STANARI MORAJU PLATITI VIŠE OD MILIJUN KUNA

KATASTROFALNA OBNOVA REPREZENTATIVNE ZGRADE: Šlamperaj u svakom kutku Doktorske kuće, novi prozori puštaju vodu, arhitektonsko vrijedno pročelje ostalo prljavo

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ


U zgradi žive uglavnom stariji ljudi, ali to nije razlog da ih se prevari i svašta im se podvali pod obnovu, kaže Darko Crnogorac * Koliko znam, izvođač se žalio da još nije dobio novac, ali činjenica je da postoji garancija za uklanjanje nedostataka i time su suvlasnici u dobrom položaju, tvrdi Dražen Leko, direktor tvrtke koja je vodila nadzor

 

Kameni dio fasade je neočišćen, grafiti, umjesto uklonjeni, prekriveni su bojom, stolarija koja je ugrađena kao energetski učinkovita u lošijem je stanju od stare originalne iz 30-ih godina, premazi boje na metalnim ogradama i drevnim gredama izgledaju kao da ih je trackalo neko dijete…

Primjedbe stanara Doktorske kuće kod Arene u Puli na obnovu ove reprezentativne zgrade iz 1937. sežu u nedogled. Zgrada je "sređena" kroz projekt Energetske obnove višestambenih zgrada Ministarstva graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te projekta Dolcevita Grada Pule, sveukupno vrijednih gotovo 2,6 milijuna kuna. Nevjerojatno, radovi su završeni u svibnju, a tri mjeseca kasnije niz fasadu još vise neki neobjašnjivi kablovi, pocrnjele kamene erte nisu očišćene, kao ni impozantni kameni portal, a kroz nove drvene prozore za svake jače kiše propušta voda, što se, kažu nam sugovornici, nije događalo nikada prije.

 Pulska tvrtka

- Na krov zgrade više ne možemo, jer je gore postavljena neka izolacija. Uzeli su ključeve svim stanarima i zabranili nam odlazak gore. Dobili smo novu drvenu stolariju od najjeftinije jelovine, a do sada smo imali dvostruku stolariju ariša, koja je bila zdrava i nakon 80 godina, priča nam Darko Crnogorac. On i Davorka Matić te Vladimir Jurišić redom su djeca suvlasnika zgrade.

- U zgradi žive uglavnom stariji ljudi, ali to nije razlog da ih se prevari i svašta im se podvali pod obnovu, kaže Crnogorac.

Da u obnovi, koju je izvodila pulska tvrtka Navi Coop, ima nedostataka, potvrđuje i Dražen Leko, direktor tvrtke Alfa-Inžinjering sa sjedištem u Slavonskom Brodu, koja je vodila nadzor.

- Radovi su obavljeni prema projektu, završeni su, napravljen je obračun, zapisnik o primopredaji i o nedostacima. Sve je išlo preko Castruma (upravitelj zgrade Castrum Pula 97, op.n.), oni su predali zahtjev za sufinanciranje preko Fonda. Ima nekih nedostatak poput lajsni na prozorima, ali to će se rješavati. Koliko znam, izvođač se žalio da još nije dobio novac, ali činjenica je da postoji garancija za uklanjanje nedostataka i time su suvlasnici u dobrom položaju. Popis nedostataka potpisali su stanari. Uvijek je pitanje hoće li se prije naplatiti radovi ili uklanjati nedostaci, kaže Leko.

Međutim, sugovornici nam pred zgradom tvrde da popisivanja nedostataka nije bilo, niti su za obnove vidjeli nadzornike.

- Mi smo dobili samo troškovnik, nemamo nikakav ugovor što plaćamo i što dobivamo obnovom. Vrijeme prolazi, a nitko nam ne odgovara, kaže na Lekove riječi Crnogorac.

Od ukupnog iznosa obnove, 1,18 milijuna kuna stiže iz EU-a, Grad Pula je preko Dolcevite osigurao maksimalnih 178 tisuća, a pulska Turistička zajednica sudjelovala je s 25 tisuća kuna. Suvlasnici moraju radove, kojima nisu zadovoljni, platiti gotovo 1,19 milijuna kuna, odnosno 70 tisuća po stanu!

O primjedbama smo obavijestili i Aleksandra Matića, direktora upravitelja zgrade tvrtke Castrum Pula 97 i pročelnika u pulskoj gradskoj upravi, na što nam je rekao da osim predstavnice stanara, nitko nikada pismeno niti usmeno službeno nije zatražio sastanak s Upravom društva.

 Razbacivanje novcem

- Laž je da ih nismo kontaktirali. Nego svi oni odgovornost prebacuju jedni na druge. Ne zanima nas odgovornost, ni tko kome nije ili je isplatio novac. Mi samo želimo da se ovo riješi, kaže nam Davorka Matić. Jurišić i Crnogorac ukazuje nam na razbacivanje novcem tijekom obnove pa pokazuju ugrađene rolete na prozorima haustora kojih prije nije bilo. U podrumu su ostali kupljeni, a neugrađeni prozori. Istovremeno, fasada je sada svjetlija nego je bila originalna jer, kažu, poznato je da pigment za fasadu košta. Dok obilazimo zgradu, jedan stanar s balkona dobacuje da je nakon obnove imao pune ruke posla da bi za majstorima počistio i popravio njihove intervencije. I Crnogorac nam je pokazao balkonska vrata na kojima je ostavljena neobjašnjiva rupa, naknadno su preko nje ugradili dasku, ali zrak i dalje struji ispod vrata. Toliko o energetskoj obnovi. I sitnih i velikih nedostatak je svugdje, šlamperaj je vidljiv na svakom koraku. No, pročelje ove velebne zgrade posebno im je bolna tema.

I Aleksandar Matić i Leko i stanari kažu da su konzervatori, s obzirom da je zgrada upisana u registar kulturnih dobara, imali stroge uvjete pri obnovi. Stoga je i na natječaju, objasnio nam je pročelnik Matić, bilo moguće izabrati samo licenciranog izvođača radova.

Kaže i da treba razlučiti koji su radovi odrađeni preko projekta energetske obnove, a koji preko pulske Dolcevite. Fondu i Europi bitno je bilo da ušteda energije bude veća za više od 50 posto, a Gradu je bitan izgled pročelja. Energetska je obnova bila primarna, a raspon radova na pročelju preko Dolcevite, ako smo Matića dobro shvatili, određivala su preostala nevelika sredstava.

No, u pismenom je odgovoru naveo da je, od 178 tisuća kuna osiguranih tim gradskim projektom, 100 tisuća kuna bilo za sve građevinske radove, uključujući i radove energetske obnove, 70 tisuća kuna za konzervatorsko-restauratorske radove te po četiri tisuće kuna za energetski certifikat i projektnu dokumentaciju.

 Sastanak u rujnu

- Unatoč prethodnom odobrenju projektne dokumentacije od strane Konzervatorskog odjela u Puli, tijekom provođenja projekta pojavili su se novi konzervatorski zahtjevi. Tim je povodom, na inicijativu Upravitelja u Puli, 31. listopada 2018. organiziran sastanak s predstavnicima Fonda, izvođačem radova, nadzornim inženjerom, konzervatorskim odjelom te predstavnicom suvlasnika. Budući da je čišćenje kamenih pročelja, zbog načina na kojem je konzervator inzistirao, iziskivalo velike financijske troškove, za koje suvlasnici unaprijed nisu bili pripremljeni niti su bili predmet projekta i otvorenog postupka javne nabave, s predstavnicom suvlasnika je dogovoreno da će se čišćenje kamenih pročelja obavljati u skladu s mogućnostima, dio po dio i u skladu s konzervatorskim uvjetima. Kamene erte oko prozora očišćene su vodom pod pritiskom, kako je i bilo predviđeno troškovnikom koji su konzervatori prethodno odobrili. Tehnikom suhog leda, koji su konzervatori jedino odobrili, uklonjeni su i grafiti s kamenog dijela pročelja fasade, a ova je aktivnost financirana putem projekta Dolcevita i uz potporu TZ-a Grada Pule, poručuje Aleksandar Matić.

Rezultat je obnove i da gotovo svaki kat ima drugačiju boju roleta, da boja drvenarije ne odgovara originalnoj...

- Konzervatori imaju stroge uvjete, a istovremeno s donje strane zgrade je dozvoljeno probiti vrata za prodaju sladoleda i postavljanje bankomata, kaže nam Davorka Matić.

Dok smo razgovarali pred zgradom, susreli smo se i s Vinkom Kos, predstavnicom stanara. Nije željela dati izjavu novinarima, ali je sustanarima poručila da treba sačekati 2. rujna kada će se održati sastanak sviju strana i pokušati naći rješenje za uklanjanje nedostataka.

- Obnova je izvršena dobro, tim više što su suvlasnici zgrade iskoristili povrat 60 posto uloženog, zaključio je nadzorni inženjer Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter