"od vrta do stola"

Đaci OŠ Kaštanjer u vodnjanskoj tvrtki Svijet biljaka: Učenici izradili herbarij i naučili kako od sjemena dobiti jestivu biljku

Namjera je upoznati učenike sa značajem ljekovitosti mediteranskih biljaka u prehrani pa su u skladu s time osmislili razne aktivnosti, od edukacije do realizacije - kako od sjemena dobiti biljke koje kasnije služe u prehrani

| Autor: Lara Bagar
Učenici OŠ Kaštanjer u Svijetu biljaka

Učenici OŠ Kaštanjer u Svijetu biljaka


U sklopu projekta "Promocija istarskih tradicijskih jela od vrta do stola" učenici Osnovne škole Kaštanjer proteklog su petka posjetili vodnjansku tvrtku Svijet biljaka. Projekt je osmislila fažanska udruga Zelen na čelu s predsjednicom prof. Ljiljanom Vranjican, a u suradnji sa Svijetom biljaka. Budući da je projekt namijenjen učenicima osnovnih škola, udruga Zelen je odabrala OŠ Kaštanjer koja je projekt uvrstila u kurikulum za nastavnu godinu 2022./23.

Doček učenika u Svijetu biljaka bio je sladak, uz pohane kadulje i fritule, posebno pripremljene s ljekovitim biljkama, te čajem i sokom s okusom ružmarina, geranija, koromača i maline koji im se jako svidio. Cilj je projekta upoznati učenike sa značajem ljekovitosti mediteranskih biljaka u prehrani pa su u skladu s time osmislili razne aktivnosti, od edukacije do realizacije - kako od sjemena dobiti biljke koje kasnije služe u prehrani.

Projekt se odvija u nekoliko faza - sjetva sjemena u stakleniku i presađivanje biljaka te njihova njega tijekom rasta, uz povremeni obilazak, presađivanje biljaka na gredice u krugu škole, njega u gredicama, berba i prepoznavanje bilja, izrada herbarija te priprema hrane od posađenih biljaka.

Provedba projekta započela je zanimljivim predavanjem dipl. agr. Dubravke Orlić Bašlin, voditeljica proizvodnje, o značaju ljekovitih biljaka koje se uzgajaju u stakleniku: masline, ružmarina, lavande, kadulje smilja, lovora, čempresa, koromača, geranija...

Na pitanje vole li saditi biljke, gotovo su svi učenici odgovorili potvrdno, osim nekolicine koji su rekli da ne vole saditi. No, kada su krenuli sa sadnjom, upravo su oni koji "ne vole saditi" bili najaktivniji. Treba učenike motivirati i zadati im zanimljive zadatke pa će i oni to zavoljeti, rekla je Dubravka Orlić Bašlin.

Posadivši ružmarin i lavandu, izašli su u polje lavande i zaigrali igru skrivača.

Nakon predaha, prof. Ljilijana Vranjican pokazala im je kako se izrađuje herbarij, nakon čega su đaci otišli nabrati biljke koje će upotrijebiti za izradu svog herbarija. Kao što samo ime udruge Zelen govori, moto njihova rada je briga za okoliš i edukacija najmlađih da bi ih naučili cijeniti zemlju, biljke i tradicionalan način pripravljanja hrane. U sklopu svoga djelovanja, prije tri godine pokrenuli su u Fažani projekt revitalizacije sadnje čempresa i pinija, kao dijela simbola Fažane. "Davno su ih Fažanci posadili pa sada imamo stabla koja moramo čuvati, ali i iznova saditi kako bi ostali mlađim naraštajima", kažu u ovoj udruzi.

Od iglica čempresa destilacijom se dobiva vrlo kvalitetno eterično ulje koje ima širok spektar ljekovitog djelovanja. Pinjoli, bogati antioksidansima, upotrebljavaju se u pripremi kolača i drugih jela. Još je jedna ideja Zelena - revitalizacija starih recepata kao što su fažanski pešt pripremljen s pinjolima i peršinom, maslinovim uljem i bademima te svadbeni kolač. Njih su predstavili Fažancima lani i oduševili ih. Projekte su prepoznali i podržali Istarska županija i Općina Fažana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter