žminj

Istarski festival pašte održat će se 6. i 7. srpnja, a prethodit će mu Šetemena od pašte: ZA SVE LJUBITELJE DOMAĆE PAŠTE I ONE KOJI ĆE TO TEK POSTATI

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Ljubitelji tjestenine u konobi "Poli Jurića" moći će kušati makarune sa šparugama, u restoranu "Žminjka" fuže sa šugon od kokoše, u restoranu "Pod ladonjon" njoke sa šugon od govedine, a u konobi "Poli Pineta" makarune s rukulom i pršutom

 

Istarski festival pašte održat će se 6. i 7. srpnja u Žminju, najavila je Nensi Pereša Licul iz Turističke zajednice Općine Žminj. Festivalu prethodi "Šetemena od pašte" tijekom koje će, od 1. do 5. srpnja žminjski ugostitelji nuditi jela od pašte.

Tako će ljubitelji tjestenine u konobi "Poli Jurića" moći kušati makarune sa šparugama, u restoranu "Žminjka" fuže sa šugon od kokoše, u restoranu "Pod ladonjon" njoke sa šugon od govedine, a u konobi "Poli Pineta" makarune s rukulom i pršutom.

Fuži, makaruni i pasutice

Ovaj se šesti po redu festival pašte razvio iz makarunijade koja se prije toga deset godina održavala u Žminju, dodao je Josip Pino Kuhar, profesor kuharstva i vlasnik ugledne konobe. On je podsjetio na primjenu tjestenine, odnosno pašte u istarskoj tradicijskoj kuhinju. Pri čemu je posebno istaknuo fuže, makarune ili pljukance, pasutice ili tajadele koje će djeca i odrasli imati prigode izrađivati na radionicama u sklopu festivala. Radionice će voditi Marija Bančić, Zdenka Jakus i Gracijela Damijanić koja je na ovom susretu s novinarima "zad kaštela" mijesila fuže. Radionice za djecu vodit će Jadranka Paulinić Bakša i Marija Mačina. U sklopu festivala moći će se posjetiti izložba "Ča rabi za paštu" na kojoj će biti izloženi predmeti koji se koriste u pripremi pašte poput pakljunice, daske, sita i tomu slično.

Minestrone kakav se nekada kuhao

Na festivalu će se u subotu, 6. srpnja, nuditi žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a u nedjelju, 7. srpnja, šalša s polusuhim mesom, fuži s tartufima i ravioli sa sirom. Uz to moći će se kušati makaruni sa škorupom, pašta s divljom rokulom i pršutom te maslacem, kušom i pršutom, najavio je Kuhar. Nudit će se i pašta fažol, ali to nije ni maneštra ni grah, rekao je Kuhar već minestrone kakav se nekada kuhao na području Vodnjana i Bala. Istaknuo je da će se za jedan bon na festivalu moći kušati tri jela, te kako će se tijekom Šetemane od pašete u ugostiteljskim objektima na Žminjštini "pjat pašte" s dva decilitra pića nuditi za 40 kuna.

Na festivalu će kako je najavila Licul Pereša sudjelovati 30 proizvođača iz Istre i drugih krajeva Hrvatske koji će nuditi razne domaće proizvode naravno od pašte, a bit će tu i suhomesnatih proizvoda pa do kozmetike i ostalog što se proizvode uglavnom u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i u domaćinstvima. Predsjednik žminjskog Općinskog vijeća Sanjin Stanić pozvao je prvog vikenda u srpnju u Žminj sve ljubitelje tradicijske pašte, ali i one koji to još nisu, uvjeren da će i oni koji kušaju to što kuhari budu pripremali na festivalu zaljubiti se u domaću paštu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater