Pažnja pivoljupci!

U Žminju se održava edukacija pivskih sudaca: Naučite kako profesionalno kušati i razumjeti pivo

| Autor: Glas Istre
(Foto Udruga PIK)

(Foto Udruga PIK)


Udruga Pivari Istre i Kvarnera poziva sve ljubitelje craft piva na edukaciju pivskih sudaca, koja će se održati u Žminju od 5. do 7. prosinca. Polaznici će tijekom trodnevne radionice imati priliku naučiti kako se profesionalno kuša pivo na natjecanjima pivara, prepoznati nepoželjne okuse te steći dublje razumijevanje procesa proizvodnje i načina kako izbjeći greške u pivu.

Edukaciju vode iskusni craft pivari Ugo Stegnjajić (King’s Brew, Rijeka) i Dimitar Jovanovski (Mlinarica, Zagreb), uz pivske suce i poznavatelje piva Marka Ožegovića i Hrabrena Dobrotića. Tijekom četiri predavanja polaznici će se upoznati sa svim kategorijama pivskih stilova, degustirati 30 različitih vrsta piva te naučiti prepoznati 10 najčešćih nepoželjnih okusa.


Tko se može prijaviti?

Pivska školica namijenjena je svima koji žele proširiti znanje o pivu i pivskim stilovima, kao i onima koji žele položiti BJCP ispit za kvalifikaciju pivskog suca i sudjelovati na natjecanjima kućnih pivara. Predznanje nije potrebno – svi su dobrodošli.


Što vas očekuje

Po završetku edukacije polaznici će steći sveobuhvatno znanje o pivu, njegovoj povijesti, procesu proizvodnje i raznim stilovima, što će im omogućiti dublje razumijevanje i uživanje u ovom drevnom napitku.

Povijest i proces proizvodnje:
Upoznat će se s razvojem piva kroz povijest te sa svim fazama proizvodnje – od pripreme sirovina do gotovog proizvoda.

Pivski stilovi:
Sudionici će otkriti širok spektar pivskih stilova i karakteristične sastojke koji ih definiraju – arome hmelja, slada, estere, fenole kvasca te profile vode i fermentacije. Naučit će što znači balans i struktura piva te će isprobati komercijalne primjere pojedinih stilova.

Okusi u pivu:
Poseban naglasak bit će na prepoznavanju željenih i nepoželjnih okusa. Tijekom senzornog treninga sudionici će naučiti identificirati i izbjeći greške u pivu, poput acetaldehida, DMS-a, diacetila, etil acetata, polifenola i oksidacije.

Tehnika kušanja:
Polaznici će usvojiti profesionalne metode kušanja piva te naučiti opisivati izgled, aromu, okus, punoću i ukupni dojam piva prema stručnim standardima.


Raspored predavanja

  • Petak, 5. prosinca: 18 – 22 sata

  • Subota, 6. prosinca: 10 – 14 sati; pauza; 16 – 20 sati

  • Nedjelja, 7. prosinca: 10 – 14 sati


Prijave

Prijave su otvorene na mrežnoj stranici udrugapik.hr.
Organizatori poručuju: "Vidimo se u Žminju – uz pivo, znanje i dobru atmosferu!” ??


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama