PROBLEMI S OBNOVOM

Velika zgrada u centru Pazina dobila "bazen"! Stanari su jako ljuti, a izvođač radova kaže: "Pa ne utječemo mi na vrijeme"

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Krov zgrade u Pazinu je pod vodom

Krov zgrade u Pazinu je pod vodom


Uslijed velikih kiša koje su pale proteklih dana poplavilo je krovište središnje zgrade na pazinskom glavnom trgu na kojoj se odvijaju radovi energetske obnove. Dio stanara nezadovoljan je načinom radova izvođača te se potužio putem javne objave na društvenim mrežama.

"Bazen na krovu, poplava u stanu, 3. dan, hvala izvođaču Vladimiru Gortanu, upravljanju zgradom Pazin d.o.o., nadzornom Učka konzaltingu i Gradu Pazinu na potvrdi projekta", napisao je stanar Veljko Paćelat, podsjetivši da projekt obnove košta 5,8 milijuna kuna ili 733 tisuće eura.

Smatra da izvođači nisu trebali "otvoriti" čitavo krovište (već po fazama), a zatim ga ostaviti nedovršeno udaljivši se na neko drugo gradilište. Na pitanje ima li štete u stanovima, kaže nam da zasad nisu uočili veća oštećenja, ali će se to tek pokazati s vremenom.

- Tekla je voda po lavandinima, bili su lusteri puni vode, propuštanja je bilo dosta, dodaje Paćelat, nezadovoljan i zbog drugih propusta izvođača radova.

Druga stanarka kaže da je "nekoliko stotina litara vode iscurilo po zajedničkom stubištu prilikom otvaranja vrata (na krovištu)", kada su ondje postavljene barikade kako voda ne bi nadirala kroz vrata.

Krov zgrade u Pazinu je pod vodomZgrada je poznata kao "robna kuća"

Oglasio se i direktor građevinske tvrtke Vladimir Gortan Darvin Žufić, koji ističe da oni "ne utječe na vremensku prognozu u fazi izvođenja radova i nisu u mogućnosti utjecati na nevrijeme koje je zahvatilo Pazin".

- Krov ima cca 500 četvornih metara i nemoguće ga je pokriti najlonom, napominje direktor Žufić i dodaje da su radovi u tijeku.

- Zbog izrade atike morala se skinuti limarija, nakon toga se atika betonirala te sada dolazi 16 centimetara stirodura i TPO folija po vrhu tog "bazena", nakon toga neće biti više bazena… Nažalost, da možemo završiti krov potrebno je 10 dana sunčanog vremena, a na vremenske uvjete ne možemo utjecati, zaključuje Žufić, koji je pozvao stanare da mu se direktno obrate oko tehnologije izvođenja radova, a ne putem društvenih mreža.

Naglasio je i da je u nedjelju i ponedjeljak osobno bio na licu mjesta te razgovarao sa zatečenim stanarima.

Ova stambeno-poslovna zgrada u centru Pazina poznatija je po nazivu "robna kuća", a sada se u njenom poslovnom dijelu nalaze Müller i Reginex. Glavni cilj projekta obnove zgrade je projektirana ušteda godišnje toplinske energije od 69 posto te ušteda godišnje primarne energije od 54 posto.

Trenutni energetski razred zgrade je D, dok je očekivani energetski razred nakon obnove zgrade B. Rok za dovršetak radova je početak rujna 2023. godine.

Vremenska prognoza za Pazin i u idućim danima ne isključuje moguće lokalne pljuskove, pa su stanari i dalje zabrinuti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter