DIFUZNI HOTEL

HOUSES OF MOTOVUN: U ulici Gradiziol dvije generacije obitelji Lanča razvijaju svoj turistički projekt. Pogledajte što sve tu ima

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


 

Na tragu Etnobutige Ča, na poticaj gostiju oduševljenih terasom s pogledom na dolinu rijeke Mirne, 2009. godine na istoj lokaciji otvorili su restoran Pod napun

 Ognjište je u ruralnim predjelima Istre bilo središnje mjesto obiteljskog života, pod njegovom napom pripravljala su se težačka jela, uz njega su se s koljena na koljeno prenosili drevni običaji. Upravo je očuvanje dijela tog nasljeđa, tradicionalne istarske kuhinje, ne samo nazivom, već uređenjem, a naročito ponudom i načinom pripreme jela, misija restorana Pod napun, smještenog u Ulici Gradiziol uz samu prometnu žilu kucavicu Motovuna, gdje dvije generacije obitelji Lanča, supružnici Dolores i Livio te njihov sin Grgur, rame uz rame razvijaju obiteljski turistički projekt.

Zavičajna izložba i trgovina

        - Roditelji su 1994. registrirali obiteljsku tvrtku Dielel koja je radila kampanjski i samo povremeno, primjerice tijekom Motovunskog filmskog festivala. Deset godina kasnije otvorili su trgovinu Etnobutigu Ča u prizemlju obiteljske kuće. U to vrijeme u Motovunu su bile svega tri takve trgovine, danas ih je desetak, prepričava nam obiteljsku povijest 25-godišnji Grgur, mlada ugostiteljska uzdanica obitelji Lanča.

        Višekatna zgrada u sjevernom nizu izgrađena je u 17. stoljeću, na 230 metara nadmorske visine, a adaptira se i rekonstruira od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća pa do danas. Pročelje joj je izloženo vrevi i koloritu glavne prilazne ceste starogradskoj jezgri Motovuna, a začeljem se strmo obrušava prema rijeci Mirni, pa se s terase pruža prekrasan pogled prema Livadama, Motovunskoj šumi, najpoznatijem staništu istarskog bijelog tartufa, Ćićariji pa čak, doduše manjim dijelom, u smjeru Novigrada, i prema morskom plavetnilu.

        Etnobutiga Ča osmišljena je kao kombinacija zavičajne izložbe i trgovine autohtonih proizvoda, prvenstveno istarskih, a uređena je poput stana prosječne istarske obitelji iz malog srednjovjekovnog grada s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Opremljena je autentičnim i originalnim namještajem, uglavnom stoljetnog obiteljskog nasljeđa, dok je manji dio kupljen u istarskom okruženju. Antikni namještaj grupiran je u nekoliko zasebnih cjelina: kuhinja - kužina, soba - kamara, konoba - kantina i predprostor - andito, te zorno svjedoče o proteklim vremenima. U ponudi su tradicionalni lokalni prehrambeni proizvodi od tartufa, meda, maslinovog ulja, domaće tjestenine, istarskih vina i rakija, kao i uporabni i ukrasni predmeti od maslinova drva, keramike i kamena.

            Na tragu Etnobutige Ča, na poticaj gostiju oduševljenih terasom s pogledom na dolinu rijeke Mirne, 2009. godine na istoj lokaciji otvorili su restoran Pod napun, osebujnog ambijenta opremljenog različitim antikvitetima, kuhinje potpuno otvorenog tipa, zbog koje je kategoriziran kao zalogajnica. Restoransko posuđe je specijalno pravljeno za zalogajnicu, slijedeći lokalnu tradiciju u izradi i oslikavanju uporabne kuhinjske keramike.

Istarska kuhinja i kolači

        Grgur koji je alfa i omega u obiteljskom restoranu, kaže da su u obitelji naučeni raditi od malih nogu. Od svoje 15. godine prošao je sve faze, od pranja tanjura, pomoćnog kuhara u kuhinji, do konobarenja, a danas je šef sale. Uz njega, u obiteljsko poduzetništvo svojevremeno su bile uključene i njegove dvije starije sestre Nina i Iva koje su u međuvremenu završile studij i krenule svojim putem. Mlađa Nina liječnica je na specijalizaciji u KBC-u Rijeka, starija Iva živi u Padovi gdje je završila psihologiju i osnovala obitelj.

        Gastro ponuda od samog je početka ista. Bazira se većinom na tradicionalnoj istarskoj kuhinji. Na meniju su juhe sa šparogama, tartufima te istarska maneštra, topla predjela koja uključuju fritaje s pršutom, šparogama i tartufima, domaća tjestenina, ravioli, fuži, pljukanci, posutice, njoki, lazanje - tagliatelle, s crnim i bijelim tartufima, goveđim šugom, ili šugom od divljači, srnetine i jelena. Fuže i pljukance mijese u kućnoj radinosti u obližnjim Pilatima, a lazanje, raviole i njoke radi mama Dolores. Glavna jela su od svinjskog ombola te junećeg i telećeg mesa. Najtraženiji je biftek s tartufima. U ponudi su tipični istarski kolači: fritule, kroštule, pandešpanja i specijalitet kuće, povitica s tartufima.

        - Za ovu će slasticu na pazinskom području reći da je povitica, u Motovunu štrukolo, a na istočnoj obali potica. Nadjev je od oraha i malo jabuke koja se dodaje zbog sočnosti. Mi smo malo modificirali klasičan recept. Prilikom serviranja poviticu prelijemo topljenom bijelom čokoladom preko koje naribamo crni tartuf. Gosti nam se vraćaju, dolaze ručati ili večerati samo da bi na kraju pojeli taj desert, prenio nam je Grgur ugostiteljska iskustva.

Kuhar Albert Srdoč iz Pazina, kojeg poput konobara Karla Močiboba iz Motovuna, u restoranu Pod napun ubrajaju u članove obitelji, nadovezao se i rekao da se povitica nekoć radila samo za velike fešte, za Božić, Uskrs, svatove. Bio je to skup kolač za siromašno podneblje kakvo je Istra nekada bila.

Sobe Pirun, Kortel, Kučar

Obiteljska firma registrirana je za trgovinu, ugostiteljstvo, turizam i poljoprivredu te ima vlastiti maslinik od 150 stabala. Godišnje proizvedu 100 litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja koje koriste isključivo za potrebe svog restorana.

        Restoran Pod napun otvoren je od sredine ožujka do sredine studenog, nakon toga, ovisno o godini, rade samo vikendom, sve do Božića, a od 23. prosinca do 7. siječnja ponovno su otvoreni cijelo vrijeme i onda zatvaraju na dva mjeseca.

- Top sezona u Motovunu je kao i na priobalju, od sredine srpnja do kraja kolovoza. Samo za razliku od obale, mi u Motovunu predsezonu radimo odlično, a posezonu još i bolje, kaže Grgur.

        Uz restoran i trgovinu, obiteljska tvrtka ima i smještajne objekte. Dobro se poslovalo, dobit se nikada nije izvlačila iz tvrtke te se tu i tamo uz neki mali krediti, uspjelo i investirati. Prvo je uređen apartman Casetta Melon. Kamena kućica, samo jednim zidom naslonjena na susjednu, od svega 14 kvadrata tlocrtne površine, razvedena na tri etaže, obiteljsko je nasljeđe Grgurove majke Dolores. Stoljećima je služila kao skromna nastamba za brojnu težačku obitelj Melon. U prizemlju je najčešće bio smješten tovar, nezamjenjiva pomoć zemljoradničkoj obitelji na strmo položenim poljima, prilagođen uskim i nepristupačnim uličicama Motovuna.

        Ta je kućica preuređena u apartman od oko 40 kvadrata, zadržane patine proteklih stoljeća, ali u skladu sa suvremenim potrebama. Smještena je na južnoj strani, na adresi Rialto 11, u jednoj od najživopisnijih, a opet i izrazito mirnih četvrti Motovuna.

            Krajem 2015. godine obitelj Lanča kupila je i zgradu nasuprot restorana, djelomično je preuredila i opremila u smještajni objekt više kategorije, s četiri zvjezdice. Činila im se pametnom investicijom jer je nasuprot trgovine i restorana, ujedno je improvizirana recepcija. Ta je kuća na adresi Gradiziol 46, sagrađena početkom 18. stoljeća, razigrana na tri etaže, zadržala stara obilježja, posebice originalnu gradnju kamenom, drveno stepenište i vanjsku stolariju, kao i autentične međukatne konstrukcije. Sobe su dijalektalnih naziva: Pirun, Kortel, Kučar, Palj, Pijat. Na dvije lokacije obitelj Lanča ukupno ima šest smještajnih jedinica.

Pod četiri krova

- Lanjsku sezonu spašavali su domaći gosti, dolazili su više nego inače, a ove godine uz njih, polako se vraćaju i inozemni gosti koji tradicionalno dolaze iz najbližih auto-destinacija, Njemačke, Austrije, Slovenije. Iz Italije u predsezoni i posezoni dolaze biciklisti, koji u Motovunu prenoće noć ili dvije i bicikliraju sportsko-rekreativnom stazom Parenzanom. Turisti se u Motovunu zadržavaju dva, tri pa i četiri dana, najviše dolaze zbog gastronomije, degustacije vina lokalnih vinara i obilaze unutrašnju Istru, prenosi Grgur Lanča.

        Najnovija obiteljska poduzetnička akvizicija mala je kućica na tri etaže od po 30 kvadrata.

- Jednu od najstarijih zdanja u starogradskoj jezgri Motovuna kupili smo prije tri godine, dodaje Grgurov otac Livio Lanča, idejni začetnik obiteljskih turističkih inicijativa. "Plan je u njoj urediti lounge, cocktail bar jer smo ocijenili da Motovunu nedostaje upravo takav sadržaj koji bi radio i nakon 22 sata. U tom kontekstu usvojen je i novi identitet naše tvrtke koji se promovira u okviru brenda Houses of Motovun i to stoga što se djelatnost obavlja u nekoliko odvojenih kuća. Doduše, malo korespondira s Houses of Parliament u Londonu, ali nema veze. Nama se sada djelatnost obavlja ispod tri krova, s novom investicijom bit će ih četiri, a imamo ambicije udvostručiti smještajne kapacitete i sve to uklopiti u koncept difuznog hotela, najavio je Livio.

        Koncept difuznog hotela, poznat kao albergo diffuso, potječe iz Italije, a idealan je za područje tradicijskih, povijesnih, ruralno-urbanih jezgri, poput Motovuna. Za razliku od klasičnog hotela, kod difuznog su smještajne jedinice raspršene po cijelom naselju, sa zajedničkom recepcijom i ugostiteljskim sadržajima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater