TURIZAM DANAS I SUTRA

Iz godine u godinu doživljavamo rekordne turističke sezone. HOĆE LI NAM SE EKSTENZIVNI RAZVOJ TURIZMA JEDNOG DANA OBITI O GLAVU?

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Da li kontroliramo razvoj turizma ili taj turizam kontrolira nas? Do kada i kako to sve može ići na taj način?, samo su neka od pitanja o kojima se razgovaralo na panel diskusijama na kojima su sudjelovali glavni akteri hrvatskog turizma

Da turistička politika ne smije iz vida izgubiti ljude, odnosno kvalitetu života domicilnog stanovništva, posebice onih koji žive u turističkim mjestima, jačanje suradnje između privatnog i javnog sektora te nužnost uspostavljanja održivog cjelogodišnjeg, umjesto dosadašnjeg dvomjesečnog turizma, glavni su zaključci konferencije "Turizam danas i sutra" u organizaciji Glasa Istre, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, na kojoj su u porečkom hotelu Diamant prošlog petka sudjelovali vodeći istarski političari i eminentni turistički stručnjaci na čelu s ministrom turizma Garijem Cappellijem.

- Iz godine u godinu doživljavamo rekordne turističke sezone, zasluženo se hvalimo s porastom broja noćenja, dolazaka, i svi mi, manje ili više, imamo od toga koristi. Međutim, do kada i kako to sve može ići na taj način? Hoće li nam se taj ekstenzivni razvoj turizma jednog dana, a možda taj dan nije toliko daleko, obiti o glavu? Da li kontroliramo razvoj turizma ili taj turizam kontrolira nas?, pitanja su kojima je direktor izdavaštva Glasa Istre Ranko Borovečki otvorio konferenciju, a koja su za vrijeme dvije panel rasprave bili okosnica razgovora.

Gari Cappelli, ministar turizma: Svaki treći zaposleni radi u turizmu

- Gdje bolje, gdje kvalitetnije, gdje realnije i kritičkije razgovarati u turizmu nego u najturističkijoj regiji Hrvatske? Kao ministar ponosan sam na Istru. Vi ste ogledni primjer turizma i na tome vam čestitam. Financial times nas je nedavno proglasio kao jednu od sedam preporučljivih destinacija za investiranje. Pa to nije mala stvar, ne samo za turizam, nego i za investicije. Međutim, moramo imati zadovoljno stanovništvo i onda vidjeti što gostu nudimo kroz proizvod. O turizmu moramo pričati i s osmjehom na licu, jer znamo da je svaki treći zaposleni u državi zaposlen upravo u turizmu. U turizmu zapošljavamo više od 150 tisuća ljudi. Zato su ovo slatke brige. Netko je zaboravio da smo mi ušli u Europsku uniju, a da su sve zemlje koje su ušle u EU imale sličan problem s nedostatkom radne snage i identičan problem sa svime što mi danas imamo, kazao je Cappelli.

Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča: Politika Poreča je produžiti sezonu

- Politika Poreča je svih ovih godina bila produžiti turističku sezonu. Kad pričamo o povećanju broja gostiju, moramo se vratiti na pitanje legalizacije. Možda su svi ti turisti i prije bili ovdje, samo nisu bili na papiru. Imamo li realno povećanje? Što se tiče manifestacija koje u pred i post sezoni gostima stvaraju doživljaj, lokalna samouprava može sa svojim prihodima koliko može. Upravo je zato izuzetno važna suradnja privatnog i javnog sektora, izjavio je Peršurić.

Ingrid Paljar ravnateljica zavoda za prostorno uređenje istarske županije: Ne možemo stalno otvarati nove zone

- Moramo stati, ne možemo stalno otvarati nove zone. Kroz županijski plan, koji je ujedno i strateški plan, pokušavamo, trudimo se, trenutno mislim da smo na dobrom putu, držimo taj rast u granicama. Razvitak unutrašnjosti Istre je i samim županijskim planom djelomično potaknut, dali smo im mogućnost većeg broja ležaja. Prostorno planiranje je alat s kojim možemo i moramo donekle ograničiti taj stihijski rast, rekla je Paljar.

Boris Miletić, gradonačelnik Pule: U udarna dva ljetna mjeseca nemoguće je normalno živjeti

- Mislim da zadnjih 100 godina kao jedan jaki vojno-industrijski grad itekako imamo prostora, kapaciteta i infrastrukture, posebno u prometnom dijelu, da možemo prihvatiti daleko više posjetitelja nego što je to danas. No, nama je potrebna tema turizma koja će se ipak odvijati tokom cijele godine, kazao je Miletić, istaknuvši da je u Puli, za vrijeme udarna dva ljetna mjeseca, gotovo nemoguće živjeti, pogotovo kad je kišni dan u pitanju.

Valter Flego, istarski župan: Ne uživaju svi od turizma, nekima donosi i poteškoće

- Mi danas u Istri imamo situaciju da ne uživamo svi od turizma i da nekima turizam donosi neke poteškoće. Pitali su me nedavno da li želim sufinancirati besplatne udžbenike i besplatan prijevoz. Da, naravno, ja bih sve sufinancirao, ali treba novaca. Autonomna pokrajina Trentino-Alto Adige koja ima izuzetno bolje prihode u odnosu na nas ima i ovlasti da upravlja svojim razvojem. Kad imate takve prihode, možete sve sufinancirati. Onda ja mogu kao župan biti jako popularan i omiljen i sufinancirati sve i imati alate za upravljati svojim razvojem, rekao je Flego

Tomislav Boban, državni tajnik Ministarstva državne imovine: Investitor iz Engleske obilazi Muzil

- Kad je Pula u pitanju, tri od devet najvećih projekata u Republici Hrvatskoj koja su u ovom trenutku u obradi su upravo iz Pule. I Saccorgiana, i Hidrobaza, i Muzil. Evo, sad u ovom trenutku investitor iz Engleske obilazi Muzil. To su top projekti. Treba ulagati u projekte koji podižu kvalitetu. Država je Mon Perinu prepustila neke objekte koje su Mon Perin i Bale stavili u funkciju, što je polučilo izvanredne rezultate, rekao je Boban.

Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea i UHPA-e: Turizam koji nas očekuje sutra jest borba za svakog gosta

- Od all inclusive hotela imaju koristi samo hoteli. Pozivam sve gradonačelnike da all inclusive smještaje ne uvode u svoje gradove. Turizam koji nas očekuje sutra jest borba za svakog gosta, dakle dolazimo do faze održivosti i konkurentnosti. Mi moramo biti konkurentni, a to nismo bili prije dvije godine. To se tada nije osjetilo, ali vratit će nam se, zaključio je Žgomba. (Chiara BILIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini