Stop divljoj gradnji

ZAJEDNIČKA BORBA BALA I VODNJANA PROTIV BESPRAVNE GRADNJE Edi Pastrovicchio kaže da će svakog dana slati komunalnog redara da piše kazne i prijave, a Klaudio Vitasović tvrdi da poljoprivredne parcele u Vodnjanu neće biti urbanizirane!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Zbog Zakona o legalizaciji bespravne gradnje, koji ni na koji način nije doprinio sprječavanju nastavka trenda divlje gradnje, devastacija istarskog priobalja u područjima izvan građevinskih zona nastavljena je nesmanjenom brzinom. Geomapa priobalja na pojedinim područjima nalik je na paukovu mrežu satkanu od sitnih parcela kojima je zakočen razvoj i trajno prouzročen kaos u tom prostoru.

Scenarij je uglavnom isti. Veliko poljoprivredno ili šumsko zemljište izvan građevinskog područja kupljeno za relativno male novce elaboratom se dijeli u male parcele i preprodaje za višestruko veće iznose. Vrijednost mu vrtoglavo diže lažno obećanje kupcima da će na kupljenom zemljištu moći postaviti nekakav privremeni objekt ili čak graditi. Po takvoj interpretaciji koja je pogrešna, ali zato lijepo zvuči, ispada kako se "za male novce" može ostvariti san o vlastitom vikend prostoru na obali Jadrana. Zbog onih koji nasjednu na ovakve priče zemljišnim mešetarima smiješi se velika zarada. Oni uz malo posla i puno više obmanjivanja naivnih kupaca parcela maksimalno iskorištavaju šuplje hrvatske zakone.

Direktne žrtve u ovakvim poslovima preprodaje parcela su kupci, koji za utrošen novac ne mogu na zakonit način dobiti ono čemu su se nadali, a indirektni jedinice lokalne samouprave kojima ovakvi "poduzetnički pothvati" na njihovom području donose čitavu vreću raznih problema.

Divlja gradnja 

Pred jednim takvim izazovom ovih su se dana našli u Općini Bale. Tamo je privatni vlasnik prodao 30.000 kvadratnih metara šume koja se nalazi između naselja i mora. Nakon toga su kupci za taj teren zatražili parcelaciju uz prijedlog elaborata koji predviđa cjepkanje tog prostora na čak 80 parcela veličine od 300 do 350 kvadratnih metara!

Edi Pastrovicchio, načelnik Bala, kaže da se radi o problemu koji za nnjih u jedinicama lokalne samouprave u priobalju nije nov.

"Mnoga područja su već prošla parcelacije i prodaju. To su područja na kojima se dešava divlja gradnja i svjedoci smo toga pogotovo u posljednjem valu legalizacije. Međutim, tom legalizacijom ništa se nije riješilo niti se spriječila daljnja devastacija prostora. Zakon i dalje dozvoljava parcelaciju na male parcele, bilo da je riječ o šumama, bilo poljoprivrednom zemljištu. To pak daje mogućnost mešetarima koji kupuju od domicilnog stanovništva te parcele za sitne novce da na njima u kratkom vremenu ostvare enormnu zaradu. Konkretno, u Balama imamo situaciju da je jedna velika parcela šumskog zemljišta, prema informacijama koje ja imam, prodana po cijeni od 1,5 eura po metru kvadratnom. Isto to zemljište nakon parcelacije prodaje se za deset do petnaest puta više! Jedini dodatni trošak onima koji se bave tim poslom je izrada elaborata o parcelaciji što košta koliko košta, a zarada je prema mojoj procjeni oko pola milijuna eura. Nažalost, zakon to omogućava. Smatram da bi trebali svi skupa potegnuti inicijativu da se promijeni zakon i da se onemogući stvaranje tako malih parcela na kojima cilj očito nije bavljenje onom djelatnošću za koja su ta zemljišta namijenjena", kaže Pastrovicchio.

Činjenica je, dodaje, da ljudi to zemljište kupe, preprodaju i zarade na njemu veliki novac, a svi problemi ostanu lokalnoj samoupravi.

"Stoga bih želio poručiti ljudima koji kupuju te parcele da budu svjesni kako kupuju poljoprivredno zemljište i da ne vjeruju obećanjima da će na njima moći raditi ono što im mešetari obećavaju. Ukoliko parcelacija prođe, Općina Bale će donijeti sve posebne odluke kojima ćemo zabraniti devastaciju tog područja i postavljanje bilo kakvih nadstrešnica, kamp kućica, mobil homeova, odnosno zabranu bilo kojeg tipa izgrađenosti objekata. Slat ćemo komunalnog redara ako treba i svaki dan da piše kazne i prijave za to područje jer smatramo da bi sve drugo što bi dopustili da se dogodi bilo samo uvod u veliku devastaciju i novu divlju izgradnju. Međutim, to su one vatrogasne mjere za kojima ćemo kao Općina posegnuti ukoliko na to budemo prisiljeni. Smatram, ipak, da je nužna šira reakcija jer su nam teritoriji na kojima živimo ostavljeni da ih čuvamo i koristimo za razvoj, a ne da ih trošimo na ovaj način. Mešetarima koji se tim poslom bave i koji koriste manjkave hrvatske zakone za bogaćenje preko noći jednostavno moramo stati na kraj", kaže Pastrovicchio.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter