U ORGANIZACIJI GLASA ISTRE

VIDEO / Konferencija "Turizam danas i sutra" u Poreču / BORIS MILETIĆ: Građani su ti koji trebaju odlučiti treba li turizma biti manje i treba li biti kvalitetnijiHrvatski turizam nalazi se na raskrsnici, a mi moramo vrlo mudro i pametno riješiti kojim će putem na toj raskrsnici krenuti. Većinom se priča o tome kako nas percipiraju drugi, a malo o tome kako nas doživljava stanovništvo, a vrlo je važno imati zadovoljno stanovništvo, istaknuo je Cappelli

Ministar turizma Gari Cappelli, vodeći istarski političari i eminentni turistički stručnjaci danas su se okupili u Poreču, u dvorani Valamarova hotela Diamant u Poreču, na konferenciji u organizaciji Glasa Istre pod nazivom "Turizam danas i sutra".

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, na ovoj konferenciji stručnjaci su raspravljali o dvije izuzetno važne okosnice turizma kao i turističkog razvoja, a to su "Koje su granice razvoja turizma?" te "Novi proizvodi i projekti dovode i nove goste?".

Upravo na potonju temu, o čemu se raspravljalo na panel diskusiji, ministar Cappelli je rekao:

- Hrvatski turizam nalazi se na raskrsnici, a mi moramo vrlo mudro i pametno riješiti kojim će putem na toj raskrsnici krenuti. Većinom se priča o tome kako nas percipiraju drugi, a malo o tome kako nas doživljava stanovništvo, a vrlo je važno imati zadovoljno stanovništvo, istaknuo je Cappelli.

Korotaj: Nije problem u potencijalu, nego u izvedivosti

Ronald Korotaj, član Uprave Plave lagune, naveo je kako planovi postoje, ali čim se postavi pitanje "što je izvedivo" planovi se raspadnu.

- Nije problem u potencijalu, nego u izvedivosti, rekao je Korotaj dodavši kako ni danas, nakon 28 godina, nismo rekonstruirali sve što je uništeno u ratu.

Istarski župan Valter Flego pak najbitnijim smatra investiranje koje će doprinositi dobrom življenju naših građana jer, kaže, "ako je nama dobro, bit će i turistima koji dolaze".

"Nemojmo se zavaravati, ozbiljnijih investitora nema", odlučno tvrdi Tomislav Boban, državni tajnik Ministarstva državne imovine, te je dodao kako bi se isplatilo investirati u, primjerice, golf koji bi pogodovao produženju sezone s obzirom na to da se igra u predsezoni i posezoni. Inače, spominje kako su ozbiljan partner u realizaciji projekata Vlade, a upravo se tri od devet projekata provode u Puli.

Povijesni put hrvatskog turizma

Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK, proveo je publiku povijesnim putem hrvatskog turizma.

- Nakon 90-ih godina, Hrvatska se vratila na turističku kartu, no sa zastarjelim i devastiranim kapacitetima. Nakon 2000. godine dolazimo do razdoblja rasta i podizanja kvalitete destinacije, a 2008. godine pak dolazi do stagnacije. U posljednje dvije godine dešava se pak hiperpotražnja, ali ne samo našom zaslugom već i zbog raznih okolnosti. Turizam koji nas očekuje sutra jest borba za svakog gosta, dakle dolazimo do faze konkurentnosti i faze održivosti, kaže Žgomba, koji je istaknuo i da će trebati još puno vremena da se infrastruktura dovede na nivo kakav zahtijeva kvalitetan turizam.

Žgomba je također naglasio da su all inclusive hoteli "smrt" hrvatskog turizma, jer turisti kod nas dolaze zbog same destinacije a ne kako bi bili u hotelu.

Župan Valter Flego je pak rekao da "izlazimo iz doba zlatnog turizma i trebamo ući u dijamantno doba, a pitanje ostaje što sve moramo napraviti kako bi u to doba ušli".

Borovečki: Zasluženo se hvalimo rekordnim turističkim sezonama, no pitanje je kada će to početi štetiti turizmu ali i ljudima koji tu žive

Današnja konferencija u Poreču bila je prilika da vodeći političari s Poluotoka, ministar turizma i eminentni turistički stručnjaci rasprave o gorućim problemima s kojima se turistički djelatnici ali i mještani susreću sa svakom novom sezonom.

Nakon pozdravnih riječi moderatora, Đure Tomljenovića, konferenciju je otvorio Ranko Borovečki, direktor izdavaštva Glasa Istre, koji se zahvalio sudionicima i uzvanicima, te medijima i naglasio važnost konferencije za cijelu Hrvatsku.

- Zasluženo se hvalimo rekordnim turističkim sezonama, no pitanje koje postavljamo na ovoj konferenciji je do kada će to ići na takav način, kada će to početi štetiti turizmu ali i ljudima koji tu žive, rekao je Borovečki.

"Dobro je da se ove teme otvaraju. Nemojmo razgovarati o brojkama već o resursima, financijskom dijelu, konkretnije o tim situacijama” izjavio je ministar turizma Gari Cappelli te dodao: "Istra je ogledni primjer turizma u Hrvatskoj".

Grad Poreč uz Tar, Funtanu i Vrsar ima nešto više od 9 milijuna noćenja, a porečkom gradonačelniku Lorisu Peršuriću drago da se potiču takva pitanja i otvaraju takve rasprave, a s time se složio i istarski župan Valter Flego, koji je istaknuo: "Vrijeme je da promijenimo paradigmu da ako je turizmu dobro onda je i nama dobro".

Konferencija "Turizam danas i sutra": Panel diskusija "Novi proizvodi dovode i nove goste?"

Cappelli: Svaka treća osoba u Hrvatskoj zaposlena u turističkom sektoru

Ministar turizma Republike Hrvatske, Gari Cappelli, naveo je da je svaka treća osoba u Hrvatskoj zaposlena u turističkom sektoru. Također, napomenuo je kako će sljedeće godine raspisati natječaj za izradu nove strategije, i to petogodišnje.

Branko Bogunović svoju je uvodnu riječ oblikovao u prezentaciju s naslovom "Turizam u Hrvatskoj - kamo nakon zlatnog doba?" U kojoj navodi kako je struktura kroz povijest bitno promijenjena. Naime, danas imamo manje hotelskih kreveta a sve više kapaciteta u privatnom smještaju.

Također, navodi kako je 90-ih godina dugoročno izgubljen korak s najboljima. No kao najvažnije izdvaja ekonomsku poziciju hrvatskog turizma. Problemi su, kako kaže, evidentni, te se pita zašto smo prostor iskoristili za turizam, a ne na razvoj industrije.

Peršurić:

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić istaknuo je kako u Poreču nije bilo velikog povećanja odnosno skoka u rastu turizma kroz nekoliko godina. Ono sto on zagovara jest produžavanje turističke sezone:

"Moramo stvoriti motiv dolaska gostima, a da ne preopteretimo srpanj i kolovoz," istaknuo je Peršurić.

Upravo zbog navedene politike, Poreč zahvaljujući svojim manifestacijama turizam živi i do 10 mjeseci. Gradonačelnik Poreča također navodi kako je nužna suradnja između privatnog i javnog sektora, a Poreč ima sreću sto ima dva velika diva, misleći pritom na Plavu Lagunu i Valamar, s kojima može razgovarati. Još je jedna prednost Poreča prostorno planiranje, koje je još šezdesetih godina predvidjelo infrastrukturu za razvoj turizma. Dakle, kako ističe Peršurić, treba planirati dugoročno, te je napomenuo da postoji potreba za novim sadržajima i novom ponudom.

Pogledajte video snimku prvog dijela konferencije "Turizam danas i sutra" na temu "Koje su granice razvoja turizma?"

Buić: Broj gostiju u špici sezone ne bi trebao više povećavati jer je već sada na granici izdržljivosti

Pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je potvrdio da je nužno stvaranje turizma koji će se odvijati tijekom cijele godine. Posebice su problem u Puli, kako navodi, kišni dani u dva mjeseca u špici sezone, kada turisti masovno kreću u razgledavanje grada. Tada im, našalio se Miletić, "pomoći može jedino helikopter". Napominje kako su građani ti koji moraju odlučiti kako žele živjeti:

- Oni su ti koji trebaju odlučiti treba li turizma biti manje, treba li biti kvalitetniji kao i sve drugo, kaže Miletić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Rovinja Valerio Drandić naglasio je da je "dobro dok se o problemima priča dok nam je dobro", te je istaknuo vrlo važan partnerski odnos s privatnim sektorom. Navodi kako se Adris nije opredijelio za masovnost već ima strategiju 5 zvjezdica, što je temelj za kvalitetan turizam.

"Uložimo napor da održimo ono što imamo, pri čemu ne mislim na broj turista već broj kreveta", kaže Drandić.

Goran Buić, načelnik Općine Medulin, naveo je da je prema popisu stanovništva iz 2011. godine Medulin bio općina sa 6,8 tisuća stanovnika, te čak 13 tisuća smještajnih jedinica. Dakle, govorimo o najvećem povećanju broja gostiju u odnosu na lokalno stanovništvo.

No, kako navodi Buić, većina mještana općine Medulin bavi se upravo turizmom, zbog čega navedeno toleriraju. Ipak, zaključuje kako se broj gostiju u špici sezone ne bi trebao više povećavati jer je već sada na granici izdržljivosti, a kao jedan od važnijih problema izdvaja upravo promet.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević napominje kako su oni prvi koji su pokrenuli izradu Masterplana još 2004. godine, kojime je osmišljen razvoj na održiv i odgovoran način. Među uspjesima Masterplana je pojačanje predsezone i posezone, spajanje središnjeg djela Istre s priobaljem, a potaknut je i razvoj zračne luke Pula.

Ingrid Paljar: Prostorno planiranje je alat kojime moramo ograničiti stihijski rast

Ingrid Paljar, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije istaknula je da je prostorno planiranje naporan posao zbog pritisaka sa svih strana. Što se tiče broja smještajnih jedinica, Paljar navodi kako smo već stigli do vrhunca te kako se radi o prostoru koji je ograničen i neobnovljiv, pa zato "negdje moramo stati".

- Prostorno planiranje je alat kojime moramo ograničiti stihijski rast, zaključuje Paljar, dok je Miletić naglasio da "definiranje prostornog plana svaka općina ima u svojim rukama", uz podatak kako je 47 posto površine grada Pule zeleno, te kako su jedina proširenja rađena na bivšim vojnim zonama.

Branko Bogunović iz HD Consultinga u Zagrebu dodao je kako je obiteljski smještaj van merituma, te kako 40 posto smještaja na Airbnb-u kako u Zagrebu tako i primorskim gradovima, pripadaju vlasnicima koji imaju više smještajnih jedinica.

- Veseli me privatni smještaj jer je zasigurno podigao ljestvicu, odnosno nivo kvalitete. Uz luksuzne kuće i stanove, povećanje cijena, povećava se kvaliteta restorana i trgovina, a to je sve ono sto nam treba, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Nakon prvog panela ostalo je nešto vremena i za pitanja i komentare publike.

- Moramo sustavno razmišljati kako bi za koje desetljeće bili na pravome putu, jer prije toga zasigurno nećemo, rekao je Robert Zenzerović s Fakulteta ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković u Puli.

Prvu panel raspravu zaključio je ministar Cappelli rekavši kako još uvijek postoji prostor za razvoj, posebice u različitim oblicima turizma kao sto je cikloturizam. (Aleta BRATTONI, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater