GORUĆI PROBLEM U VODNJANU I LIŽNJANU

Naizgled benigna privatna stvar mogla bi postati zloćudan javni problem. Vitasović: PARCELACIJA JE OČITA DEVASTACIJA PROSTORA I PRIPREMA ZA BESPRAVNU GRADNJU!

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Ilustracija (Dejan ŠTIFANIĆ)

Ilustracija (Dejan ŠTIFANIĆ)


Prema dostupnim podacima, na žalost, bojimo se da se i u ovom slučaju radi o parcelaciji jedne velike poljoprivredne, odnosno šumske parcele veće od 7.000 metara kvadratnih koja se nalazi izvan građevne zone na više desetaka manjih parcela, što upućuje na pripremu za daljnju bespravnu gradnju na našem području, smatra Klaudio Vitasović

Prije tjedan dana objavljen je Poziv na javni uvid u geodetski elaborat za parcelaciju određenih katastarskih čestica u Ližnjanu i Peroju. Pritom su na javni uvid, koji je održan prošle srijede, pozvani svi vlasnici okolnih zemljišnih čestica koje bi moglo interesirati kako će njima susjedna čestica biti isparcelizirana i zašto.

Vjerojatno i stoga što je poziv na javni uvid bio objavljen u našem listu u nedjelju, i to na zahtjev oglašivača, u srijedu se nitko od vlasnika okolnih zemljišta nije pojavio u nadležnoj geodetskoj tvrtki.

Neće biti daljnje legalizacije

Na području Peroja izvršit će se parcelacija katastarske čestice 15/2 koja ima površinu od otprilike 7.100 četvornih metara i čak 11 vlasnika. Prema dostupnim podacima, na toj se parceli, ne tako daleko od morske obale, već nalazi jedna nadstrešnica od 37 kvadrata i jedna zgrada za povremeni boravak veličine 21 metar kvadratni, iako se kompletno zemljište nalazi na šumskom području.

Radi parcelacije navedene čestice, na uvid u geodetski elaborat su bili pozvani vlasnici osam okolnih parcela, no ne i Grad Vodnjan na čijem se području ova katastarska čestica i nalazi. Pa ipak, upravu Grada je ova priča itekako zaintrigirala.

- Kako nismo imali uvid u navedeni elaborat i ne sudjelujemo kao stranka ni na koji način u samom postupku parcelacije, nemamo konkretnih saznanja o čemu se točno radi i tko je naručitelj. Međutim, prema dostupnim podacima, na žalost, bojimo se da se i u ovom slučaju radi o parcelaciji jedne velike poljoprivredne, odnosno šumske parcele veće od 7.000 četvornih metara koja se nalazi izvan građevne zone na više desetaka manjih parcela, što upućuje na pripremu za daljnju bespravnu gradnju na našem području. Umjesto da se poljoprivredne parcele okrupnjavaju, one se cijepaju na puno manjih i to je veliki problem s kojim se mi u Gradu Vodnjanu borimo, jer je to očita devastacija prostora i priprema za bespravnu gradnju, kaže gradonačelnik Klaudio Vitasović i dodaje da ovakvi primjeri, kojih ima mnogo i koji se događaju već dulje vrijeme, izazivaju velike probleme jer su kao lokalna vlast stavljeni pred gotov čin, budući da zakonski nisu u mogućnosti spriječiti takve parcelacije i eventualne špekulacije takvim zemljištima.

- Naime, nije rijetkost da vlasnici takvih zemljišta budućim kupcima obećavaju mogućnost gradnje, što je van svake pameti. Stoga ovim putem upozoravam sve vlasnike, a i buduće potencijalne kupce, da takve parcele neće biti urbanizirane. Neka svi dobro razmisle prije nego se upuste u takve investicije jer sve što će se na takvom zemljištu graditi bit će bespravno i automatski će slijediti prijava građevinskoj inspekciji, poručio je odlučno gradonačelnik Vitasović.

Plodno tlo za ilegalnu gradnju

U Ližnjanu se geodetski elaborat izrađuje za katastarske čestice 697/2 i 697/3 ukupne površine 3.792 četvornih metara, od kojih se jedna u katastru vodi kao oranica, a druga kao vinograd. Ovdje se obje čestice nalaze na periferiji Ližnjana, gotovo u potpunosti u okruženju šume ili poljoprivrednih površina. Isto ono što je rekao gradonačelnik Vodnjana, upozorio je i načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter