ČETIRI ASA IDS-a

IDS NAKON BORISA MILETIĆA Tko će preuzeti predsjedničku dužnost?

Izbori za novog predsjednika stranke su u rujnu, a sva četiri istaknuta IDS-ova gradonačelnika, za koje se smatra kako imaju najviše šanse postati nasljednikom Borisa Miletića, na svibanjskim su lokalnim izborima odnijeli pobjede u prvom izbornom krugu

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Ime novog predsjednika Istarskog demokratskog sabora - koji će na toj dužnosti zamijeniti novog istarskog župana Borisa Miletića - bit će poznato u rujnu. Miletić će svoj predsjednički mandat odraditi do kraja za što je dobio punu podršku članova predsjedništva IDS-a koji su zaključili da u sljedećih nekoliko mjeseci trebaju zajednički definirati pravce daljnjeg razvoja stranke.

Uz izbor novog stranačkog predsjednika - kao vodeći kandidati spominju se gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, gradonačelnik Labina Valter Glavičić i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos - izabrat će se i druga tijela IDS-a.

Rujanske odluke

U svim podružnicama IDS-a održat će se skupština, koja po Statutu IDS-a slijedi nakon svakih lokalnih izbora. Svi članovi moći će se izjasniti o povjerenju predsjedništvu podružnice.

Temeljem stranačkog Statuta, provest će se i redovni unutarstranački izbori za mandatno razdoblje 2021. – 2025., čiji je rok za dovršetak 15. rujna, poručuju iz IDS-a.

U Hrvatskom saboru također dolazi do promjene u IDS-ovim redovima. S obzirom da je saborski zastupnik i predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Tulio Demetlika izabran za zamjenika istarskog župana, na njegovo mjesto doći će Emil Daus koji je bio zastupnik u prethodnom mandatu te je slijedeći na izbornoj listi.

Sva četiri istaknuta IDS-ova gradonačelnika za koje se smatra kako imaju najviše šanse postati nasljednikom Borisa Miletića na svibanjskim su lokalnim izborima odnijeli pobjede u prvom izbornom krugu.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić u prvom krugu osvojio je 74,58 posto glasova – što spada u pet najvećih pobjeda kandidata iz svih stranaka na svibanjskim izborima u cijeloj Hrvatskoj. Peršurić je pobijedio kandidata grupe birača Maurizija Zennara (12,66 posto) i SDP-ovog Vladimira Sladonju (10,38 posto). Peršuriću je to drugi mandat na čelu Poreča.

Rođen je 1980. godine u Poreču gdje je završio opću gimnaziju. Zvanje inženjera građevine stekao je na Građevinskom fakultetu u Rijeci. Član IDS-a je od 2005. godine, u gradsko vijeće ušao je 2009. godine, da bi 2013. postao zamjenik gradonačelnika. Prvi mandat osvojio je 21. svibnja 2017. godine.

Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja, upravo je počeo obnašati drugi gradonačelnički mandat u Rovinju. Na lokalnim izborima prošlog mjeseca dobio je 64,02 posto glasova, pretekavši u prvom krugu Gorana Subotića iz SDP-a (19,72 posto) i nezavisnog Brunu Poropata (12,34 posto).

Gradonačelnik Paliaga rođen je 1974. godine u Puli, završio je srednju ekonomsku školu te doktorirao iz ekonomije na pulskom sveučilištu „Jurja Dobrile“. Nositelj je crnog pojasa u karateu. Član je IDS-a od 2003. godine.

Drugi mandat počeo je teći i Valteru Glavičiću, gradonačelniku Labina, koji je u politiku ušao 2010. godine. Godine 2012. izabran je za predsjednika mjesnog odbora Labin Gornji, dok je na izborima 2013. postao član gradskog vijeća. Gradonačelničku dužnost preuzeo je 2017. godine.

Fiducijari odlučuju

Na posljednjim izborima pobijedio je sa 62,6 posto u prvom krugu čak četiri protukandidata – Tanju Pejić (Demokrati), Valdija Goba (SDP), Nenada Boršića (HDZ) i nezavisnog Šimu Martinovića. Glavičić je po struci inženjer elektrotehnike.

Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos u svibnju je – bez protukandidata – osvojio peti mandat. Rođen je 1969. u Kopru, po struci je informatičar te je završio Fakultet računalstva i informatike u Ljubljani. Dugogodišnji je IDS-ovac.

Hoće li fiducijari na narednom saboru IDS-a izabrati jednog od spomenuta četiri kandidata koji su, bez želje da se bilo koga izdvoji, popularni gradonačelnici ili će izbor pasti na nekog petog, teško je pretpostavljati.

U svakom slučaju, nasljedniku Borisa Miletića na mjestu predsjednika IDS-a posao neće biti lak i jednostavan jer dužnost preuzima nakon lokalnih izbora na kojima stranka nije ostvarila sve postavljene ciljeve.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum