SVEČANI KONCERT

Zajednički učenički simfonijski orkestar: Glazba bez granica

| Autor: Branko BIOČIĆ

Projekt "Glazba bez granica" omogućio je suradnju četiri obrazovne ustanove Hrvatske te Bosne i Hercegovine, rezultat čega je bilo stvaranje dječjeg simfonijskog orkestra koji je gradu Labinu podario koncert za pamćenje, a sve uz iskusno vodstvo dirigenta Josipa Nalisa. Učenici i učitelji glazbenih škola iz Sarajeva, Omiša, Dubrovnika i Labina zajedničkim su snagama napunili veliku dvoranu labinskog Sportskog centra "Franko Mileta"

 

 

Labinska koncertna publika pamtit će utorak 14. svibnja kao uistinu poseban dan u glazbenom životu ovog grada. Projekt "Glazba bez granica" omogućio je suradnju četiri obrazovne ustanove Hrvatske te Bosne i Hercegovine, rezultat čega je bilo stvaranje dječjeg simfonijskog orkestra koji je gradu Labinu podario koncert za pamćenje, a sve uz iskusno vodstvo dirigenta Josipa Nalisa. Učenici i učitelji glazbenih škola iz Sarajeva, Omiša, Dubrovnika i Labina zajedničkim su snagama napunili veliku dvoranu labinskog Sportskog centra "Franko Mileta".

Efektno i spretno

Nakon vrlo efektnog uvoda, u kojem su dominirali popularni brojevi iz djela Georgesa Bizeta "Farandole iz suite L'Arlesienne" i "L'amour est un oiseau rebelle" iz čuvene opere "Carmen", muzikolog Aldo Foško je u kratkim crtama predstavio nastavak koncertnog programa. Izvedba "Kindersinfonie", jednog od poznatijih djela Leopolda Mozarta, predstavila je najmlađe učenike labinske škole kao snalažljive soliste na flautama i udaraljkama. Prvi dio koncerta protekao je u izvedbama glazbe 19. stoljeća: na repertoaru su se našla djela Čajkovskog, Brahmsa, Johanna Straussa st. Valja istaknuti kako su mladi glazbenici u svim ovim točkama pokazali izrazitu spretnost u zahtjevnoj ulozi svirača u simfonijskom orkestru.

Drugi dio koncerta bio je u znaku glazbe 20. stoljeća. Valcer br. 2 iz Suite za zabavni orkestar velikog Dmitrija Šostakoviča bio je izveden vrlo odmjereno. Naročito je bio zastupljen opus argentinskog skladatelja i bandoneonista Astora Piazzolle - nakon vrlo atmosferične izvedbe skladateljevog "Obliviona", publika je s izrazitim odobravanjem prihvatila poznati "Libertango", na kojem su se kao solisti predstavili Rikardo Načinović na gitari te Noemi Juričić na harmonici, učenici labinske Umjetničke škole.

Zaslužen bis

Kao završna točka koncerta izvedena je uspješnica "New York, New York" Johna Kandera. Nakon gromoglasnog finalnog pljeska dirigent Josip Nalis je sa zadovoljstvom auditoriju podario zaslužen bis, a publika je napustila dvoranu nasmijanih lica i s vidljivom željom za još. Za nadati se je kako će ovakvi događaji postati uobičajeni u glazbenom životu Labina.

Spomenimo i da su prije početka koncerta publiku pozdravili ravnateljica Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Melita Lasek Satterwhite, te pročelnik za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj, koji je istaknuo važnost ovakvih događaja za kulturnu scenu Labinštine i izrazio nadu za nastavkom uspješne suradnje između ovih ustanova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater