U OŠ Jure filipović

U subotu u Barbanu 11. SMOTRA MASLINOVIH ULJA

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Ove subote svi putovi vode u Barban na 11. općinsku smotru maslinovih ulja. Program ovogodišnje smotre održat će se u dvorani Osnovne škole Jure Filipovića s početkom u 17 sati, a otvorit će je nastupom KUD Barban.

Raznolika ponuda najboljih mladih barbanskih maslinovih ulja i gastronomskih delicija zasigurno će oduševiti svakog posjetitelja. Osim uživanja u vrhunskim maslinovim uljima, s početkom u 18 sati održat će se i stručno predavanje za mlade i stare maslinare Edija Družetića, veterana modernog hrvatskog maslinarstva i najboljeg poznavatelja istarskih maslinara i ulja.

Na smotru se pozivaju isključivo maslinari s područja Barbanštine, koji zatim donose vlastita maslinova ulja na analizu i degustaciju. Kako je smotra posvećena maslini, u programu neće izostati ni izrađivači suvenira te razni uporabni predmeti od maslinovog drva.

Ove godine prijavilo se ukupno 23 maslinara s područja Općine Barban s 27 vrsta maslinovih ulja. Svaki maslinar koji prvi put kreće u berbu, pa i onaj koji ulje ima dugi niz godina, želi znati koliko je njegovo ulje kvalitetno. Odgovor na to pitanje dobit će u subotu zahvaljujući kemijskoj analizi kojom se određuju pokazatelji kvalitete ulja, u što se ubraja postotak slobodnih masnih kiselina određenih preko oleinske kiseline, peroksidni broj, zatim spektar po kojem je prisutna analiza u ultraljubičastom području pomoću koje se određuju tri K faktora.

Organizator je Općina Barban zajedno s njezinom turističkom zajednicom, a pokrovitelj je Istarska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater