Festival plesa i neverbalnog kazališta

SVETVINČENAT Tri dana uz vrsne plesne umjetnike i izvedbe

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Riječ je o etabliranoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji koja donosi program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica

Koronavirusu unatoč, danas počinje 21. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta, koje će se u Svetvinčentu održati od 24. do 26. srpnja.

Riječ je o etabliranoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji koja donosi program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica.

Mjesto susreta

Kako je rekla umjetnička direktorica Snježana Abramović Milković "od 2000. godine, kada je osnovan, Festival razvija plesnu publiku te se pozicionirao kao nezaobilazno mjesto susreta plesnih umjetnika iz zemlje i svijeta. Festival je kao mjesto susreta bio dugi niz godina mjesto ne samo razmjene iskustava, već i razmjene kontakata i znanja, a isto tako i mjesto društvenog etabliranja plesa".

Dosad je festival u istarskom gradiću ugostio oko 280 respektabilnih plesnih i kazališnih grupa i koreografa, prezentirao je kontinuirano suvremenu hrvatsku plesnu scenu, te je imao i značajne zemlje partnere poput Izraela i Španjolske, čije su plesne grupe bili česti gosti.

Prije šest godina Festival je postao prezentacijski partner Aerowaves mreže, koja bira dvadeset najzanimljivijih mladih europskih koreografa svake godine. "Na taj način imamo uvid ne samo u nove trendove, već i u bazu novih koreografskih imena, i svake godine ih dovodimo u Svetvinčenat", navodi Abramović Milković.

Ovogodišnji je Festival kraći za jedan dan zbog svih aktualnih okolnosti, ali su kvaliteta produkcije i programacije ostale na visokoj razini.

Nakon što je zbog pandemije otkazan dolazak Bitef plesne kompanije iz Srbije, 21. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta svečano će večeras na sceni Kaštela Grimani otvoriti belgijski DOPE kolektiv s predstavom "BEAT-I just wish to feel you", u kojoj plesačica suvremenog plesa i hip-hoper donose "nevjerojatno tjelesan, sirov, ali i dirljiv duet o ljudskim odnosima".

Pulsar

Prve festivalske večeri publika će u gradskoj loži moći pogledati i plesni film "PULSAR" autorice Martine Nevistić, nakon čega u Kaštelu slijedi izvedba najnovije predstave Zagrebačkog plesnog ansambla "Gore".

Tijekom tri festivalska dana, do nedjelje 26. srpnja, u Kaštelu Grimani te na gradskoj Placi predstavit će se umjetnici iz Francuske, Španjolske, Belgije i Hrvatske čije predstave, po riječima umjetničke direktorice Abramović Milković, imaju slične temate - zajedništvo, tjelesnost i ljubav kroz dodir. "Sve ono što nam se u suvremenosti pandemije čini kao vrijeme ponašanja koje je iza nas, ispred nas je doba izolacije", naglasila je ona.

Prvi put domaćoj će se publici predstaviti katalonska koreografkinja Roser Lopez Espinosa s predstavom "Trama", koja će održati i radionicu Floorwork za profesionalne plesače u Mediteranskom plesnom centru.

U sklopu selekcije Top 20 Aerowaves umjetnika u posljednje dvije sezone bit će izveden "Harleking" autorskog dvojca Enrica & Ginevre, "Beat - I just wish to feel you" belgijskog DOPE kolektiva, te poetska francuska predstava "Des Gestes Blancs" Sylvaina Bouilleta i Luciena Reynesa, "duet oca i sina koji na dirljivi način govori o pojmu očinske i sinovljeve ljubavi i povezanosti".

Na festivalu će, među ostalim, premijerno biti izvedena predstava "ESBAT" pulske autorice Aleksandre Mišić, koja nastaje u sklopu projekta "Nevidljiva Savičenta - prevođenje tradicije u suvremenu kulturu".

Dakako, cijeli će se program održati sukladno s epidemiološkim mjerama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum