humana gesta

FOTO / U porečkoj Maloj vijećnici upriličen prijem za jubilarne darivatelje krvi

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Maloj je vijećnici upriličen prijem za jubilarne darivatelje krvi s područja Poreča. Tom prilikom gradonačelnik Loris Peršurić darivateljima jubilarcima Gradskog društva Crvenog križa Poreč dodijelio je prigodne plakete.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

- Počela sam darivati krv još krajem 80-ih, dok sam radila u Plavoj Laguni, na prijedlog kolegica. Bilo je to lijepa prilika za druženje uz marendu i druge darivatelje, i od onda sam održala kontinuitet, rekla je Linda Matoš, koja je darivala krv 75 puta, dok je jubilarac Rusmir Pinjagić sa 100 darivanja rekao kako je počeo davati krv sa 18 godina, a nastavio je po početku rata i nakon ranjavanja kada je bio onemogućen, sve do danas.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

- Gesta davanja krvi je jedna od najhumanijih stvari koju čovjek može napraviti – dati dio sebe, tvar koju je nemoguće proizvesti i koja je nenadoknadiva. Drago mi je što vam u ime građana Poreča i svoje osobno mogu uručiti zahvalnicu za ovo što činite, djelo koje se novcem ne može kvantificirati i za koje ne postoji prava zahvala. Hvala i Gradskom društvu Crvenog križa Poreč koje i organizira akcije prikupljanja krvi koje su i ove godine bile uspješne i imale dobar odaziv naših sugrađana. Zato je ovo prilika da se još jednom zahvalimo svim našim sugrađanima koji možda ove godine nisu jubilarci, ali se odazivaju akcijama darivanja, kad mogu., rekao je gradonačelnik.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Ravnatelj Gradskog društva Crveni križ Poreč Igor Ostojić rekao je kako je namjera bar jednom mjesečno organiziraju akciju darivanja krvi – ove godine bit će ih čak 14.

U Poreču postoji 890 aktivnih darivatelja krvi te 2743 pasivnih, a do sad je u ovoj godini prikupljeno 706 doza krvi. Posebno je naglasio važnost upoznavanja mladih s važnošću darivanja krvi, činom kojim se ne poklanja samo dragocjenu tekućinu, već i širi empatija i humanost, ali i činjenicom da darivaoci dobiju slobodne dane i druge pogodnosti, kao čin zahvale. Ove se godine inače obilježava i točno 70 godina od prve organizirane akcije prikupljanja krvi u Hrvatskoj.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Zahvalnicu za 100 darivanja dobio je Rusmir Pinjagić, a za 75 darivanja Linda Matoš. Krv su 50 puta darivali Matija Mihelčić, Jadranko Mates, Igor Ostojić, Mauricio Radić, Maid Katanić, dok je Snježana Čabraja krv darivala 35 puta. Večeras će darivatelji krvi u Domu obrtnika održati svečanu sjednicu za jubilarce – muškarce sa 100 i više poklonjenih doza krvi, te žene sa 75.

(Foto Grad Poreč)(Foto Grad Poreč)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom