OBILJEŽEN DAN OPĆINE

GROŽNJAN: Najveći ovogodišnji projekt je gradnja ceste Mlin - Baštići - GržićiU tijeku su pripreme za uređenje zvonika u Grožnjanu, restauratorske radove u crkvi u Kostanjici, sanaciju crkve u Sv. Jurju, postavljanja je javna rasvjeta u naselju Mužići - Barići, a u tijeku je obnavljanje još nekoliko objekata, kao i niz drugih projekata i poslova. Nekoliko projekata je već realizirano ili će biti u nastavku godine

Četverodnevnim programom proslavljeni su Dan općine i zaštitnici župe Grožnjan sveti Vid, Modest i Kresencija. Središnji dio slavlja bila je svečana sjednica Općinskog vijeća Grožnjana, na kojoj su dodijeljena i godišnja općinska priznanja.

Načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz je u svom obraćanju vijećnicima, brojnim gostima i sugrađanima napomenuo da se ove godine navršava četvrtina stoljeća od uspostave novog teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske, pa je s pristojne povijesne distance moguće ocijeniti dostignuća u 25 godina djelovanja i razvitka.

Skromni prihodi nadoknađeni natječajima

- Na prvom mjestu nameće se zaključak da je novi teritorijalni ustroj polučio značajne rezultate u razvoju malih sredina, a još kad bi sve bilo popraćeno fiskalnom i funkcionalnom decentralizacijom, rezultati bi sigurno bili veći. Ukidanjem nekih oblika pomoći, kao što su posebna državna skrb i brdsko-planinski status, financijski je oštećen veliki broj općina, među njima i Grožnjan. Poteškoće s kojima smo se suočavali zbog skromnih vlastitih prihoda, nastojali smo što više nadoknaditi praćenjem raznih natječaja na svim razinama, te smo na taj način realizirali mnoge projekte korisne za naše područje. Općina Grožnjan je opravdala svoje postojanje, stoga bi država trebala promijeniti svoje fiskalne stavove prema cjelokupnoj lokalnoj upravi i samoupravi s ciljem da se poveća njezina efikasnost, poručio je Stocovaz govoreći u nastavku o postignutim rezultatima i ostvarenim projektima.

Šetnica u Grožnjanu, zgrada u Šterni

Između ostalog, spomenuo je da će ovu godinu obilježiti skori početak radova na gradnji ceste Gržići - Baštići - Mlin u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna, što je najveći pojedinačni projekt ove godine. U tijeku su pripreme za uređenje zvonika u Grožnjanu, restauratorske radove u crkvi u Kostanjici, sanaciju crkve u Sv. Jurju, postavljanja je javna rasvjeta u naselju Mužići - Barići, a u tijeku je obnavljanje još nekoliko objekata, kao i niz drugih projekata i poslova. Nekoliko projekata je već realizirano ili će biti u nastavku godine (crkva u Šterni, dokumentacija za šetnicu u Grožnjanu, sanacija zgrade mjesnog odbora u Šterni, popločenje oko grobnice poginulih u NOB-u na groblju u Grožnjanu itd.), sve to uz redovite poslove na održavanju cesta, javnih površina, održavanju sakralnih i drugih objekata.

Stocovaz je naglasio i aktivnosti u području socijalne skrbi (pomoć socijalno ugroženim obiteljima, jednokratna pomoć za novorođenčad i druge). Kultura i kulturne manifestacije imaju važno mjesto u grožnjanskom proračunu, a Općina i dalje, unatoč skromnim sredstvima, pomaže mještane u organiziranju lokalnih manifestacija, sportskih i drugih susreta. Na kraju govora Stocovaz se zahvalio svima koji su pomogli u ostvarivanju projekata i planova, naročito resornim ministarstvima, agencijama i fondovima, Istarskoj županiji, ali i svim vijećnicima, obrtnicima, poljoprivrednim proizvođačima, poduzećima, ustanovama i udrugama.

Dodijeljena općinska priznanja

Svečana sjednica Općinskog vijeća nastavljena je podjelom godišnjih općinskih priznanja. Zahvalnica Općine dodijeljena je njemačkoj pivovari Erdinger Weissbrau iz Erdinga koja je prije sedam godina postala sponzor Jazz is back - BP festivala u Grožnjanu i pridonijela promociji Grožnjana kao glazbene i turističke destinacije. Drugu zahvalnicu dobio je Malonogometni klub Grožnjan za dvadeset godina stalne aktivnosti, sportsku i društvenu ulogu u užoj i široj društvenoj zajednici. Za zapažene rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji, zahvalnicu je dobila obitelj Kalcina iz Geta kod Kostanjice koja se bavi uzgojem goveda i svinja, te vinogradarstvom, a brojna su im priznanja stigla za kvalitetno maslinovo ulje. OPG Kalcina osnovan je 2003. godine, vode ga otac Silvano i sin Mikele. Zahvalnicu Općine Grožnjan dobio je i sportski djelatnik, obrtnik i predsjednik Zajednice Talijana Šterna Aldo Sorgo, koji je veliki dio svog vremena posvetio nogometnom klubu, kao igrač, a kasnije kao trener, predsjednik, što sve ne. Priznanja su dobitnicima uručili predsjednica Općinskog vijeća Roberta Veroneze i načelnik Općine Claudio Stocovaz.

Svečanoj sjednici prethodila je misa posvećena nebeskim zaštitnicima grožnjanske župe koju je vodio mjesni župnik Miroslaw Paraniak, a bogat program nastavljen je u dane vikenda raznim glazbenim, zabavnim, sportskim i drugim sadržajima. Proslavu Dana općine organizirali su Općina, Turistička zajednica i Zajednica Talijana Grožnjan. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater