KONFERENCIJA GLASA ISTRE u poreču

Bogunović: "Turizam u Istri je automobil koji juri prema zidu. Treba zaustaviti loše trendove i odrediti nove"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Branko Bogunović (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Branko Bogunović (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Nekomercijalni smještaj je velika crna kutija, ubrzano raste, a njegova stvarna struktura je nepoznata i izvan kontrole.

Većina infrastrukturnih sustava u Istri je u kritičnom stanju opterećenja, ili je na putu uskoro to postati. Najfrapantnije od svega je to što se u osam godina, u razdoblju od 2012. do 2020. godine, površina izgrađenog dijela građevinskog područja u naseljima na području Istre povećala za gotovo 13 kvadratnih kilometara.

Ove je informacije tijekom predstavljanja studije "Ocjena stanja i trendova održivosti turizma Istarske županije" iznio Branko Bogunović iz konzultantske tvrtke HD Consulting, danas na konferenciji "Turizam na raskršću, kako dalje?", koja se u organizaciji Glasa Istre održava u porečkom Valamar Diamant hotelu.

Član uprave Glasa Istre Ivica Božan (snimio Milivoj MIJOŠEK)Član uprave Glasa Istre Ivica Božan imao je uvodnu riječ (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Na panelima sudjeluju  turistički stručnjaci, predstavnici lokalnih samouprava i direktori najvećih istarskih hotelskih kompanija.

Bogunović, ujedno profesor na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli, pričajući o turizmu na istarskom poluotoku naglasio je da ga "možemo promatrati kao automobil koji juri prema zidu, pa treba reagirati, zaustaviti loše trendove i odrediti nove".  
Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, istaknuo je da startna osnova determinira postizanje nekog uspjeha, zbog čega je prvo važno da se o ovom problemu počne razgovarati.

Član uprave Glasa Istre Ivica Božan (snimio Milivoj MIJOŠEK)Branko Bogunović, Boris Miletić, Tomislav Popović, Željko Kukurin i Veljko Ostojić 

-  Probleme često stavljamo pod tepih, jer za rješavanje treba ići i u nepopularne aktivnosti. Suočit ćemo se sa situacijom kada će svi biti pogođeni nesretnim scenarijem. Danas je početak nove faze turističkog razvoja Istre koja počinje fazom osvješćivanja, da vidimo gdje smo i što trebamo činiti kad se nađemo pred zidom, kad ostanemo bez struje, vode, bez parkirnih rješenja, s čime se već suočavamo. Najvrijedniji element ovog današnjeg skupa je krenuti pričati o tome, kazao je Ostojić.
Pričajući o nelegalnoj gradnji koja je u našoj regiji uzela maha, istarski župan Boris Miletić naglasio je da smo trenutno u crvenoj zoni, a u nekim mjestima i u tamnocrvenoj, i samo je pitanje kada ćemo doći do crne zone.
- Kad bi kao župan mogao staviti moratorij na izgradnju, ja bih to napravio, dodao je Miletić, podsjetivši na podatak da je u Istri oko 100 tisuća bespravno izgrađenih objekata.
O održivosti su, uz Bogunovića, Miletića i Ostojića, govorili su Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere, i Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom