kuhinjom upravlja slavni chef Emanuele Scarello

AGLI AMICI - Drugi istarski restoran s Michelinovom zvjezdicom, A POSTOJI TEK TRI MJESECA

  Scarello već godinama u Udinama ima restoran jednakog imena, koji već dugo vremena drži dvije Michelinove zvjezdice, a stalno se špekulira da je samo pitanje vremena kad će dobiti treću

| Autor: Boris BILAS
Agli Amici

Agli Amici


Rovinj je od prije nekoliko dana postao jedini hrvatski grad koji se može pohvaliti da ima dva restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom. Objava da je nakon restorana Monte, restoran Agli Amici postao nositeljem svojevrsnog kulinarskog Oscara, samo je potvrdila da su Rovinj, ali i cijela Istra, centar hrvatske gastronomije te da ova regija prednjači po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Ono što je u ovoj priči posebno impresivno je da se restoran Agli Amici našao na popisu restorana s Michelinovom zvjezdicom iako je od njegovog otvorenja prošlo manje od tri mjeseca.

Agli Amici

Međutim, ljubitelje visoke kuhinje to nije previše iznenadilo i to prvenstveno zbog činjenice da kuhinjom Agli Amicija upravlja slavni talijanski chef Emanuele Scarello koji već godinama u Udinama ima restoran jednakog imena koji već dugo vremena drži dvije Michelinove zvjezdice, a stalno se špekulira da je samo pitanje vremena kad će dobiti treću.

Agli Amici Udine

 Agli Amici u Udinama jedan je od najboljih fine dining restorana sjeverne Italije, a nakon Udina Scarello je svoje kulinarsko umijeće u dogovoru s Maistrom prenio u rovinjski Agli Amici koji djeluje u sklopu jednog od najluksuznijih hrvatskih hotela - Grand Parka.

Nekoliko dana nakon što je saznao da je još jedan njegov restoran dobio Michelinovu zvjezdicu i nakon što su slegli svi dojmovi, Emanuele Scarello je za Glas Istre izjavio kako je dodjela Michelinove zvjezdice rovinjskom Agli Amiciju samo još jedna potvrda da je na kraju priče kvaliteta uvijek prepoznata i da se zato uvijek mora vjerovati u kvalitetan proizvod, iako i sam priznaje da ne zna točno što je ključ ovako velikog uspjeha Agli Amicija u tako kratkom razdoblju.

Agli Amici

- Stvarno ne znam. Možda je ključ uspjeha naš odnos prema gostima, odnosno činjenica da je gost uvijek u središtu našeg interesa. Za svakog gosta kuhamo kao da je dio naše obitelji, s istom strašću i intenzitetom. Također, sjajno je za vidjeti predanost koju naši djelatnici imaju prema poslu, koliko se žrtvuju da bi svaki tanjur koji poslužimo bio najviše kvalitete, ali i radnu kulturu koja dočekuje naše radnike. Zato mi je drago da je mjesto u kojem takvi ljudi rade dobilo ovakvo priznanje. Ipak, prije svih bih zahvalio našem kapetanu u kuhinji Lorenzu Laiju i njegovoj beskonačanoj strasti koju svaki dan donosi, rekao nam je Emanuele Scarello, koji je naglasio da je suradnja s Maistrom na projektu rovinjskog Agli Amicija zapravo krenula još prije četiri godine kada je zahvaljujući Istria Gourmet Festivalu kuhao u Monte Muliniju, te da je nakon toga krenulo "polagano, ali intenzivno zaljubljivanje" između obitelji Scarello i Maistre, koje je rezultiralo današnjom suradnjom.

Isto more

- Jako sam zadovoljan dosadašnjim iskustvom i radom u Rovinju. Imali smo priliku upoznati stvarno posebne, autentične ljude. Gotovo kao u Friuliju, isto more i isti zrak, a jedina razlika je boja zemlje. Ta crvena boja istarske zemlje te jednostavno preuzme, govori nam jedan od najpoznatijih svjetskih chefova, koji je u Rovinj stigao kao vlasnik jednog od najpoznatijih talijanskih restorana.

Kulinarski stručnjaci kažu da je rukopis chefa Emanuelea Scarella izrazito elegantan i delikatan; njegova su jela lijepa i prepuna isprepletenih, višeslojnih, namjerno podigranih okusa, s vrlo preciznim i raznolikim teksturama. Scarello veoma dobro poznaje istarsku gastronomiju, jer već godina predaje na AZRRI-jevim kulinarskim radionicama, a bavi se i razvojem modela potpune održivosti u restoranima. Model potpune održivosti Scarello pokušava ostvariti i u Rovinju, što potvrđuju i njegove riječi o jelima koja najviše oduševljavaju goste Agli Amicija.

Agli Amici

- Upoznali smo veliki broj malih, lokalnih proizvođača, a kada smo se okrenuli središnjoj Istri zapravo smo postali "lovci na hranu". Iz te suradnje nastala su jela poput naše janjetine, gofa ili istarskog biskvita od ružmarina. To su jela koja predstavljaju rovinjski Agli Amici, kaže Scarello i dodaje kako je u protekla dva i pol mjeseca kroz restoran prošao veliki broj ljudi i da od prvog dana imaju dugačku listu čekanja, zbog čega su iznimno zadovoljni.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter