(Snimio Milivoj Mijošek)
Berba maslina polako se privodi kraju, a u Vodnjanu su u punom jeku pripreme za jedan od najiščekivanijih događaja u Istri - 19. izdanje Dana mladog maslinovog ulja, koje će ondje održati od 14. do 16. studenoga. Manifestacija se ponovno vraća u veliki šator u središte grada, u ambijent po kojem je i postala prepoznatljiva.
Povod je to za razgovor s jednim od začetnika ove manifestacije, nagrađivanim vodnjanskim maslinarom Sandijem Chiavalonom.
Kao jedan od pokretača Dana mladog maslinovog ulja, Chiavalon s posebnim zadovoljstvom dočekuje povratak manifestacije u centar Vodnjana.
(Snimio Milivoj Mijošek)
- Drago mi je da je gradska uprava prepoznala važnost događaja i vratila mu značaj, umjesto da ju se potiskuje da svake godine bude sve manja. Ideja je rođena prije dvadesetak godina na jednoj degustaciji u Zagrebu. Bili smo Rene Bakalović, Ana Ugarković i ja, i pričali o tome kako se mlado maslinovo ulje ne prepoznaje kao proizvod. Svi su čekali da "sazrije" i da se ga tek prodaje u trećem i četvrtom mjesecu, a u biti je najbolje kad je tek napravljeno. I tako smo došli na ideju Dana mladog maslinovog ulja. Tu sam ideju kao mladi student agronomije prezentirao udruzi Agroturist, gdje su onda bili pokojni Franko Raguž, Ante Sušić, Dušan Debeljuh, Lucio Toffetti i Stanislav Rojnić. Ništa slično tada nije postojalo, a mlado maslinovo ulje kao proizvod nije bio valorizirano. Nije mu se, dakle, davalo na značaju, iako je mlado maslinovo ulje sada jedan od najprepoznativnijih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, ističe Chiavalon.
Prisjeća se kako se prve tri godine manifestacija održavala na placi, u malom šatoru.
- Uskoro nakon toga je manifestacija prerasla tu lokaciju, što zbog velikog interesa izlagača, što zbog velikog broja posjetitelja. Stari grad je bio zakrčen od ljudi, pa smo manifestaciju morali smo izmaknuti vani na veliki parking. S godinama je rasla, imala je svoje uspone i padove, ali postigla je cilj. Tome u prilog govori da je prije dvadeset godina u Vodnjanu bila jedna poljoprivredna firma koja se profesionalno bavila maslinarstvom, a danas imamo sedam ili osam profesionalnih obiteljskih gospodarstva ili firmi koji se bave ovim poslom, koji zapošljavaju i više od sto ljudi. Samo naše gospodarstvo ima dvadesetak stalno zaposlenih, a maslinarstvo je postalo jedna ozbiljna grana gospodarstva ovoga kraja koja nas čini prepoznatljivim u svijetu i zbog koje ljudi dolaze, kaže Chiavalon.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Ističe i da je maslinovo ulje postalo generator turizma u Hrvatskoj.
- Naše gospodarstvo ima preko 20.000 posjeta svake godine, onda možete misliti koliko je u cijeloj Istri posjetitelja koji dolaze, većina njih i ciljano radi maslinovog ulja, a onda tek nakon toga idu dalje posjete restorana, vinarija, kulturnih znamenitosti i drugoga. To je prije dvadeset godina bilo jednostavno nezamislivo i sigurno nitko nije mislio da će gost iz Beča ili iz Londona doći u Istru da bi probao naše maslinovo ulje, kaže Chiavalon.
Očekuje da će ovogodišnji Dani mladog maslinovog ulja ponovno privući velik broj posjetitelja.
(Snimio Milivoj Mijošek)
- Iako je to razdoblje kad uljare još rade, to je jedini pravi trenutak da se predstavi mlado ulje. Kasnije počinju adventi i sajmovi po gradovima, pa se sve te manifestacije razvodne. A sredinom studenog još uvijek zna biti lijepih sunčanih dana i vikenda pa ljudi potegnu iz Zagreba, iz Ljubljane. Imali smo gostiju iz Srbije, iz Njemačke, iz Austrije koji su došli ciljano na sajam u Vodnjan. Nadam se da će šator biti pun i da ćemo vratiti manifestaciju na staze koje zaslužuje, pogotovo iduće godine kad nas očekuju jubilarni 20. Dani, kaže Chiavalon.
- Zahvaljujući tehnologiji, danas jedemo najbolja maslinova ulja u povijesti. Posjetitelji sajma moći će kušati neka od najboljih ulja na svijetu. Ljudi su i puno educiraniji nego prije, sada raspravljaju o aromama, mirisima, notama pomidora ili zelene trave. Više nitko ne pita zašto je ulje gorko ili pikantno, dodaje.
Unatoč izazovnoj sezoni, govori da je ovogodišnja berba donijela ugodno iznenađenje.
- Mislim da u cijeloj Istri ima možda dvadesetak posto manje maslina nego lani, ali ne toliko koliko se pisalo u medijima. Randmani su značajno bolji nego lani, kad su bili stvarno mali zbog izrazito loših vremenskih uvjeta. Iako ni ove godine nisu idealni, pogotovo su pali i poslije zadnjih kiša, ali to je samo razlog jer se plod napunio vodom i veće je težine, ali ulje je uvijek isto unutra, kaže Chiavalon. Zbog toga očekuje da će ukupna količina proizvedenog ulja u Istri biti jednaka, a možda i veća nego prošle godine.
(Snimio Milivoj Mijošek)
- Radimo punim kapacitetom. Iako su mnogi u početku kukali da nema maslina, 2. listopada smo započeli preradu i do danas nismo stali. Samo smo jedan kišni dan iskoristili da operemo pogon i odmah nastavili, dodaje.
Chiavalonova uljara ovih dana radi punom parom, iako se tu ne vide one standardne gužve onih koji su došli dati ulike na preradu, već samo radnici i kašete pune maslina. I miris svježe mljevenih ulika koji se širi zrakom.
- Kod nas nema gužvi jer preradu dogovaramo unaprijed s našim stalnim klijentima. Preko dana imamo dvije osobe na iskrcaju, popodne četiri do pet, i rijetko tko čeka više od dvadesetak minuta. Problem nastaje kad maslinari ne poštuju dogovor - najave tonu, a donesu tri. Jedan takav nije problem, ali deset takvih znači dvadeset tona više. U onim vikendima, kad su svi brali, nastalo je malo zagušenje pa smo morali jedan dan prekinuti našu berbu i zamoliti nekoliko većih maslinara da nedeljom ne beru. I onda smo se tu izvukli s nekim strateškim potezima, ali inače u našoj uljari nema čekanja i tko god se dogovori za preradu, u roku 24 sata mu se masline prerade, a u roku 48 sati je ulja isfiltrirano, spremno za staviti ga u bačvu ili bocu i nema daljnjih pretakanja, jer se najnovijom tehnologijom ulja odmah sprema za tržište, objašnjava.
- Ulja su, barem po našim analizama, iznimno kvalitetna. Imamo od prošle godine NIR uređaj, jedan od najmodernijih spektrofotometara na tržištu, pa osim prerade možemo raditi i analize. Slobodne masne kiseline i peroksidni broj su izrazito niski, a ono što nas najviše veseli su polifenoli. Većina ulja ima od 450 do čak 700 miligrama polifenola po kilogramu, što možemo znanstveno tvrditi da se radi o izvrsnoj berbi. Lani smo imali jedan manji uređaj na probi i ove godine smo putem mjere ruralnog razvoja kupili uređaj koji je izrazito skup. Prije par godina nismo mogli ni zamisliti da ćemo si moći priuštiti takav uređaj u uljari koji košta više nego cijela uljara, ističe Chiavalon.
U uljari razvijaju i Chiavalon Analytics, interni laboratorij koji pruža savjetodavne i analitičke usluge maslinarima.
- Danas imamo zaposlene dvije doktorice znanosti, a naš laboratorij može analizirati i list masline - od količine dušika, fosfora i kalcija do sastava masnih kiselina u ulju. To su vrlo sofisticirane analize koje pomažu proizvođačima da unaprijede kvalitetu i preciznije deklariraju svoj proizvod, ističe.
Na pitanje koja se sorta ove godine pokazala najboljom, Chiavalon ne dvoji.
- Rosignola je ove godine kraljica. Rodila je obilno, ulja su izvanredna, aromatična, svježa. Imamo maslinik sa 120 stabala u četvrtoj godini, i već smo pobrali više od tone maslina. Bianchera je, kao i uvijek, dala vrhunska ulja, ali je nešto slabije rodila, pa bih Rosignolu proglasio pobjednicom 2025. godine, govori.
U Chiavalonovu uljaru donosi se sve - od autohtonih sorti poput buže, bianchere, rosignole i karbonace, do talijanskih lečina i pendolina.
- Oko 70 posto naših klijenata su profesionalni maslinari koji ulje pakiraju i prodaju, a 30 posto su oni koji ulje rade za sebe, objašnjava. Njegovo gospodarstvo danas surađuje s 52 partnera, otkupljuje plodove, a ima i vlastitih 15 tisuća stabala.
- Izvozimo u više od 23 zemlje diljem svijeta, ali ono što nas najviše veseli je to što više od pola proizvodnje prodamo u našoj uljari, što je naša uljara mjesto koje živi cijelu godinu i koje je postalo jedan turistički punkt Istre. Godišnje proizvedemo oko 45 tisuća litara ulja, odnosno oko 150 tisuća boca, kaže.
Za kraj otkriva i planove za budućnost.
- Imamo 15 hektara pripremljenog zemljišta za nove maslinike. Moj sin Antonio ide u treći razred poljoprivredne škole i čekam da završi pa da i on posadi svoje prve ozbiljne nasade, zaključuje Sandi Chiavalon, čovjek koji je prije dvadeset godina zapalio iskru ideje o Danu mladog maslinovog ulja, manifestaciji koja danas predstavlja srce Vodnjana i ponos cijele Istre.