SVEČANOST U MILANU

Veliko priznanje. Jedan od najboljih talijanskih restorana na svijetu nalazi se u - Istri

| Autor: Glas Istre
Restoran Agli Amici u Rovinju

Restoran Agli Amici u Rovinju


Sredinu prosinca obilježio je događaj posvećen talijanskoj kuhinji - Gran Galà della Cucina Italiana - u sklopu kojeg je proglašeno 50 najboljih talijanskih restorana na svijetu za 2023. Među dobitnicima posebne nagrade na visokom 11. mjestu nalazi se i proslavljeni rovinjski restoran "Agli Amici Rovinj" poznatog talijanskog chefa Emanuelea Scarella.

Svečanost je održana u milanskom kazalištu San Babila u ozračju pravog slavlja nakon intenzivne godine prepune zadovoljstva za organizatora 50 Top Italy, online vodiča za izvrsnost talijanskih proizvoda pod brendom Made in Italy unutar i van granica Italije. Na svečanosti je predstavljeno 50 najboljih talijanskih restorana u svjetskim razmjerima, a na događanju su dodijeljene i posebne nagrade, posvećene profesionalcima koji su se posebno istaknuli u protekloj godini.

Chef ScarelloChef Scarello

"Maistrina odluka o dogovoru suradnje s jednim od ponajboljih talijanskih chefova i otvaranju njegovog restorana upravo u Rovinju bila je definitivno jako dobra odluka. S druge strane, chef Emanuele Scarello imao je toliku vjeru u uspjeh da je u imenu, uz već legendarni naziv svog talijanskog restorana, naglasio još i mjesto u kojem se nalazi - Agli Amici Rovinj - čime je potvrdio da Istra i Rovinj svojim pozicioniranjem zaslužuju da dio vlastite reputacije, kroz izvorno ime restorana, upari s nazivom Rovinja.

"Made in Italy" je, kroz enogastronomiju, restorane i hotele, a još više kroz proizvode koje prodaju u cijelom svijetu, jedan od najjačih svjetskih brendova, a činjenica da je i jedan restoran iz Istre plasiran na visokom 11. mjestu zasigurno će usmjeriti fokus opinion makera, opinion lidera i influencera na Rovinj, Istru i Hrvatsku", izjavio je Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije.

Restoran Agli Amici u RovinjuRestoran Agli Amici u Rovinju

O rovinjskom restoranu u vodiču iščitavamo: "Emanuele i Michela Scarello su prije nešto više od godinu dana odlučili otvoriti prekrasan restoran van granica, no u blizini Italije, u Istri. Smješten na privlačnoj lokaciji između Grand Park Hotela Rovinj i gradske marine, kuhinja restorana Agli Amici predstavlja vrhunac talijanske gastronomije u ovom trenutku. Ovdje ćete pronaći suvremenost koja ne zaboravlja svoje korijene i stoga postaje čitljiva svima, jela prezentirana na drugačiji način uz korištenje najkvalitetnijih namirnica. Kuhinju vodi chef Lorenzo Lai, nema jelovnika, već se nude tri degustacijska menija od kojih je svaki posvećen jednoj etapi putovanja, od Godie kod Udina do Istre i Rovinja. Usluga je savršena, a vinska karta vrhunska i uključuje teritorijalna vina."

Prema izboru vodiča 50 Top Italy 2023., za najbolji talijanski restoran na svijetu proglašen je "Da Vittorio" u Šangaju, na drugom mjestu je "Don Alfonso 1890" u Torontu, a na trećem „Gucci Osteria da Massimo Bottura" u Tokiju. Najbolji chef u Italiji je Davide Oldani, dok je titulu najboljeg u inozemstvu osvojio Antonio Iacoviello.

Restoran Agli Amici u RovinjuRestoran Agli Amici u Rovinju

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater