HIPOTETSKI SCENARIJ

IMA LI PULSKA OPORBA GRADONAČELNIKA U SJENI? Živi zid i HNS tražili bi prijevremene izbore, SDP i HDZ bi podržali IDS-ove zamjenike

| Autor: Chiara BILIĆ

Svoje su nam gradonačelnike u sjeni potvrdili samo HNS i Živi zid, koji su jedini, uz Radničku frontu, kazali da su spremni zatražiti prijevremeno raspisivanje izbora. HDZ još nije došao do tog stupnja odlučivanja unutar stranke, a SDP bi podržao nastavak vladavine IDS-a jednim od zamjenika

 

Osvoji li župan Valter Flego dovoljan broj glasova da nakon europarlamentarnih izbora koncem ovog mjeseca ode u Bruxelles, a na njegovo mjesto na tronu Županije potom zasjedne šef IDS-a i aktualni pulski gradonačelnik Boris Miletić, Pulom zakonski, bez izlaska na birališta, može upravljati jedan od njegovih dvoje zamjenika - Robert Cvek ili Elena Puh Belci. Što se pulske oporbe tiče, kada bi sutra došli u poziciju da takav, zasad hipotetski razvoj scenarija podrže ili da, pak, pokažu zube i zatraže prijevremene izbore i time iskoriste priliku da predstave svoje potencijalne kandidate za čelnu poziciju u gradu, stavovi su podijeljeni.

Nebitni stavovi

Svoje su nam gradonačelnike u sjeni, naime, potvrdili samo HNS i Živi zid, koji su jedini, uz Radničku frontu, kazali da su spremni zatražiti prijevremeno raspisivanje izbora. HDZ još nije došao do tog stupnja odlučivanja unutar stranke, a SDP bi podržao nastavak vladavine IDS-a jednim od zamjenika, odnosno vodio bi se Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi koji kaže da u slučaju kada gradonačelniku mandat prestane najkasnije dvije godine prije održavanja redovitih lokalnih izbora nema raspisivanja prijevremenih izbora.

- Zakon jasno kaže što se događa u tom slučaju. SDP bi postupio po članku Zakona koji kaže da se ne provode prijevremeni izbori. Već sam ranije rekla da sam legalist pa smatram da je krajnje licemjerno da nešto drugo kažemo budući da je SDP i donio taj zakon koji se nepopularno zove Lex Komadina. Moji osobni stavovi ovdje nisu bitni, kazala je predsjednica pulskog SDP-a i kandidatkinja za Europarlament na listi te stranke Sanja Radolović.

Na upit tko bi bio SDP-ov kandidat za gradonačelnika Pule da ipak dođe do prijevremenih izbora, bi li to bila upravo ona kao predsjednica pulskog ogranka, Radolović odgovara da poštuje statut i organe stranke.

- Ne vodim ja sama organizaciju, jednaka sam među svima. Ali zasigurno bi se kod odabira kandidata vodili nekakvim kompetencijama i simpatijama birača, ističe.

No, sigurna je Radolović, Puh Belci i Cvek ionako neće doći u poziciju da preuzmu gradonačelničku fotelju u Komunalnoj palači.

- Osobno mislim da neće biti problema po tom pitanju jer će župan ostati u Istarskoj županiji. Gradonačelnik treba imati neku moralnu odgovornost i ne vidim gdje mu se toliko žuri, izabran je voljom građana i nadam se da će ostati u Gradu. Ne vidim nikakvu zakonsku mogućnost kojom bi on vodio Županiju. Županiju može voditi samo zamjenik župana, poručuje Radolović.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum