gradskog vijeća mladih

LABIN U raspravi o uzorima 20. i 21. stoljeća pobijedila afirmacijska grupa

| Autor: Branko BIOČIĆ

"Uzori 20. stoljeća promicali su kvalitetnije vrijednosti od uzora 21. stoljeća", bila je tema parlaonice Gradskog vijeća mladih održane u utorak navečer u gradskoj vijećnici u kojoj su sudjelovali učenici viših razreda osnovnih škola "Ivo Lola Ribar" i "Matija Vlačić" te učenici Srednje škole "Mate Blažina", iako je bila otvorena i za ostale građane. U naizmjeničnoj diskusiji dviju grupa, afirmacijske i negacijske, učenici su iznosili svoje stavove, za i protiv.

"Uzori 20. stoljeća, bili su najveći, jer su nastajali pod najvećim pritiskom, kao Mahatma Gandi. Bili su puno bolji jer su uzore gledali u okolici, s kojima su se mogli poistovjetiti, roditelji, susjed iz blizine, sportaš… To u 21. stoljeću nije moguće jer uzori dolaze preko interneta iz SAD-a, Rusije itd.", čulo se u raspravi.

Uzori 20. stoljeća koje je proizvelo dva svjetska i Domovinski rat, bili su politički vođe, nekima i poput Hitlera, koji su dali pobiti milijune Židova i drugih naroda. Velike su prednosti postojanje youtube kanala, u odnosu na vrijeme kada ga nije bilo, ali nije dobro što potiče kvantitetu, a ne kvalitetu. Stoga u poplavi informacija dolazi do dezinformiranja", isticali su drugi učenici u jednosatnom nadmetanju argumentima. Članovi tročlanog žirija, Vesna Blažina, Borjan Batagelj i Dubravka Ujčić Lukšić pratili su raspravu, jer su na kraju trebali donijeti konačnu ocjenu.

Gošća afirmacijske grupe, pjesnikinja Neda Milenkovski, zahvalila se na pozivu kojim su ju sudionici parlaonice izvukli iz kuće i potom rekla da dolazi iz 20. stoljeća, a živi daleko od njega. S obzirom da je blogerica, zahvaljuje se 21. stoljeću koje joj je, kako je rekla, omogućilo da plasira svoje pjesme i izađe iz anonimnosti. Gošća u negacijskoj ekipi Ana Tavić, složila se s iznijetom konstatacijom u parlaonici da je 20. stoljeće bilo najkrvavije.

- U njemu se dogodio fašizam, nacizam, socijalizam, a Hitler i Staljin bili su nečiji uzori. Ali s godinama sve ide naprijed i danas imamo bolju zajednicu. Volim 21. stoljeće, tehnologiju i informacije koje su išle naprijed, za tri minute svaka se može provjeriti. Slušala sam vašu priču o youtube kanalu i negativnim stvarima, ali on prije nije postojao i bilo je teže doći do informacija. Shvaćam da ste sada bombardirani informacijama, ali mediji od nečega moraju živjeti, rekla je Tavić

U dinamičnoj diskusiji afirmacijske i negacijske skupine, žiri je u malim nijansama prednost dao afirmacijskoj, a time i pobjedu. Parlaonicu je moderirala Silvana Fable.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater