SPORT FEST

FOTO / U Poreču su se proteklog vikenda igrali čudnovati sportovi i GOSTOVALA EMINENTNA IMENA HRVATSKOG SPORTA

| Autor: Roberto RAUCH


Posjetitelji su se mogli okušati u bejzbolu, košarci, suprotstaviti se u stolnom tenisu uređaju koji bi prema njima nasumično izbacivao ping pong loptice, ili pak provjeriti znaju li virtualno plivati. Dva joysticka, VR naočale za virtualnu stvarnost na glavu i već su za tren uskočili u virtualni bazen * Također su mogli doznati kakav je to čudnovati sport lacrosse ili dodgeball

Premda su loši vremenski uvjeti i epidemiološke mjere Sport Festu oduzele puni potencijal, ova je manifestacija, koja je u Poreču trajala od petka do nedjelje, jučer uspješno okončana. Osim konferencija s eminentnim imenima hrvatskog sporta i sportskog novinarstva, posjetitelji su u hotelu Valamar Diamant mogli posjetiti veliki sportski sajam i sudjelovati u raznovrsnom sportsko-zabavnom programu.

Sport Fest je u petak otvorio poznati sportski novinar i komentator Željko Vela, koji je ujedno bio i moderator tokom razgovora s raznim istaknutim imenima. Njegov je prvi sugovornik bio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša, koji se osvrnuo na Olimpijske igre koje će se sljedeće godine održati u Tokiju. Slijedio je zanimljiv razgovor s jednim od najuspješnijih vaterpolo trenera današnjice, Ratkom Rudićem. Rudić je još prije petnaestak godina uvršten u vaterpolsku kuću slavnih, da bi nakon toga s Hrvatskom osvojio zlatno odličje na Svjetskom i Europskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Pošto jedan od ponajboljih hrvatskih nogometnih trenera, Nenad Bjelica, nije mogao prisustvovati manifestaciji, prikazano je njegovo online predavanje o stvaranju pobjedničke momčadi.

Nama nepoznat sport - lacrosse

Interesantnih je sugovornika bilo i poslijepodne. Prisutnima se najprije obratio bivši hrvatski gimnastičar Marijo Možnik, koji je trenutno jedan od mlađih predsjednika jednog saveza, u ovom slučaju gimnastičarskog. Slijedio je Igor Blažinić s predavanjem o kondicijskoj spremi, a svoje su mjesto pod reflektorom zasluženo dobili i istaknuti hrvatski atletičari Sara Kolak i Ivan Katanušić.

Kolak je zlatna olimpijka iz Rio de Janeira, dok je Katanušić inspirirajući hrvatski paraolimpijac. Premda mu je samo dvadeset dana nakon rođenja amputiran dio potkoljenice, to ga nije spriječilo da u bacanju diska na državnom prvenstvu osvoji srebro u kategoriji osoba bez invaliditeta!

Kiša je prvog dana spriječila održavanje određenih aktivnosti na otvorenom, no pospješila je dobru posjećenost unutarnjih prostorija, gdje se uz sportski sajam moglo isprobati nekoliko zanimljiv sportova. Simpatični Bartul Marunić i Lucija Sušković predstavili su lacrosse, sport koji je popularan u SAD-u gdje su ga doseljenici preuzeli od domorodaca koji su se na taj način pripremali za bitku. Ovaj sport u Hrvatskoj broji tri kluba i stotinjak igrača, koji se odnedavno okupljaju i spremaju za Europsko i Svjetsko prvenstvo. Pažnju su plijenili i boksački ring u sredini dvorane, plesni podij na kojem su nastupale mažoretkinje, a predstavljen je i fit&fun kućni trampolin s nizom korisnih vježbi.

Američki dodgeball sličan 'graničaru'

Posjetitelji su se mogli okušati u bejzbolu, košarci, suprotstaviti se u stolnom tenisu uređaju koji bi prema njima nasumično izbacivao ping pong loptice, ili pak provjeriti znaju li virtualno plivati. Dva joysticka, VR naočale za virtualnu stvarnost na glavu i već su za tren uskočili u virtualni bazen.

Bolji su vremenski uvjeti u subotu omogućili održavanje najatraktivnijih sportskih aktivnosti. Dobar je bio odaziv na utrkama Run Croatia, gdje su se trkači nadmetali u utrkama na 5 i 10 kilometara. Svoje su vratolomije prezentirali dečki koji su izvodili parkour, a od čudnih i manje popraćenih sportova svakako treba izdvojiti otvaranje "Flying disc" turnira, gdje je cilj s poprilične udaljenosti 'frizbijem' pogoditi za to određenu košaricu.

Vranković, Cernogoraz, Janković i Sušec

Odigrana je i prva utakmica hrvatske Dodgeball lige, moglo bi se reći američke inačice našeg 'graničara', s razlikom da se dodgeball igra s čak pet lopti. Najviše su pažnje ipak dobili vozači BMX-a, koji su pod pokroviteljstvom Red Bulla na rampi prikazivali svoje vještine.

Svoja su predavanja u subotu održali bivši NBA igrač i sadašnji predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, Stojko Vranković, koji se osvrnuo na trenutno ne baš bajnu situaciju u hrvatskoj košarci. Slijedio je gost iznenađenja, Giovanni Cernogoraz, istarski sportaš koji je u streljačkoj disciplini trap osvojio zlatnu medalju na OI u Londonu, a odličja ima i s Europskog prvenstva.

Bili su tu još šahovski velemajstor Alojzije Janković i legendarni komentator i sportski novinar Božo Sušec, koji je prije točno trideset godina komentirao prvu povijesnu nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije, koja je u svom premijernom nastupu rezultatom 2:1 svladala SAD.

Drago Ćosić: Meni je prvenstveno cilj da očistim svoje ime

"Na vrata raja nas dovodi super Mario!", kliktao je emocionalno istrošeni Drago Ćosić na polufinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva protiv Engleske 2018., da bi se nakon samo nekoliko dana našao na vratima pakla. Odmah nakon završetka prvenstva optužen je za preprodaju VIP karata za finale putem ruskih internetskih stranica. Ovaj sportski komentator, koji se svojim markantnim glasom uvukao pod kožu čak i nogometnim laicima, i dalje je na sudu s HRT-om, a otkaz na državnoj televiziji nagnao ga je da pronađe ponešto drugačiji posao. Od nečega se, kako nam kaže, mora živjeti.

Osim što je voditelj ureda Hrvatskog rukometnog saveza, zaslužan je za sva renomirana sportska imena koja su ove i prošle godine gostovala u Poreču. Zadovoljan je, kaže, organizacijom Sport Festa, a sadašnji ga posao ispunjuje. Njegova velika novinarska i komentatorska karijera okončana je profesionalnom mrljom, o kojoj Ćosić, dok se sudski spor ne okonča, ne želi progovoriti.

Hoće li se vratiti komentatorskom poslu?

- Meni je prvenstveno cilj da očistim svoje ime, a poslije ćemo vidjeti hoće li biti još izazova u meni, ipak sam pred mirovinom. Nisam time opterećen, imam posao koji mi je isto tako zanimljiv, stalno sam u pogonu i to za sad dobro funkcionira, kaže.

Za Ćosića je uzrok njegovog komentatorskog umijeća jednostavan. Nikad se, kaže, nije bojao trenutka kada bi se na mikrofonu upalilo crveno svjetlo. Krasili su ga i velika dediciranost i studioznost. Gledatelje je tokom prijenosa konstantno opskrbljivao korisnim informacijama i raznim brojkama. Neovisno o gorkom osobnom epilogu Svjetskog prvenstva u Rusiji, taj mu je uspjeh hrvatske reprezentacije ipak najdraže komentatorsko sjećanje, a posebno ističe jednog čovjeka.

- To je svjetsko prvenstvo za našu reprezentaciju imalo toliko dramatičnih trenutaka, kao nijedno prije. Nacija je od prvog dana živjela za reprezentaciju. I onda ti produžeci, pa jedanaesterci... U najljepšem mi je sjećanju ostao Rakitić i njegov penal protiv Rusije. Taj je čovjek za mene obilježio svjetsko prvenstvo, zaključio je Ćosić.

Edukacija i zabava

Sport Fest je sportski sajam koji kombinira elemente edukacije kroz konferenciju i zabavni program kroz fun zonu i izlaganje sportske opreme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater