U RESTORANU ZIGANTE

GUINNESS VEČEROM PROSLAVILI 19. OBLJETNICU PRONALASKA NAJVEĆEG TARTUFA NA SVIJETU Tartufu kapitalcu devetnaest je godina tek!


Punih ga devetnaest godina nazivaju kraljem tartufa jer se pronalaskom najvećeg bijelog tartufa na svijetu okitio titulom Guinnessovog rekordera koju mu za sada nitko nije oduzeo, a on se nada da niti neće. Guinness večerom naslovljenom "19. mi je godina tek!", poznati istarski tartufar Giancarlo Zigante obilježio je u svom restoranu u Livadama, prestižnom gastro odredištu za sve ljubitelje tartufa te vina istarskog vinogorja, obljetnicu pronalaska najvećeg tartufa na svijetu.

 Opravdali Michelinovu preporuku

Tartuf je bio težak 1,31 kilograma koji je daleke 1999. godine proslavio ne samo njega, već i unutrašnju Istru i potvrdio njeno mjesto na svjetskoj karti staništa skupocjenih tartufa.

Za pedesetak uzvanika iz političkog i društvenog života među njima i dožupanicu Giuseppinu Rajko te oprtaljskog načelnika Aleksandra Krta, chef Damir Modrušan i kuharski tim restorana Zigante pripremili su osam sljedova i opravdali Michelinovu preporuku. Od telećih jetra, preko Jakobove kapice i karfiola, kvarnerskog škampa i pastrnjaka, skute, špinata i buče, jelena s crvenim kupusom pa do deserta od fragole, lješnjaka, čičoke, sve naravno uz dodatak bijelog tartufa. Svaki slijed traži svoje vino, a na vinskoj karti sve odreda Zigante vina, izdvojimo ih tek nekoliko, Malvazija 2017., Frasco 2015., S. Stefano Riserva magnum 2015., Gran riserva teran i završno Passito bijeli 2015..

Na jela je nariban i jedan od ovosezonskih kapitalaca, bijeli tartuf težak ravno 570 grama ili oko 1.200 eura.

- U vrhuncu smo sezone tartufa, ima ih količinski puno pa su i cijene na tržištu automatski niže, rekao nam je Zigante.

 Najduži sajam tartufa na svijetu

Guinnessovog rekordera krasi i neslužbena titula organizatora najdužeg sajma tartufa na svijetu. Jesenji maratonac u privatnoj režiji traje rekordnih deset vikenda, završava upravo predstojećeg vikenda, a Giancarlo Zigante procjenjuje da će tijekom sajma kroz Livade proći više od četrdeset tisuća posjetitelja iz čitavog svijeta, od Europe do dalekog Japana, Kine i Amerike pa je sajam dodatni doprinos razvoju turizma unutrašnje Istre u posezoni.

U suradnji s oprtaljskom općinom, a poslije i samostalno, obitelj Zigante dala je svoj pečat Livadama - centru svijeta tartufa, ističe načelnik Aleksander Krt.

- Ideja je bila da mlada Općina Oprtalj 1993. godine novim teritorijalnim ustrojem nešto pokuša napraviti i u segmentu promocije tartufa kao prirodnog resursa ovog podneblja. Danas smo tu gdje jesmo, istarski tartuf je prepoznat u cijelom svijetu, možemo biti ponosni i nastaviti na tom tragu, poručio je Krt. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini