na Porto Busoli, Stanciji Bečić i Furlanki

KREĆE PROJEKT OBNOVE POREČKIH LOKVI: Izradit će se plan s detaljnim opisom potrebnih radova za revitalizaciju

| Autor: Glas Istre
Stancija Bečić

Stancija Bečić


Danas su stručni djelatnici Nature Histrice, Instituta za turizam i poljoprivredu Poreč i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije započeli s terenskim radom prikupljanja podataka - popisivanja biljnih i životinjskih vrsta na staništu tri lokve na porečkom području – onih na Porto Busoli, te Stanciji Bečić i Furlanki na Stanciji Vergotini. Tijekom prikupljanja radili su i na utvrđivanju stanja nepropusnosti dna lokve,  kako bi se utvrdilo njihovo stanje i identificirala mogućnost za revitalizaciju. Za svaku lokvu izradit će se plan obnove s detaljnim opisom potrebnih radova za revitalizaciju.

gggg

Ovi su radovi dio projekta u koji su krenuli Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Istarske županije - Natura Histrica u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Sveučilištem Jurja Dobrile iz Pule. Izradili su popis - prijedlog prvih devet lokvi na području Istarske županije koje će ući u projekt zaštite i revitalizacije lokvi, a cilj je izvršiti biološku i antropogenu karakterizaciju lokvi, odrediti njihov potencijal i predložiti mjere revitalizacije i očuvanja.

gg

U projekt se uključio i Grad Poreč-Parenzo, a na ovom su području, ovisno o značaju lokve, odabrane 3 lokacije koje će biti obuhvaćene projektom: Lokva u St. Bečić odabrana je radi krajobrazne privlačnosti i turističkog značaja obzirom na smještaj uz biciklističku stazu i mogućnosti uključivanja lokve u turističke rute. Lokva pučkog naziva „Furlanka“ na St. Vergotini  odabrana je radi edukativnog značaja obzirom na blizinu Osnovne škole Finida i mogućnosti uključivanja edukativnih školskih aktivnosti u školske kurikulume, a lokva na Porto Busoli odabrana je radi prirodne osobitosti i pejzažne i turističke vrijednosti obzirom na lokaciju uz more.

gg

Inače, Grad Poreč – Parenzo kontinuirano provodi aktivnosti na održavanju lokvi te je tako u prošlogodišnjoj akciji uređeno 30 lokvi na porečkom području. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater