SMOTRA ULJA U TARU

Edo Jugovac dobio veliku zlatnu medalju za ulje od grinjanke

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Edo Jugovac iz Poreča dobio je veliku zlatnu medalju na 24. međunarodnoj izložbi maslinova ulja u Taru. Ovo je zlatno ulje proizvedeno od masline sorte grinjan, ili kako neki je zovu lunjanka, pojašnjava Jugovac.

To je sorta, kaže, najsličnija bjankeri, istarskoj bjelici ili rošinjoli. Grinjan ima ornamentalno, čvrsto i visoko stablo s visokim granama koje rastu prama vrhu i redovito rađa. Jugovac u svom masliniku između Dvori i Tara uzgaja oko 80 stabala grinjanke koje je zasadio 2003. i svake mu godine dobro rode. Njegov je maslinik, kaže otvoren, a na pitanje što to znači odgovara; da ga mogu koristiti i druge osobe, primjerice učenici i studenti kako bi u njemu stjecali praktična iskustva i dolazili do novih spoznaja. Tako je primjerice 40 buža u Jugovčevom masliniku koristio dr. Marin Krapac kada je radio na svom doktorskom radu. U svom obraćanju nakon što je dobio veliku zlatnu medalju Jugovac je rekao kako svu količinu ovog zlatnog ulja daruje Općini Tar sa željom da organizira aukciju i ulje proda, a sav prihod od toga da se preda Dječjoj bolnici Kantrida. Na pitanje što mu predstavlja ova nagrada Jugovac odgovara:

-Predstavlja mi jako puno, ali nekada kad čovjek dobije neko priznanje, neku diplomu, pitanje je što mu ona u datom trenutku predstavlja? Meni ova nagrada predstavlja priznanje da sam radio nešto pozitivno, da sam radio nešto dobro, da sam radio nešto što volim i da je sve to netko prepoznao.  

Na ovoj, 24. međunarodnoj manifestaciji, odnosno izložbi maslinova ulja ocjenjivanju je bilo izloženo 98 uzoraka ulja iz Stona, Zadra, otoka Salija, raznih krajeva Istre i Slovenskog primorja. Od toga čak 78 uzoraka nagrađeno je zlatnom medaljom, a šampion ove izložbe je ulje, već spomenutog, Eda Jugovca proizvedeno od maslina uzgojenih u okolici Tara. Ovoliko veliki broj zlatnih medalja znači da je ulje bilo izvrsne kvalitete, da su plodovi bili zdravi, da su masline na vrijeme ubrane i da su uljare korektno odradile svoj posao, kaže agronom Đankarlo Žužić, predsjednik tarske maslinarske udruge „Olea“, koja je pod pokroviteljstvom Istarske županije, Općine Tar – Vabriga i Turističke zajednice Tar – Vabriga organizirala ovu manifestaciju. Žužića, uz veliki broj ulja zlatne kvalitete, posebno veseli što su ove godine u Tar svoje ulje po prvi put donijeli mladi maslinari iz sjeverne Istre, s Buzeštine, i Slovenskog primorja koji su se predstavili odličnim uljima. To je, kaže Žužić, najbolji putokaz da maslinarstvo u Istri i naravno izložba u Taru imaju svjetlu budućnost.   

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, vodoprivredu i ribarstvo Ezio Pincan rekao je prilikom dodjele priznanja, kako ovakvi rezultati najbolje svjedoče zašto je Istra prema ocjeni „Flos Olei“, najutjecajnijeg svjetskog vodiča za vrhunska maslinova ulja, pet godina zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. To, kaže, nije došlo slučajno. Prije 20 godina županije se odredila da maslinarstvo bude jedna od strateških razvojnih grana poljoprivrede. Od tada je zajedno s jedinicama lokalne samouprave i maslinarima obnovljen veliki broj zapuštenih maslinika i zasađeno oko milijun i pol mladih maslina koje ovih godina dolaze u rod. Taj se tud isplatio, jer tada nismo znali da ćemo biti najbolja maslinarska regija u svijetu, rekao je Pinzan i zahvalio svim maslinarima koji su tomu doprinijeli. Zahvaljujući tim nastojanjima danas mnogi žive od uzgoja, ali i prerade maslina. U zadnjih 20 godina u Istri je otvoreno više od 30 novih uljara, održan je veliki broj edukacija, a dosta je uloženo i u marketing. Kao najveći uspjeh Pinzan je izdvojio zaštitu izvornosti maslinovog ulja za cijelo proizvodno područje Istre. To je područje na kojem se proizvodi najbolje maslinovo ulje na svijetu, ponosno je poručio Pinzan. 

Katja Gašparini, upraviteljica Zadruga Maslinari Istre koja okuplja 66 članova, upoznala je maslinare kako su zadrugari ove godine ubrali više od 50 tona maslina i proizveli 7.000 litra ulja. Cijela je količina zaštićena EU oznakom izvornosti Istra. Zadruga okuplja maslinare iz hrvatske i slovenske Istre, koji se zahvaljujući zadruzi zajedno pojavljuju na tržištu. Zadruga ima distributera, a namjerava otvoriti vlastitu uljaru i takao krenuti samostalno na tržište, rekla je Gašparini. Na kraju je Kristijan Sugar iz Gospodarske komore Trst maslinare pozvao na festival „Olio Capitale“ koji će od 20. do 22. ožujka 2020. održati u Trstu, a ondje će se uz talijanske maslinare izlagati i maslinari iz Grčke, Crne Gore i Albanije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater