prijedlog

Vodnjan ima rješenje za bespravnu gradnju: Komunalnim redarima ovlasti za sve nelegalne zahvate u prostoru

| Autor: Doria Mohorović
Državni inspektorat lani je u ovo doba bio u akciji na području Mandriola i Peroja (Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Državni inspektorat lani je u ovo doba bio u akciji na području Mandriola i Peroja (Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)


Komunalno redarstvo Grada Vodnjan prošle je godine otvorilo čak 983 predmeta bespravne gradnje. Izrađena su 734 zapisnika te je izdano 187 rješenja o uklanjanju. Uz to, 475 prijava podneseno je Građevinskoj inspekciji, 236 prijava Šumarskoj inspekciji, deset prijava Lučkoj kapetaniji, a dvije prijave podnesene su Konzervatorskom odjelu u Puli.

Izdano je 14 rješenja s upravnim kaznama, a na temelju ponovljenih očevida komunalnog redarstva nakon izdanih rješenja uklonjeni su bespravni objekti s 50 katastarskih čestica.

Najpogođenije područje

Podaci egzaktno pokazuju koliko je uprava Grada Vodnjan upoznata s problematikom i zainteresirana da se zaista ovlasti komunalnim redarima dodijele sa što jasnijom zakonskom regulativom kako bi mogli zajedno početi uvoditi red u devastirani prostor.

Grad Vodnjan, kao jedno od najpogođenijih područja bespravnom gradnjom u Istarskoj županiji, podržava svaku izmjenu zakona kojom bi se učinkovito reguliralo djelovanje nadležnih tijela u svrhu uklanjanja nezakonito izgrađenih građevina, kao i u svrhu sprječavanja nezakonite gradnje u začetku.

Budući da je izuzetno zainteresiran za ovu problematiku, Grad Vodnjan o aktivno se uključio u postupak savjetovanja s javnošću za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o građevinskoj inspekciji. Uprava Grada Vodnjan morala je reagirati na izmjene zakona, jer je uvidom u prijedlog zaključila da se njime ne rješava problem postojeće bespravne gradnje pa ni bespravne gradnje u budućnosti.

Rješenje problema bespravne gradnje Grad Vodnjan vidi u ažurnijem postupanju građevinske inspekcije u suradnji s komunalnim redarstvom, uz propisivanje jasnih i skraćenih postupaka provođenja nadzora nad bespravnom gradnjom. I to tako da nad zahvatom u prostoru, koji je suprotnosti s prostornim planom, provodi hitni postupak kojem žalba ne odgađa izvršenje.

Otklanjanje spekulacija

Grad Vodnjan stoga predlaže dopunu prijedloga zakona na način da komunalni redari dobiju ovlasti djelovati na sve zahvate u prostoru u suprotnosti s prostornim planom, što prema prijedlogu zakona nije tako.

Ukoliko je intencija zakonodavca spustiti nadležnost za rješavanje bespravne gradnje na komunalno redararstvo, onda je nužno dodavanje odredbe kojom će komunalni redari imati ovlasti djelovati nad svim zahvatima u prostoru koji su u suprotnosti nad prostornim planom, i to za razdoblje prije donošenje zakona i za ubuduće.

Takvim definiranjem otklonit će se spekulacije je li nešto građevina ili nije, što je i dosad bila najveća prepreka u provedbi mjera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater